KAPETANOVA KULA Pogledajte izložbu lampi iz Arts&Crafts radionica

Objavljeno: 11.2.2019. u 11:14
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Koncem 19. st. društvene i kulturne reforme dovele su do suprostavljanja masovnoj industriji i viktorjanskom historicizmu.

U Engleskoj je William Morris predvodio Arts&Crafts pokret, u NJemačkoj nastaje Jugendstil, u Italiji Liberty, a u Francuskoj Art Nouveau. Nastaje Dizajn.

Premda je dizajn lampi procvjetao u Americi. Louis Comfort Tiffany digao je dizajn na visoki nivo umjetnosti. Bez obzira na veisoke cijene, Buržoazija je mogla likovati novom estetikom.

Sve to zahvaljujući dobu električne rasvjete. Započelo je dve to tek 1879. godine – godine kada je Thomas Alvar Edison „ponovo izumio“ žarulju sa žarnom niti. Proizveo je prvu pravu žarulju, iako je prethodne nacrte 1854. godine predstavio njemački urar Johann Heinrich Goebel. Na tržište je došla žarulja s volframskom niti. Nedugo nakon toga, pridružila joj se i prva žarulja na izboj.

Danas bi život bio nezamisliv bez umjetne rasvjete. Posljednjih godina svjedoci smo sve bržeg i dinamičnijeg razvoja žarulja i svjetiljki. Učinkovite tehnologije, novi materijali i optički sustavi stvaraju nove mogućnosti za umjetnu rasvjetu – donose komfor i praktičnost uz veću sigurnost za okoliš.

1927 LED (Lighting emitting diod) dioda je otkrivena u Rusiji od strane radio tehničara, Oleg Loseva, koji je primijetio da diode koje se koriste u radio prijemniku emitiraju svjetlost kada struja prolazi kroz njih.

1937 Fluorescentne cijevi su izmišljene. Rasvjeta kreirana korištenjem opasnih kemikalija poput žive je isisala život iz ljudi u većini poslovnica.

1980 LED uređaji se pojavljuju diljem SAD zbog njihove sposobnosti za rad u niskim temperaturama i niske struje, dovodeći “hladnoću” svim odjelima za igračke.

1989 Prva komercijalni plava LED dioda se pojavljuje na tržištu, zahvaljujući Cree. Autopoduzeće „Volkswagon“ je jedan od prvih kupaca, nadzorne ploče više nikada nisu bile iste.

Prva električna rasvjeta u gradovima počela se koristiti krajem 19. stoljeća i bila je poznata pod terminom električna svijeća, a razvio ju je Rus Pavel Yablochkov. Među prvim gradovima koji su dobili ovakav tip rasvjete bio je Pariz, koji je od tada poznat kao „grad svjetla“. Nakon Pariza, sustav jave električne rasvjete razvijen je i u drugim većim gradovima Europe, a zatim i Amerike.

“Mi ne vični dizajniranju i proizvodnji lampi, usudili smo se pokušati nešto i za Zadar novo. Iz naših Arts&Crafts radionica nastale su lampe koje vam predstavljamo kao dio HADLU projekta ART&DESIGNE u Kapetanovoj kuli 12.02.2019. u 12:30. Procijenite sami da li nam to ide od ruku”, poruka je organizatora.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program