Daruvarac će pravomoćnost presude čekati na slobodi

Objavljeno: 06.2.2019. u 14:29
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Darku Kovačeviću Daruvarcu u nedjelju istječe pritvor, potvrdili su HRT-u na Općinskom sudu u Zadru. Kako je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja djevojke, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najdulje jednu šestinu istražnog zatvora, što je mjesec dana.

Prihvaćena je žalba njegova odvjetnika Borisa Radmana, pa će raspravna sutkinja Mitra Meštrović morati do nedjelje izmijeniti odluku i donijeti novo rješenje o pritvoru.

Međutim teško je očekivati da bi pravomoćna presuda mogla biti donesena do nedjelje pa bi Kovačević mogao na slobodu.

- Županijski sud je osvojio žalbu i odlučio da istražni zatvor Kovačeviću može trajati sukladno zakonu najviše mjesec dana, a to proizlazi da bi 10. veljače trebao biti pušten iz istražnog zatvora pod uvjetom da do toga dana ne bude pravomoćna presuda, rekao je Radman.

Glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić rekao je kako će pravomoćnost presude čekati na slobodi, a sigurnosna mjera, prema kojoj se mora javljati policiji triput tjedno i dalje će ostati na snazi jer je određeno da traje do pravomoćnosti presude, pojasnio je.

Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta. O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru koji, uz kronologiju događaja od Kovačevićeva uhićenja, naveo da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “Daruvarac će pravomoćnost presude čekati na slobodi”

 1. Poserem se na sud i drzavu kad ovakve idiote pustaju na slobodu.
  Nek sad malo miluje sudcevu kcer

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Eto svašta, samo da ne ode malo do Sarajeva pa tamo i ostane, nego postoji jos i da dobije pomilovanje od Koli sve je moguce

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 3. Stvarno suci sa kupljenim diplomama znaju svoj posao
  Nekretnina ka u priči
  Love ko Grofovi razni
  Kada se uruši sustav EU biti će bježanije stoljeća u banana državama

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program