Dalija Orešković: Ne mogu zamisliti goreg kandidata od Kolinde

Objavljeno: 10.2.2019. u 11:02
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Predsjednica novoosnovane stranke START Dalija Orešković u razgovoru za Hinu poručuje da će građanima ponuditi nova lica i novu nadu zagovarajući drugačije vrijednosti od onih koje zastupa HDZ, aktualna predsjednica države čiji cijeli mandat drži “promašenim razdobljem” te premijer koji je “eutanazirao vladavinu prava”.

Orešković, koju mediji predstavljaju kao novu političku zvijezdu, kaže da joj je rezultat od 4,6 posto potpore birača koju je dobila ovog mjeseca samo još dodatna motivacija. Također je odbacila mogućnost predizbornog koaliranja s Amsterdamskom koalicijom i SDP-om, a prostor za dijalog vidi u novim snagama kao što su politička platforma Možemo! i stranka Pametno.

Istraživanja Cro Demoskopa u veljači su pokazala da Vaša stranka uživa potporu od 4,6 posto, istovremeno u padu su SDP, Živi zid i Most. Kako komentirate potporu birača koju ste dobili na samom početku političkog djelovanja?

Tumačim kao velika očekivanja javnosti i potrebu za opcijom koja će zagovarati drugačiji pristup politici i promovirati drugačije vrijednosti, a ujedno i ljude koji te vrijednosti predstavljaju. Za mene je ovako iznenađujuće visok rezultat na samom početku samo još dodatna motivacija i obveza da ispunim sve ono što sam nagovijestila i prije nego što se stranka formirala.

Na političkom spektru definirali ste se kao lijevo-liberalna stranka. Mislite da jedna takva stranka ima izgleda na prvim izborima koji su pred Vama, onima u Lici, i to u konkurenciji s listama Darka Milinovića i HDZ-a koji vladaju Likom od 90-ih godina?

Ovdje se ne radi o tome može li START pobijediti, bitno nam je doći u Liku i objasniti građanima da postoji i drugačiji odabir od onoga na koji su navikli. U Lici se trenutačno odvija mala obiteljska svađa između dviju frakcija HDZ-a koje su u srži iste. Problem u Lici nije samo to što od samostalnosti RH njome vlada i upravlja HDZ nego je problem u načinu na koji HDZ koristi svoje resurse moći isključivo za vlastiti opstanak i opstanak onih koji su s njim umreženi.

Sada kada je Lika potpuno devastirana i raseljena, neminovno dolazi do ovakvog obračuna frakcija jer ponestaje plijena koji se može dijeliti. Međutim, već prošli lokalni izbori pokazali su da u Lici raste bunt. To su pokazali pojedini nezavisni općinski načelnici i neke nove opcije. Nije isključeno da i START, ako ne bude registriran do isteka roka za predaju lista, neće tražiti neke druge mogućnosti putem prikupljanja potpisa za nezavisne liste. Cilj je okupiti i potaknuti sve nezavisne snage usmjerene na to da se ponovnim rušenjem proračuna sruši župan Darko Milinović, a potom i HDZ.

Je li dobra procjena da na samom početku političkog djelovanja START izlazi na izbore u najčvršćoj desničarskoj utvrdi, riskirajući potpuni fijasko?

Važno nam je otvoriti alternativu. Prije ili kasnije, plod takvog načina djelovanja ostvarit će rezultat, nije nužno da to bude odmah. Ključna pitanja o kojima ćemo progovarati u kontekstu europskih izbora najbolje se mogu objasniti na primjeru Like. Konkretno mislim na povlačenje sredstava iz europskih fondova za poljoprivrednu politiku i poticaje, način na koji se dodjeljuju ta sredstva bez ispravnog sustava kontrole. Dodjela poljoprivrednih poticaja jedno je od možda najkoruptivnijih područja upravljanja i djelovanja hrvatskih vlasti.

Zamjeraju Vam da u stranci nemate prepoznatljivih imena s političkim iskustvom. Radite li na njihovom okupljanju i hoće li se na izbornim listama naći neka od poznatih imena?

Cilj nam je otvoriti vrata novim snagama i ljudima koji ne nose stigmu prošlih vremena, a ujedno svojim imenom i prezimenom te ostvarenim rezultatima, profesionalnim angažmanom i integritetom mogu jamčiti da će na političkoj sceni uistinu predstavljati nešto novo. Ako se pogleda predsjedništvo START-a, tu su već imena koja bi trebala biti poznata barem jednom dijelu medija, primjerice odvjetnica Nicole Kwiatkowski, koja je prije nekoliko godina bila inicijatorica i jedan od suosnivača udruge Franak. To je odvjetnica koja je pobijedila osam banaka u prvoj takvoj kolektivnoj tužbi potrošača i to s jednom tada revolucionarnom idejom.

Rezultat njezina javnog angažmana i pravnog znanja vidimo u nedavnoj pobjedi kojoj smo svjedočili kada su svi ti postupci postali pravomoćni. Također tu je i Duje Prkut koji je čitav niz godina bio aktivan u udruzi GONG i poznato je za što se on u svom dosadašnjem profesionalnom životu javno zalagao. U samoj stranci bit će i drugih sličnih imena, ali ja ovdje ne govorim o imenima koja bi mogla biti nacionalno prepoznatljive zvijezde, niti mi je to bio primarni cilj kada sam razmišljala o tome kime se želim okružiti. Želim se okružiti osobama koje mogu svojim načinom promišljanja pridonijeti kreiranju nove političke vizije.

Na koje biračko tijelo računate i jesu li među njima birači ljevice i SDP-a, razočarani osipanjem stranke i sadašnjim vodstvom?

Prije svega računam na sve one koji vide štetnost u vladavini HDZ-a i klijentelističko-koruptivnom modelu kojem su možda u manjoj mjeri pribjegle i neke druge političke opcije. Na one koji vide da standard naših građana bitno zaostaje za prosjekom EU-a, da nam je zdravstvo pred kolapsom, smislena obrazovna reforma ne postoji ni na papiru, da nam je mirovinski sustav upitan, a teritorijalni ustroj ugrožava smisleno upravljanje javnim financijama.

Sama činjenica da se protekle godine iz Hrvatske iselilo 100.000 građana govori kako država funkcionira, a tu je i stanje u pravosuđu i stanje medijskih sloboda, indeks percepcije korupcije i pokazatelji lakoće poslovanja. Svi oni koji u sebi osjećaju zrno bunta, otpora i želje da politika postane prostor kompeticije između dobrih ideja, sve su to moji potencijalni birači i biračko tijelo na koje računam.

Mnogi bi Vas voljeli vidjeti kao predsjedničku kandidatkinju, ali se baš o toj kandidaturi niste željeli izjasniti iako je često meta Vaših kritika aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Hoćete li s njom odmjeriti snage na izborima i okupiti lijevo biračko tijelo?

Prioritet mi je predstavljanje javnosti stranke START i onoga za što se zalažemo, uspostavljanje stranačke infrastrukture, a također umrežavanje onih koji će se uključiti u detaljnu razradu naših politika i u javnu debatu o rješenjima koje predstavljamo. Europski izbori bit će prvi ozbiljniji test koji će pokazati koliko smo u tome uspješni i jesu li nas birači prepoznali kao nešto drugačije od svega ostalog na političkoj sceni.

Znači li to da potpuno otklanjate mogućnost kandidiranja na predsjedničkim izborima?

Ideja je da START ima svog kandidata na tim izborima, međutim krajnji su nam cilj parlamentarni izbori. Sve ostalo do tada služi ostvarivanju tog cilja. Vjerujem da će se u međuvremenu puno toga promijeniti i na političkoj sceni, osobito nakon europskih izbora, pa će se tada moći nešto konkretnije reći i o predsjedničkim izborima.

U medijima se spominje i moguća kandidatura Zorana Milanovića. Smatrate li da bi on bio bolji predsjednik od Grabar-Kitarović?

Preferiram nova lica i nove snage u politici. A što se tiče Kolinde Grabar-Kitarović, njezin cjelokupni mandat smatram promašenim razdobljem koje je degradiralo i funkciju i ulogu predsjednika države i ono čemu bi ona zapravo trebala služiti. Zbroj njezinih gafova, loših poruka, a isto tako i propuštanja očitovanja o bitnim problemima u društvu, navode me na zaključak da teško mogu zamisliti kandidata, barem među onima o kojima se u ovom trenu javno progovara, a koji bi mogao biti gori od nje.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
Dalija Orešković: Ne mogu zamisliti goreg kandidata od Kolinde, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program