IDENTIFICIRAN JEDAN OD NAJODGOVORNIJIH ZA RATNI ZLOČIN U ŠKABRNJI: Zoran Tadić (59) zapovijedao je i sudjelovao u mučenju i ubijanju 43 Škabrnjana – zatražit će se izručenje?

Objavljeno: 17.1.2019. u 13:07
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Tada 32-godišnji Zoran Tadić (drugi u gornjem redu na slici) je kao zapovjednik dobrovoljaca iz Srbije i BiH zapovijedao i sudjelovao u mučenju i ubijanju 30 civila i 13 branitelja Škabrnje prilikom ulaska u to selo 18. studenoga 1991. godine.

Identificiran je jedan od najodgovornijih za mučenje i ubijanje 43 Škabrnjana 18. studenoga 1991. godine, donosi Radio Zadar. Riječ je o danas 59-godišnjem srbijanskom i australskom državljaninu Zoranu Tadiću koji od 1992. živi u Australiji, a početkom rata bio je zapovjednik tzv. dobrovoljačkog voda, izvijestila je zadarska policija.

Protiv Tadića se podnosi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a nakon istrage i podizanja optužnice trebalo bi se zatražiti i njegovo izručenje.

Evo što je kazao voditelj Odjela ratnih zločina PU zadarske, Ivan Gambiraža:

- Prijavljenog se sumnjiči da kao stvarni zapovjednik voda čiji su pripadnici prednjačili u činjenju zločina, iako je imao kontrolu i autoritet nad pripadnicima voda, nije učinio ništa niti je poduzeo bilo kakve radnje da po ulasku u selo spriječi pripadnike svog voda u činjenju zločina već se s njima u potpunosti solidarizirao te sudjelovao u izvlačenju iz skloništa, zlostavljanju i ubojstvu i civila i branitelja koji su prestali s pružanjem otpora.

Tadić, zapovjednik 2. specijalnog voda TO Benkovac, je nakon masakra u Škabrnji dobio na korištenje kuću prognanih Hrvata u Benkovcu gdje je postavljen na mjesto načelnika Državne bezbednosti Teritorijalne obrane Benkovac.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “IDENTIFICIRAN JEDAN OD NAJODGOVORNIJIH ZA RATNI ZLOČIN U ŠKABRNJI: Zoran Tadić (59) zapovijedao je i sudjelovao u mučenju i ubijanju 43 Škabrnjana – zatražit će se izručenje?”

 1. Obogatio se lola
  Četnici nacisti ga štite u Sydneyju
  A Opačić Goran i koljači domaći što su im se roditelji vratili????

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Od neuzimanja terapije si zaboravio stari nick?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Na čemu si..o čemu ti..
  Smetaju ti Hrvati,ne smetaju ubojice
  A ovaj, da malo saznamo tko ste pa onako iznenađen..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Podaci o zločinima za vrijeme tzv. Krajine prikupljali su se u obavještajnom miljeu jako loše i neorganizirano. Čak za vrijeme rata bilo je kvalitetnijih
  podataka nego cijelo ovo vrijeme poslije rata.Ondašnji SZUP je imao pet,šest, operativaca koji su za vrijeme rata nešto po tome radili, a konkretne rezultate je imao samo jedan od njih zahvaljujući suradničkoj mreži koju je sam stvorio.
  Odlaskom toga operativca iz službe raspala se i njegova -suradnička mreža-kao i svaka nada da će netko kvalitetno nastaviti rad po ovom pitanju.
  Sve mi se čini da je taj aljkav i neodgovoran pristup ovom problemu
  rezultat nečijeg dogovora koji se može opisati u rečenici:-ne čačkaj ti
  moje osjetljive stvari pa neću ni ja tvoje-. Nažalost u taj „dogovor“
  su se s vremenom ukalkulirali i pojedini ratni zločini, među kojima je i ovaj u Škabrnji.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program