UŽASNO ZABRINJAVAJUĆE: Otopili se glečeri kanadskog Arktika i otkrili površinu koja je bila skrivena 40.000 godina

Objavljeno: 31.1.2019. u 08:30
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

“Ovaj trend će se vjerojatno nastaviti i u nekoliko sljedećih stoljeća sav će led nestati s otoka Baffin”, zaključuju istraživači

Glečeri u Kanadskom arktičkom otočju otopili su se dovoljno da otkriju površinu koja je bila skrivena kroz posljednjih četrdeset tisuća godina, tvrde istraživači koji su ovog mjeseca objavili studiju u časopisu Nature Communications, javlja CNN.

Veliku vijest predstavlja i činjenica da Arctic proživljava najtoplije stoljeće u poslednjih 115.000 godina, navodi se u studiji.

Ovo nije slučajnost

“Ovo se ne događa slučajno. Ovi antički pejzaži otkrivaju se na širokom zemljopisnom području otoka Baffin”, rekao je istraživač i vodeći autor studije dr. Simon Pendleton s Sveučilišta Colorado Boulder.

Za potrebe studije znanstvenici su ubrali 48 mahovina i lišaja koji su imali korjenje na mjestima na kojima ih je prije tisuću godina uništilo širenje leda. Ubrali su ih tijekom ljeta 2010. do 2015. godine na rubovima trideset ledenih kapa koje su se povukle na kanadskom otoku Baffin.

Koristeći se metodom radiokarbonskog datiranja, istraživači su otkrili kako je većina biljaka bila pod ledom najmanje četrdeset tisuća kuna, rekao je Pendleton.

Biljke su pronađene u otočnoj regiji Penny Ice Cap, na uzvisinama od nekoliko stotina metara do kilometar i pol iznad razine mora. Na tom je području provirio pejzaš uglavnom na na visoravnima između fjordova, a dominiraju kamene gromade, stijene i tundra.

Sve se topi

“Očekivali smo da bismo mogli vidjeti različite biljne uzraste u raznim topografskim uvjetima. Led se na višim lokacijama ipak više zadržavao, no magnituda zatopljavanja sad je toliko visoka da se sada sve i svugdje topi”, rekao je Pendleton.

Iako potječu iz antičkih vremena, sakupljenje biljke iste su vrste poput onih koji danas rastu i žive na otoku, što i nije toliko neobično s obzirom da gledamo raspon od nekoliko desetaka tisuća godina nasuprot milijunima godina.

Najtoplije stoljeće u posljednjih 115 tisuća godina

Ova otkrića o dobi biljaka, kombinirana s podacima o temperaturi rekonstruiranima iz jezgre leda Grenlanda, sugeriraju da ova regija proživljava najtoplije stoljeće u posljednjih 115 tisuća godina.

“Ovaj trend će se vjerojatno nastaviti i u nekoliko sljedećih stoljeća sav će led nestati s otoka Baffin”, zaključuju istraživači.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “UŽASNO ZABRINJAVAJUĆE: Otopili se glečeri kanadskog Arktika i otkrili površinu koja je bila skrivena 40.000 godina”

 1. Benkovac Times

  Koristeći se metodom radiokarbonskog datiranja, istraživači su otkrili kako je većina biljaka bila pod ledom najmanje četrdeset tisuća kuna, rekao je Pendleton.

  ….cetres tisuca kunaaaa…jooooj majkoooo novnaraaaaa….ja mislijo da ja samo udaran po bevandiiiii… i Grdovic…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Patent Tesle je dešifriran i posao ide po planu i programu
  Nestanak morala i etike
  Nestanak svijeta

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Jugo je počelo, @zaštitaru!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 4. Da li ste,slučajno,pročitali pismo poglavice Seattle-a američkom predsjedniku Franklinu Piercu iz 1854 godine???? DOBRO GA PROČITAJTE!!! Može i više puta! Tamo je odgovor na sve što nam se danas događa sa prirodom! BTW,Arijana mogli biste,kao ozbiljan i meni najdraži portal, jednom,u cijelosti objaviti to pismo! Hvala,i ugodan dan svima!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program