Tko ne brine o starim roditeljima, ide u zatvor ili će platiti ogromnu kaznu

Objavljeno: 29.1.2019. u 08:45
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Hrvatski zakon propisuje brigu za starije i nemoćne, a nebriga se kažnjava novčanom i zatvorskom kaznom, piše HRT.

“Moji roditelji imaju samo mene. Imam 39 godina, tata ima 78, a mama 71. Nemam ni brata ni sestru pa smo zato nas troje jedna mala obitelj i jako smo okrenuti jedni drugima”, govori Andrijana Kadoić.

Andrijaninu ocu prije tri mjeseca dijagnosticirana je demencija, majka je teško pokretna i sve su više ovisni o tuđoj pomoći.

“U biti, bez mene oni ne idu nikuda. Znači, ako ja ne mogu oni su doma”, ističe Andrijana.

Sa suprugom živi u podstanarskom stanu. Radi kao farmaceutska tehničarka u ljekarni i, unatoč tomu što bi se htjela potpuno posvetiti roditeljima, ne može. Radi u smjenama i jedva stiže na dvije adrese.

Odnedavno je Zakon u Hrvatskoj obvezao djecu na brigu o ostarjelim roditeljima. Nebriga se kažnjava s 10.000 kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana.

Apsurdan zakon

“Kad je osoba u srednjoj fazi Alzheimerove bolesti,vi već morate imati skrb 24 sata. Koje dijete to može preuzeti uz sve svoje radne i ostale obiteljske obaveze. Tu je apsurdnost ovog zakona”, govori Tajana Dajčić, tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

“Druga apsurdnost tog zakona je u tome što djeca ne mogu dobiti status njegovatelja po Zakonu o socijalnoj skrbi. 2017. godine je izašao novi dodatak, da se osobama koje brinu o osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija, osigurava status njegovatelja, ali samo supružnicima i samo do 65. godine života. Ne osigurava se status njegovatelja djeci, a u velikom broju slučajeva djeca brinu o svom oboljelom roditelju”, rekla je Dajčić i dodala kako djeca ne mogu dobiti novčanu pomoć koja iznosi 2,5 tisuća kuna.

Isti taj Zakon, koji ih obvezuje na skrb o roditeljima, ni u čemu im ne pomaže. Djeca koja se brinu za nemoćne i bolesne roditelje nemaju pravo na slobodne dane ni na bolovanje.

“Mislim, kako sa roditeljem kojemu treba 24 sata njege i skrbi, a vi radite, morate spavati da biste mogli raditi, morate otići na posao da biste mogli dobiti plaću kako biste mogli nekako skrbiti o njima. Znači, to je sve jedna bezizlazna situacija”, govori Adrijana.

“Zna biti dana kad ste očajni”

Adrijana se opravdano boji za sigurnost roditelja. Bilo što da se dogodi, njezina je odgovornost. Njezini roditelji zajedno imaju 4,5 tisuća kuna mirovine. Nedovoljno za bilo kakav smještaj.

“Vrtite se oko toga da stalno o tome razmišljate i da stalno hodate u nekom začaranom krugu iz kojeg ne vidite rješenje”, govori za HRT.

Sve je više starih i nemoćnih, oboljelih, dementnih. A u glavnom gradu Hrvatske svega je 50 kreveta za dementne. Smještaj na tim odjelima se plaća od 7 do 8 tisuća kuna.

“Ja i suprug smo znali večerima i večerima pričati kako ćemo, što ćemo i nikada ne dođemo do nekog pametnog rješenja. Jednostavno, nemate ga. Ne znam kakav bi posao čovjek trebao raditi da može 7, 8 tisuća plaćati dom”, rekla je Adrijana i istaknula je da je u Hrvatskoj odnos prema starim i bolesnim osobama loš.

“Teško je. Zna biti dana kad ste očajni, kad dođete do toga da plačete od jada jer ne znate što biste, ne znate kud biste, gdje vam se sve čini bezizlazno. Jedna bezizlazna situacija, a imate potrebu, imate obavezu, brinut se za svoje roditelje”, naglasila je Adrijana.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “Tko ne brine o starim roditeljima, ide u zatvor ili će platiti ogromnu kaznu”

 1. Ova drzava je apsurd sama po sebi, u vladi sjede nekopententni, pa su i zakoni kpje donose nista pametniji od njenih kreatora, jednoumlje se vraca

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Hm, još je veći apsurd zakonska obveza alimentacije koju imaju djedovi i bake!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Ima tu svačega, a najčešće “grebanja” o Centre socijalne skrbi kojima se starci ostave na brigu. Ako imate veza kod P.e.šuta, možete biti i direktori hotela, a vaše starce će paziti socijalna skrb, imat će gradski, “socijalni” stan,plaćene režije i ostale troškove!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program