Snježne oluje haraju diljem Europe, službe spašavanja na izmaku snaga

Objavljeno: 09.1.2019. u 08:16
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Sve austrijske službe spašavanja, vatrogasci, vojska i komunalne službe za čišćenje prometnica su već nekoliko dana u konstantnoj borbi protiv nezapamćenih nanosa snijega koji su zatrpali većinu ove alpske republike.

U nekim mjestima Austrije je već do utorka palo toliko snijega koliko u prosjeku padne u cijelom siječnju, pa ne čudi što nadležne službe rade na izmaku snaga. Već su suočeni s brojnim nestalim turistima i lokalnim ljudima za kojima su u potrazi, tisućama od svijeta odsječenih ljudi, blokadama prometnica zbog snijega ili opasnosti od lavina, te prekidima napajanjem strujom.

Centralna služba za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) je drugi put unutar četiri dana proglasila najveći stupanj opasnosti od snježnih oluja, te se očekuje kako će na Alpama napadati novih šezdesetak centimetara snijega, što predstavlja i novu opasnost od lavina s obzirom na to da se snijeg ne uspijeva stabilizirati.

Kako javlja Associated Press, oluje su diljem Europe u proteklih par dana ubile najmanje 13 ljudi.

U mnogim dijelovima austrijske savezne pokrajine Štajerske od utorka poslijepodne na snazi je najviši stupanj opasnosti od lavina zbog novog snijega koji se očekuje u toku večeri, priopćio je Stožer za obranu od lavina u Štajerskoj u utorak poslijepodne.

„Onaj tko odsad više ne poštuje službene naputke više ne djeluje samo neodgovorno nego dovodi vlastiti i tuđe živote u opasnost“, rekao je vicepremijer Štajerske Michael Schickhofer.

Snježni nanosi i do 10 metara

Lavinama je posebno pogođena turistička regija Dachstein s mnogim skijalištima. Na nekim mjestima snježni nanosi iznose i do 10 metara.

U toku večeri i noći se očekuje jedan metar novog snijega. Od vikenda je u Štajerskoj palo 3 metra novog snijega.

Meteorolog Alexander Ohms iz ZAMG-a je najavio kako se snježne oluje očekuju u pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Štajerska i Gornja Austrija te da uz snijeg dolazi i olujni vjetar sa zapada i sjeverozapada. Procjenjuje se da bi na planinama brzina vjetra mogla biti više od 100 kilometara na sat.

Lavine nisu opasne samo zbog toga što su već odnijele desetak života i što blokiraju određene prometnice, nego i zato što prometnice posve uništavaju. Snježna lavina je tako u tirolskoj općini Finkenberg odnijela 100 metara asfaltirane ceste, koja je sada u osnovi neprohodna.

Snježna oluja pak onemogućava helikopterima sudjelovati u akcijama spašavanja, iako su sve letjelice austrijske vojske u stanju pripravnosti. Austrijska vojska raspolaže i s nekoliko Black Hawk helikoptera, koji su stacionirani većinom u zapadnom dijelu zemlje koji i je najviše pogođen lavinama, no pitanje je je li uopće sigurno da polete u ovakvim vremenskim prilikama.

Službe su prekinule potragu za dvojicom planinara koji su u subotu nestali u Donjoj Austriji zbog opasnosti od lavina, te najavljuju da će vidjeti je li moguće sutra nastaviti potragu za njima.

Na poznatoj skijaškoj planini Loser su napadala čak četiri metra snijega, tako da su pod njime završile i žičare koje inače skijaše vode na skijalište. U Donjoj Austriji je pak najmanje 300 kućanstava i dalje bez struje, no pomažu im vatrogasci i civilna zaštita.

Civilna zaštita poziva sve da se ponašaju odgovorno i da poštuju odluke nadležnih službi, te da nikako ne idu na skijanje ako je skijaška staza službeno zatvorena, javlja Index.

Jedno od uspješnih spašavanja koje je provedeno jest ono 11 njemačkih turista iz planinske kolibe kod Salzburga. Oni su od petka bili odsječeni od svijeta i bez struje, a i hrana im je bila pri kraju. Gorska služba ih je danas uspjela izvući i dovesti na sigurno.

Veliki minusi i lavine i dilje Europe

Snježno nevrijeme sve više pogađa i Bavarsku, u kojoj je sve više skijaških staza zatvoreno zbog previše snježnih padalina i opasnosti od lavina. Problem predstavlja i težak snijeg na drveću, zbog kojega postoji opasnost rušenja stabala koja bi onda mogla pasti na staze i žičare.

Snježne oluje nisu pogodile samo Austriju i Njemačku. Kako javlja Associated Press, oluje su diljem Europe u proteklih par dana ubile najmanje 13 ljudi. Najviše ih je stradalo u lavinama u Austriji i Njemačkoj.

U Norveškoj traje potraga za četvoricom skijaša nakon lavine koja je pogodila grad Tromsoe na sjeveru zemlje. Pretpostavlja se da su skijaši – 29-godišnja Šveđanka i trojica Finaca u dobi od 29, 32 i 36 godina – mrtvi.

Rumunjska policija pronašla je tijelo 67-godišnjaka u parku u gradu Slatini na jugu zemlje. Pretpostavlja se da je preminuo od posljedica smrzavanja, budući da su se temperature u toj zemlji danas spustile na -25 Celzijevih stupnjeva.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “Snježne oluje haraju diljem Europe, službe spašavanja na izmaku snaga”

 1. ….a kad nakon ovoga svega krenu poplave!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Zamislili kapitalističke ateističke zemlje da mogu protiv Boga samo zato što imaju više novca nego kršćanske kulture i zemlje
  Zatrpati će vas onoliko koliko je potrebno
  Taj bolesni kapitalizam ste progursli u RH
  Zasad ubijate narod sa tzv poslodavcima prokleto im svaka kap znoja naša,na njih neka ide prokletstvo

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program