Sezona gripe: Kada je izuzetno važno kontaktirati liječnika?

Objavljeno: 04.1.2019. u 13:21
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Kontaktirajte svog liječnika ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi – otežano disanje, poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi

Gripu bolesnik mora preležati barem osam dana jer se, u protivnom, stanje bolesnika može ozbiljno zakomplicirati. Može oboljeti od upale pluća, a ako izlazi iz kuće, može doći i u kontakt s drugim infekcijama. Radno je nesposoban zbog visoke temperature, a tako gripu može proširiti i na ostale, objasnila nam je Branislava Čilić dr. med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

Dodala je da gripu od viroze razlikuje visoka temperatura od 38 do 41°C, a virozu prati temperatura od 37,5 do 38,5°C te šmrcanje i kašljanje koje je kod gripe rijedak simptom. Osim toga, kod viroze nema jakih bolova u mišićima i kostima te malaksalosti.

Obole li od gripe djeca do dvije godine starosti, temperaturu treba skidati paracetamolom. Ona moraju unositi i puno tekućine jer uz temperaturu voda brzo nestaje iz tijela, savjetuje dr. Čilić. Kod male djece dišni putevi su puno uži pa uz gripu najčešće dobiju i grlobolju, upravo zbog nedostatka tekućine. Nešto starija djeca liječe se na isti način, ali gripu lakše prebrode. Kako bi zaštitili djecu, tijekom sezone gripe ne treba ih voditi na mjesta s puno ljudi.

Gripa predstavlja najveću opasnost kroničnim bolesnicima starijima od 65 godina. To se odnosi na dijabetičare, astmatičare te srčane i plućne bolesnike. Kod njih virus gripe može zakomplicirati opće zdravstveno stanje i izazvati teže posljedice.

Dr. Čilić kaže da njima jedino može pomoći cijepljenje, koje će im stvoriti imunitet umjetnim putem. Cijepiti se trebaju prije početka sezone gripe. Obole li, trebaju izbjegavati mjesta s puno ljudi, sredstva javnog prijevoza i odmarati.

Razvoj gripe u osam dana:

Simptomi gripe nastupaju odmah – visoka temperatura, bol u mišićima i zglobovima te slabost.

Temperatura raste u fazi razmnožavanja virusa.

Bolesnik osjeća jaku i tešku glavobolju.

Temperatura traje najčešće do petog dana, nakon čega opada, ali pacijent osjeća jaku slabost.

Nakon petog dana temperature najčešće nema, ali pacijentu treba barem 2 do 3 dana da se oporavi.

Što kada dobijete gripu?

Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature vaše tijelo troši više tekućine nego što je to uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje od 6 do 8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.

Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom (NE s acetilsalicilnom kiselinom!). Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput pastila za grlo i kapi za nos) mogu pomoći. Prije kupnje savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Liječenje antibioticima nije učinkovito jer je gripa virusna bolest.

Okrijepite tijelo juhom i krekerima, izbjegavajte težu hranu.

Kontaktirajte svog liječnika ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (otežano disanje, poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

Obvezno kontaktirajte liječnika ako se ovi simptomi pojave za vrijeme gripe:

temperatura iznad 40 Celzijevih stupnjeva koja traje duže od tri dana

bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu

bol i iscjedak u sinusima ili uhu

promjene svijesti

konvulzije, grčevi

kašalj s iskašljajem

skraćivanje daha

bol u prsištu

poremećaji mokrenja

stalno povraćanje

dijareja

neidentificirani osip

Kako smanjiti rizik od zaraze?

Izbjegavajte bliski kontakt s ljudima koji imaju temperaturu, kašlju ili kišu. Ako možete tj. ako baš ne morate, nemojte u sezoni gripe ići na mjesta gdje se okuplja puno ljudi u zatvorenim prostorima (aerodromi, zrakoplovi, javni prijevoz, kazališta, kina…). Reducirajte vrijeme provedeno na tim mjestima.

Izbjegnite pothlađivanje i koristite prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promjena.

Prekrijte lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga operite ruke.

Perite ruke sapunom i vodom ili dezinficirajte vlažnim maramicama u skladu s higijenskim preporukama; te rukama ne dodirujte usta i lice.

Provjetravajte prostorije te izbjegavajte cigarete, alkohol i slatke proizvode jer oslabljuju imunološki odgovor na infekciju.

Redovito, umjereno vježbanje (30 minuta brzog hoda dnevno) i san od barem 7 sati dnevno, jača imunološki sustav i smanjuje vjerojatnost obolijevanja od gripe i drugih infekcija.

Ako osjetite simptome bolesti ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom.

Za bolesnu osobu osigurajte poseban prostor na razdaljini od barem jedan metar od ostalih; te prostor provjetravajte. Također, bolesnoj osobi osigurajte jednog njegovatelja i ograničite kontakt s drugim ukućanima.

Prema preporuci liječnika u prvih 48 sati od pojave bolesti, moguće je primijeniti protuvirusne lijekove; no imajte na umu da antibiotici ne djeluju na virusne uzročnike infekcija.

Ako ne trebate pomoć liječnika, ostanite u krevetu i odmarajte se. Iako vam se čini nemoguće zbog brojnih obveza koje vas čekaju, odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i spriječit će daljnje komplikacije i širenje zaraze.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program