NOVA PRAVILA ZA MIROVINU: Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto, uvode se i jednokratne isplate. Evo što trebate učiniti

Objavljeno: 09.1.2019. u 12:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Oni koji od ove godine planiraju u mirovinu za taj svoj potez imaju nova pravila, a proceduru po kojoj će se ona provoditi osmislili su Regos i HZMO

Regos i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dogovorili su proceduru koja će se od siječnja ove godine primjenjivati kod osiguranika drugog mirovinskog stupa uoči njihova odlaska u mirovinu. Pritom se ti osiguranici više neće morati vraćati u prvi stup da bi dobili dodatak (27%) na mirovinu, već će im se dodatak uračunati u mirovinu ostanu li i u drugom stupu, i to 27 posto za radni staž i uplate do 2002. godine te 20,25 posto za uplate nakon te godine, piše Večernji list.

Kako im je vraćanje u prvi stup dosad bila povoljnija opcija u njega se proteklih godina vratilo 16 tisuća dobovoljnih osiguranika, dok ih je svega tristotinjak ostalo u drugom stupu.

Put do izbora mirovine

Od ove se godine očekuje manji broj povratnika, no kako bi se građani odlučili za opciju koju žele moraju dobiti sve izračune, a njih će im na kućnu adresu, nakon podnošenja zahtjeva za starosnu ili prijevremenu mirovinu u HZMO-u poslati Regos.

Obavijest će sadržavati informativni izračun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i informativni izračun mirovine iz drugog stupa. Tako će Regos građaninu izračunati kolika bi mu bila mirovina da svu svoju mirovinsku štednju prenese u prvi stup, a kolika da ostane u drugom stupu. Tek nakon što primi izračun, budući umirovljenik odlučuje vraća li se u prvi stup ili ostaje u drugome.

Potom budući umirovljenik mora u Regosu, koji se nalazi u svakoj poslovnici Fine, potpisati izjavu o vrsti mirovine za koju se opredijelio, a na REGOS-u je da taj podatak proslijedi HZMO-u. Na temelju toga bit će izdano rješenje o priznavanju prava na mirovinu. Radnik koji ostane u drugom stupu izabrat će i preko kojeg će osiguravajućeg društva primati mirovinu drugog stupa.

Pitanje jednokratne isplate pri povratku u prvi stup

Novost je da budući korisnik mirovine iz drugog stupa može tražiti da mu se 15 posto njegove mirovinske štednje isplati odmah, “pod uvjetom da mu je osnovna mirovina iz I. stupa veća za 15% od najniže mirovine iz I. stupa”. Jednokratna isplata nije predviđena za ljude koji se vrate u prvi stup, piše Večernji list ujedno navodeći kako će se jednokratna isplata u trenutku isplate oporezovati s 12 ili 18 posto poreza na dohodak te pripadajućim prirezom. No, dio tog poreza umirovljenik će moći dobiti natrag pri konačnom obračunu poreza na dohodak. Dakako, u slučaju da je svota veća, može se pojaviti i obveza doplate.

Osobe koje ostanu u drugom stupu moraju se dobro upoznati i s vrstama mirovina u drugom stupu, prije svega žele li pojedinačnu mirovinu ili zajedničku koja će se nakon njihove smrti isplaćivati supružniku ili drugom imenovanom nasljedniku.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.5/5 (2 votes cast)
NOVA PRAVILA ZA MIROVINU: Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto, uvode se i jednokratne isplate. Evo što trebate učiniti, 1.5 out of 5 based on 2 ratings

3 komentara za “NOVA PRAVILA ZA MIROVINU: Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto, uvode se i jednokratne isplate. Evo što trebate učiniti”

 1. Mirovine sa poslodavcima kakve Hrvatska Država hrani i dozvoljava mučenje Hrvata nećemo brojati, ali neće ni poslodavci uživati

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  • E..a u koju kastu spadas ti “Klugscheißer” ? U poslodavce ili “muchenike” ? Izmeju ovi dvi jemadu bit samo…neproduktivni/administratorski paraziti…oli ti chimavice…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Tko nam je kriv
  Ugrizli smo ruku koja nas je hranila
  Sad trpimo pljačku i obezvrieđivanje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program