Jučer je u Zračnoj luci Zemunik izmjereno -8,3°C, danas ipak toplije vrijeme

Objavljeno: 13.1.2019. u 08:23
Autor: , e-mail: crometeo@znet.hr

Subotnje jutro je osvanulo uz vrlo niske temperature zraka. Najhladnije je bilo u dalmatinskoj Zagori. U Sinju se, po podacima DHMZ-a temperatura spustila do -14°C. Tako je Sinj bio hladniji i od najviših planina. Na Zavižanu je izmjereno -13°C, na Dinari -12°C, a na Biokovu -11°C.

Ledeni dan (dan s minimalnom temperaturom nižom od -10°C) je danas zabilježen i u Gospiću. Minimalna temperatura je iznosila -11.9°C. Za siječanj ništa neuobičajeno. Današnji je dan bio prvi ovogodišnji ledeni siječanjski dan u Gospiću. Prosječno se u siječnju dogodi 8 takvih dana. Ove klimatološke zime su još dva takva dana zabilježena u prosincu (-12.6°C 19. prosinca i -10.6°C 16. prosinca 2018).

U Pargu kraj Čabra je izmjereno -8.7°C, a na Puntijarci -7.3°C.

U nizinama unutrašnjosti minimalne jutarnje temperature kretale su se uglavnom od -4°C (Varaždin) do -7.3°C (Slavonski Brod). U središtu Zagreba (Grič) izmjereno je -2.0°C.

Hladno je bilo i krajevima uz obalu. Svakako valja istaknuti i -8.3°C izmjerenih u zadarskoj zračnoj luci Zemunik. Drniš je mjerio – 7, Staševica kod Vrgorca – 6, Gruda u Konavlima, Skradin i Zaton – 6. Čak – 5 stupnjeva jutros je izmjereno na zračnoj Luci Brač, baš kao kod Blata na Korčuli! Stari Grad na Hvaru i Klis (tvrđava) mjerili su hladna – 4 stupnja, baš kao i Vid kraj Metkovića i Vodice.

Jutarnjih minusa je bilo i na obali sjevernog i srednjeg Jadrana. U Šibeniku se temperatura spustila do -1.8°C, u Pločama i Rijeci je izmjereno -1.2°C, u zračnoj luci Split Resnik -0.2°C, a u Zadru (Puntamika) -0.1°C. Najtopliji su bili Mali Lošinj s 4.2°C i Palagruža s 5.6°C.

Najviše dnevne temperature su ostale negativne samo u najvišem gorju (Zavižan -2.1°C). U kopnenim krajevima su iznosile od 0.3°C (Slavonski Brod) do 8.2°C (Karlovac). Na Jadranu su se kretale od 8 do 11°C.

Ekstremno hladno bilo je u južnim dijelovima susjedne Bosne i Hercegovine. Čak – 22 Celzijeva stupnja izmjereno je u Prologu, nedaleko od Buškog blata. Podgradine, uz obalu Buškog blata imale su jutros – 19.

Od većih naselja minimalna temperatura zraka u Livnu iznosila je – 17, Glamoču – 16, Kupresu – 15, Tomislavgradu – 9.

Iz DHMZ-a poručuju da nas danas očekuje promjenjivo vrijeme uz dulja sunčana razdoblja. Uz više oblaka osobito ujutro te opet navečer mjestimice može biti slabe kiše, a u najvišem gorju i malo susnježice i snijega. Vjetar slab, u drugom dijelu dana umjeren jugozapadni, a navečer u gorju i jak. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni, ponegdje i bura, a popodne će jačati jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na kopnu te od 8 do 12 °C na obali i otocima.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program