IZNAJMLJIVAČI U STRAHU: U Zadru poskupljuje paušal po krevetu, Benkovac ostaje na 150 kuna

Objavljeno: 08.1.2019. u 14:05
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Veliko zanimanje javnosti izazivaju izmjene Zakona o porezu na dohodak. Svi gradovi i općine moraju do kraja siječnja odlučiti koliki će paušal poreza na dohodak po krevetu plaćati iznajmljivači obiteljskog smještaja ili će građani plaćati najviši mogući iznos iznos.

Skoro 20 tisuća iznajmljivača obiteljskog smještaja u Zadru, piše Radio Zadar, strahuje hoće li biti povećanja turističkog paušala. Odgovor je – hoće! Još se ne zna koliko, ali gotovo sigurno će iznajmljivači umjesto postojećih 300, plaćati više, kaže gradski pročelnik za gospodarstvo Ivica Katić:

Pa najvjerojatnije da! Ali koliko ili što i po kojoj kategoriji, to ćemo još vidjeti.

Neslužbeno, po krevetu će se plaćati paušal od 500 kuna. Vrlo brzo će uslijediti e-savjetovanje s javnošću, a do kraja mjeseca će donijeti odluku i time izbjeći da automatizmom cijena skoči na čak 750 kuna:

Ići ćemo dakle na e-savjetovanje. Očekujemo da bismo već krajem tjedna trebali dati nacrt nove odluke na e-savjetovanje. Radimo na tome već nekoliko dana i očekujemo da ćemo donijeti doista jedan kvalitetan akt i da će naši građani, pogotovo oni koji se bave ovom djelatnošću, zadovoljni.

Vladajući razlog povećanja paušalnog poreza pravdaju činjenicom da on nije mijenjan već 14 godina, a otad su cijene iznajmljivanja itekako porasle. Potpuno suprotnog stava je predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadra i Zadarske županije, Daniel Radeta:

Totalna greška! Jer u biti sav taj novac za unapređenje turističke ponude kroz investiranje u apartman će biti jednostavno novac za punjenje proračuna. Ionako su iznajmljivači u nekoj podređenoj poziciji jer se ide na ruku velikima, a mali su uvijek mali i s ovim će biti još manji.

A kako mali ne bi bili još manji nego kako bi se razvijali, u Benkovcu neće biti povećanja paušala u turizmu. Gradonačelnik Tomislav Bulić kaže kako će gotovo sigurno ostati na 150 kuna po krevetu:

Ne želimo zapravo povećavati našim iznajmljivačima jer vidimo velike potencijale u razvoju turizma u našem prostoru i želimo ih potaknuti da idu dalje u tom smjeru, a poslije ćemo vidjeti ako bude prostora.

U Biogradu je, pak, prijedlog vlasti da se cijena kreće od 150 do 350 kuna, ovisno o gradskom području. Oporba traži niže iznose, a tim povodom je predala i peticiju koju je potpisalo 425 građana. Podsjetimo, sve jedinice lokalne samouprave moraju donijeti odluku do 31. siječnja ili će im građani plaćati maksimalni iznos turističkog paušala.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “IZNAJMLJIVAČI U STRAHU: U Zadru poskupljuje paušal po krevetu, Benkovac ostaje na 150 kuna”

 1. Novu jugu vratiti i onda ove hapsiti što ovo uvode i pljačkaju već opljačkan narod
  Nismo isti mi koji imamo jedan apartman ili netko sa dva pet deset
  Koja bagra gora od četnika

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 2. Nikako niste isti! Vi s jednim apartmanom mislite u jednoj sezoni vratiti uloženo!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. eto opet deru ovaj narod ..di stignu ! Gledam moju susjedu ima apartman ..čeka razno razne goste , ispraća ih..maše im, pere posteljinu, čisti..pere ,kupuje nove pijate/gosti porazbijali/, pa šalice, pa odnesu ručnike za uspomenu ili ih unište , nosaju ih svukuda …osjeća se miris kobasica /mađari/, mirisi nekakvih začina ..strašno..mora biti uvijek žena nasmijana, vesela i na kraju mora platiti ovoj državi porez..pa turističku članarinu..pa proviziju agencijama …stvarno NIKAD DOSTA OVOJ JADNOJ DRŽAVI !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Evo su mi mudante pune “kafenoga smrada” … zivin u straju cha ce mi ucinit ako buden i dalje afitava ovo 12 apartmana cha jeman i nemoren ni jisti ni spat radi tega……Ma moredu mi ga puvat ali ne i napuvat. Zivila Nova turisticka sezona…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program