GRIPA U HRVATSKOJ Zadarska županija najzdravija? Od početka sezone, svega troje oboljelih

Objavljeno: 11.1.2019. u 08:17
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

U Hrvatskoj je, zaključno sa 6. siječnja 2019. godine, službeno registrirano ukupno 3141 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (2016) stiglo u 1. tjednu 2019. godine.

“Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati”, priopćeno je iz HZJZ-a.

Iz Zadarske županije daleko je najmanje oboljelih. Od početka sezone, gripu je imalo svega troje ljudi.

Ukupan broj prijava oboljelih od gripe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u sezoni 2018./2019. u Hrvatskoj prema županijama na dan 6.1.2019.:

Najveći broj prijava pristiglo je iz Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 1.tjednu bilo je 63% uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97%).

Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90%).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
GRIPA U HRVATSKOJ Zadarska županija najzdravija? Od početka sezone, svega troje oboljelih, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program