FOTOGALERIJA Vanda Babić, profesorica kroatistike sa zadarskog Sveučilišta, predstavila knjigu o Boki kotorskoj u zagrebačkom “Westinu”

Objavljeno: 30.1.2019. u 10:34
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Hrvatska ima priliku upoznati Boku kotorsku. U knjizi Boka kotorska-zaljev svetaca i hrvatske kulture profesorica kroatistike Vanda Babić opisuje povijest, kulturu i značaj ovog mediteranskog dragulja i njegovih starosjedioca, bokeljskih Hrvata. Knjiga je u izdanju Hanza medie, a autorica je knjigu predstavila u hotelu Westin u društvu predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića i glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića.

‘’Cijeli svoj život pišem i pričam o Boki, o hrvatskoj kulturnoj tradiciji, o hrvatskom kulturnom hodu Boke, koji danas, to s ponosom mogu reći, unutar suverene i slobodne Crne Gore od 2006. godine naovamo sasvim drugačije funkcionira i dozvoljava nam da napravimo puno više no što smo ikada prije mogli. Trudila sam se biti jednostavna i sažeta, pokazati i prikazati sve ono što Boka u sebi čuva, a to je, prije svega, jedna velika ljepota te hrvatska tradicijska kulturna baština.’’ – izjavila je profesorica na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru Vanda Babić.

Kako je Petar Zrinski posjetio Boku kotorsku i darovao Bokeljima svoj mač, kako je nastala Gospa od Škrpjela i kada je prvi bokeljski Hrvat oplovio svijet samo su neka od pitanja na koja odgovara knjiga. Više od 80 stranica i prekrasne fotografije otkrivaju bogatu povijest bokeljskih Hrvata i njihovu neodvojivu povezanost s hrvatskom kulturom. Boka kotorska-zaljev svetaca i hrvatske kulture od danas se može kupiti uz Jutarnji list za 14 kuna.

‘’Već neko vrijeme smo razmišljali o ovome projektu, o tiskanju ove knjižice uz naše novine. Inicijalna ideja došla je od našeg kolege, prijatelja i suradnika ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje gospodina Željka Jozića. Jutarnji list u posljednje vrijeme ima posebnu suradnju s Institutom; izdali smo hrvatski pravopis i gramatiku te jezične savjete, pa odlučili i nastaviti kolaboraciju. Gospodin Jozić nas je upoznao s gospođom Vandom, koja nas je odmah osvojila svojim znanjem o Boki kotorskoj. Nije bilo dileme da moramo napraviti ovaj projekt!’’ – izjavio je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Predstavljanju su prisustvovali su i veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boro Vučinić, zastupnik u Skupštini Crne Gore iz Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, Dimitrije Popović sa suprugom Jagodom, Mani Gotovac, Nina Mia Čikeš, Marijan Banelli, Ranko Vučinić te mnogi drugi. Poseban su interes svojim tradicionalnim odorama izazvali članovi Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarice 809.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program