ZEMUNIK Kadeti 24. naraštaja hrvatskih vojnih pilota izveli su prve samostalne letove

Objavljeno: 07.12.2018. u 17:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Kadeti 24. naraštaja hrvatskih vojnih pilota izveli su u petak 07. prosinca 2018. prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

To je važna stepenica u njihovoj letačkoj karijeri, a prije prvog samostalnog leta četvorica kadeta uspješno su položili ispitne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača letenja što je ujedno i bila zadnja provjera o spremnosti kadeta za samostalnom izvedbom letova na Pilatusu PC-9M.

Svaki pokret kadeta u zraku kroz tri školska kruga iznad piste u Zemuniku pozorno su pratili njihovi nastavnici letenja koji su im nakon završetka letova uputili i prve čestitke.

Voditelj obuke bojnik Nino Perović izrazio je zadovoljstvo što je još jedan naraštaj polaznika koji se školuju za pilote aviona potvrdio spremnost nastavka školovanja, a prvi samostalni letovi pružit će im dodatno samopouzdanje i energiju za nastavak školovanja. „Polaznici su već na temeljnoj obuci na avionu ZLIN-242L pokazali dobre rezultate, a nastavkom obuke na Pilatusu potvrdili su potencijal koji treba sustavno „brusiti“ do one zadnje stepenice u njihovom školovanju“, istaknuo je bojnik Perović.

Kadet Antonio Donadić iz Rijeke nakonamostalnog leta kazao je kako je podigao razinu samopouzdanja i vjere u sebe te spoznao moć aviona Pilatusa. „Definitivno želim biti borbeni pilot i ponosni čuvar neba naše Domovine“, istaknuo je kadet Donadić koji je nakon prve analiza sa nastavnikom letenja radost samostalnog leta podijelio sa obitelji i djevojkom.

Za Bruna Buluma iz Metkovića svako odvajanje od zemlje u kabini aviona je neopisivo i motivirajuće. „Samostalni let je neponovljiv osjećaj i iskustvo kojem sam se veselio od prvog dana obuke“, iznio je kadet Bulum.

Polaznik obuke Martin Škrtić iz Duge Rese osjećao je potpunu slobodu i samostalnost. „Jedino sam se mogao osloniti sam na sebe, donositi odluke u letu koristeći usvojenja znanja iz obuke i to je ono što me ispunjava i motivira u nastavku školovanja“, kazao je Škrtić.

Kadet Lovre Krnić iz Zadra također je uspješno izveo prvi samostalni let na Pilatusu. „Obuka je zahtjevna, ali imamo vrhunske nastavnike letenja i uz njihovu podršku sigurni smo i spremni za nove izazove. Volim raditi s ljudima pa mi je želja postati nastavnik letenja i svakako u budućnosti borbeni pilot HRZ-a“, poručio je kadet Krnić.

U nastavku obuke slijedi usvajanje sadržaja iz razdjela osnovnog i naprednog akrobatskog letenja, a nakraju svakog razdjela kadete očekuje novi test polaganja ispitnih letova te provedba samostalnih letova.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
ZEMUNIK Kadeti 24. naraštaja hrvatskih vojnih pilota izveli su prve samostalne letove , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program