PREDSTAVA KOJA JE UZDRMALA KOTOR: “Koto(R) o Kotoru” u Zadru na 5. Artaktu Teatra VeRRdi

Objavljeno: 19.12.2018. u 08:08
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

U subotu 22. 12. u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar gostuje predstava Koto(R) o Kotoru. Predstava koja je uzdrmala društvenu i političku situaciju u Kotoru dolazi u Zadar ispričati priču o problemima svoga grada i životima pojedinaca izguranih na marginu društvenog napretka pod pritiskom kapitala i novih odnosa moći. Akteri ove predstave nisu profesionalni glumci nego građani i građanke koji sa scene duhovito i angažirano iznose stavove u svoje ime i u ime onih koji neće da kažu!

Iako se u predstavi radi o Kotoru, tema se lako može preslikati na naš grad kojeg muče slični problemi u naletu sveopće turistifikacije!

Nakon predstave publika će imati priliku razgovarati s režiserom i glumcima u formi Diskurzivnog releja / okruglog stola koji će moderirati zadarski sociolog Sven Marcelić. Diskurzivni relej donosi pomalo nesvakidašnju formu čitanja kazališta u Zadru i gledateljima pruža dodanu vrijednost umjetničkom sadržaju kroz razgovor koji potiče na razmišljanje i propitivanje – kazalište je kao i svaka umjetnost, oduvijek bilo svojevrsni odgovor na pitanja koja vrijeme postavlja, izraz oslobađajućeg pristupa problematici i ogledu društva.

Predstava se realizira u sklopu petog ARTAKT programa Teatra VeRRdi koji započinje u petak 21. 12. u 20.30 sati u prostoru Knjigozemske s promocijom stripova Reinhard Kleist: Nick Cave i Stiv Cinik: Pakleni šut

izdavač: Strip centar Tino, gosti: Tino Ćurim i Stiv Cinik.

Reinhard Kleist

Njemački strip autor je rođen 1970. godine, u berlinskoj strip zajednici jedan je od važnijih protagonista i višestruko nagrađivani strip autor. Međunarodno priznat postao je nakon izdavanja grafičke novele “I see a darkness” o životu country glazbenika Johnnya Casha koji je nakon toga preveden na deset jezika.

Nakon Johnnya Casha, Castra, Nick Cave je njegova najnovija grafička novela i upravo je objavljena u Hrvatskoj.

Dobitnik je značajnih nagrada Max & Moritz 2018. kao najbolji njemački strip crtač, Sonderman (nagrada Frankfurtskog sajma knjiga). Nominiran je i za uvažene američke nagrade. Uz to radi i kao pisac, grafički designer, ilustrator…

Stiv Cinik

Važi za jednog od naših najboljih karikaturista i ilustratora. Serijal “Laku noć,Hrvatska” s kojim je osvojio domaće gledateljstvo, rađen je u više od 250 epizoda i to svakodnevno, što se i u svjetskim relacijama smatra vrlo zahtjevnim projektom.

Pakleni šut – nova je strip knjiga autora Stiva Cinika koja se može definirati kao svojevrsna “strip kolumna”. Teme, uglavnom političke, tretirane su na satirični način tekstualno i vizualno.

Nakon promocije stripova večer završavamo glazbenim performansom Lutajući DJ Zdena

Lutajući dj Zdena je Zdenko Franjić čije je ime neraskidivo povezano s nezavisnom scenom još od davnih osamdesetih, kada su uz pomoć njegove etikete Slušaj najglasnije prve diskografske korake napravili Majke, Satan Panonski, Overflow i mnogi drugi, na ovim prostorima iznimno značajni rock-bendovi. Uz to vodi i izdavačku etiketu Bratstvo duša u kojoj neumorno objavljuje poeziju, stripove…

Artakt završava after partyjem u Indie baru u subotu, u 22 sata gdje vas glazbeno uveseljavaju DJ Profesor & Profesor – Rock repeticije.

Program je podržan od strane Grada Zadra i Zadraske Županije u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar i kolektivom Knjigozemska.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program