Otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Objavljeno: 10.12.2018. u 17:59
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Obilježava se 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana. Tom je prigodom otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor je akademski kipar Kuzma Kovačić, a na otkrivanje došao je cijeli državni vrh. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se liječi od plućne embolije, unatoč najavama nije došao.

Spomenik je otkriven uz zvuke pjesme “To je tvoja zemlja” Alfija Kabilja i Drage Bitvića. Zajednički su ga otkrili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, članovi obitelji Tuđman, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i kipar Kovačić

“Malo je bilo onih koji su imali viziju rješenja hrvatskog pitanja, a još je bilo manje onih koji su ga znali realistično oblikovati i provoditi. Franjo Tuđman to je znao”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. “Dokazao je da mali narodi imaju pravo na velike ideje i sposobnost da ih provedu, dodala je. A kada je Hrvatska bila napadnuta i uvučena u neželjeni rat, nije se dao pokolebati u svojim ciljevima”, istaknula je. “Znao je da se hrvatsko pitanje ne rješava samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje, ali je čvrsto vjerovao da je, uz Božju pomoć, kako je često govorio, ključ konačnog uspjeha u snazi zajedništva Hrvata i svih domoljuba, bez obzira na vjeru i naciju”, naglasila je. “U našu narodnu dušu trajno su upisane njegove riječi: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”, poručila je Grabar-Kitarović.

Premijer Andrej Plenković prisjetio se Tuđmanovog vizionarskog državničkog djela za RH- “U ključnim trenucima prijelomnim i za cijeli europski kontinent – pronašao je način uz potporu hrvatskog naroda da Hrvatska postane i demokratska i slobodna i međunarodno priznata država. Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima, u vrijeme velikosrpske agresije i Domovinskog rata, oslobodio je okupirane teritorije. Sa svojom je mudrošću, i uz pomoć međunarodne zajednice mirno je reintegrirao hrvatsko Podunavlje. Inzistirao je na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština i koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati”, kazao je. Naglasio je kako se za prvog hrvatskog predsjednika može reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. A njegova vizija, rekao je Jandroković, bila je slobodna, neovisna i suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka te Hrvatska koja pripada Europi.

Kuzma Kovačić, autor spomenika poručio je: “Ovo je kip živog Tuđmana, onoga koji ostaje s nama”. “Stari je to kip po svome kiparskom korijenu, ali novi po duhovnom porijeklu. Okrenut onome gore, transcedantalnome – kao što je novo sve što se odaziva na riječ ‘gore srca’, dodao je. Govoreći o konstrukciji spomenika kazao je kako će “os koja dominira prostorom – bit će odsad znak sigurne osi hrvatske povijesti”.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Otkriven spomenik Franji Tuđmanu, 1.0 out of 5 based on 1 rating

5 komentara za “Otkriven spomenik Franji Tuđmanu”

 1. A di je mladež, tj. budući uhljebi?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Bože čuvaj Hrvatsku

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 3. Bog zna i vidi sve. Bog je Bog svim ljudima.
  Zašto bi čuvao baš Hrvatsku?
  Radi HDZ-a?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 4. MothⒺr ⛧ EⒶrth

  Tužno da je policija privela branitelja koji je vikao istinu (Tuđman kriminalac) umjesto napadače na istog. Dakle hadezenjarska policija štiti napadače a ne žrtve. A “onaj gore”, zar nije bog bezgraničan vječan sveprožimajući i nalazi se posvuda dakle u nama i u Zemlji crnoj ispod nas koju što je tragedija prozvali ste paklom a ona je naš jedini zajednički dom i život i naša Boginja koje se vi nacionalisti šovinisti lizači oltara toliko plašite, zar nije taj vaš bog ljubav a ljubav je također sveprožimajući univerzalni bezuvjetni pojam a Tuđman, Crkva i HDZ su sve suprotno od ljubavi. sto miljona kuna porezni obveznici uplatiše za spomenike zločincu koji je stvorio svojih 200 bogatih obitelji a sve nas otale nazvao stoka sitnog zuba. Kako možete mirno spavat kradezenjare?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. ★anarhosindikalistⒶ

  Franjo Tuđman i HDZ nisu stvorili Hrvatsku. Hrvatska je postojala i u Jugoslaviji, u granicama koje su se definirale tokom Narodno-oslobodilačke borbe. Ne bi trebali ni koristiti izraz “Mi Hrvati smo izabrali Tuđmana i HDZ, pa sada neka patimo u tom izboru.”

  Ne, Tuđman i HDZ su jedna politička i ideološka opcija koja se pojavila u određenom vremenu, koja ima svoju političku priču, a to je priča o hrvatskom nacionalizmu. A što je taj nacionalizam dobro i loše proizveo?

  U pljačkaškom privatizacijskom haračenju proizveo je tajkunske lopove, vucibatine, barabe i sjecikese, koji su iznad zakona i koji danas u prvim redovima zahvaljuju Franjinom kipu. Proizveo je opustošenu zemlju koja jeftinom radnom snagom hrani korporativne, trgovačke i bankarske izrabljivače.

  U nacionalističkom i ustaškom ludilu izveo je i izvodi ljude pred zid i traži da se izjašnjavaju jesu li Hrvati ili Srbi, jesu li Jugoslaveni ili Hrvati, jesu li izdajice ili domoljubi. To je sustav koji štiti zločince i mafijaše a progoni one koji žele graditi društvo oslobođeno izrabljivanja i klero-ustašoidne mržnje.

  Ta mitologija hrvatskog nacionalizma je jedna najobičnija smrdljiva trulež koja guta svaki smisao života u okviru današnjeg globalnog svijeta. Zaključava nas u vječnu prošlost i guši svako promišljanje i traženje drukčije budućnosti.

  Ili ćemo istrunuti kao akteri te priče ili ćemo se pobuniti. Oni koji danas dižu spomenik Tuđmanu i klanjaju se njegovom liku žele da istrunemo do kraja. Podizanje tih grotesknih Tuđmanovih kipova od kojih je nemoguće zaključiti koji je ružniji od kojeg je način na koji žele pokazati svoj politički legitimitet. Svaki drugi legitimitet odavno su izgubili pa misle da ćemo sada drhtati pred nekakvim izobličenim komadom metala.

  Ti dani su iza nas. Svi ti politički i ekonomski kriminalci moraju otići! Ispred je vrijeme koje traži da pokažemo otpor, razbijemo tu nacionalističku ljušturu i natjeramo ih u bijeg. U protivnom od nas neće ostati ništa osim kipova podignutih u spomen onima koji su nas uništili.

  Via: Anti-kapitalistički pokret – Društvo slobodnih ljudi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program