SVEUČILIŠTE Duo Ingolfsson-Stoupel

Objavljeno: 10.9.2018. u 10:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Na Sveučilištu u Zadru ovog tjedna održat će se međunarodni simpozij Odjela za filozofiju “Relevantnost hermeneutičkog prosuđivanja”, kao dio istoimenog istraživačkog projekta koji se pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost provodi na Sveučilištu u Zadru.

Za javnost će najzanimljivije biti predavanje uz koncert koje će u okviru simpozija održati Duo Ingolfsson-Stoupel. Nakon izvrsno primljenih koncerata koje su prošlih godina održavali na poznatim svjetskim pozornicama i festivalima kao što su Konzerthaus Berlin, Schleswig-Holstein Music Festival, Voix Etouffées u Parizu, Brandenburgische Sommerkonzerten, National Gallery of Art in Washington D.C., Judith Ingolfsson i Vladimir Stoupel u Svečanoj će dvorani (ponedjeljak, 20 sati) prvo glazbeno, a potom i verbalno, interpretirati sonate za violinu i klavir Louisa Viernea i Dmitrija Šostakoviča.

Obojica skladatelja u svom su se životu suočila s velikim izazovima – Vierne je bio slijep od rođenja, a Šostakovič je živio u autoritarnom režimu koji je brutalno cenzurirao intelektualni i umjetnički izraz. Ovi radovi pokazuju kako su skladatelji komunicirali svoje poteškoće kroz glazbu. Prvi je vidio svjetlo i nadu unatoč fizičkoj sljepoći, drugi je pronašao utjehu u dodekafoniji, glazbenom simbolizmu i emocionalnom izgonu. Ingolfsson i Stoupel istražuju kako to publika doživljava u ovom turbulentnom vremenu, kako ju interpreti mogu prikazati relevantnom i kako glazba unosi svjetlo u mračni svijet.

PROGRAM KONCERTA

Svečana dvorana

Ponedjeljak, 10. rujna, 20 sati

Sergei Prokofiev (1891-1953)

“Five Melodies” for Violin and Piano op. 35bis

Dmitri Shostakovich (1906-1975)

Sonata for Violin and Piano op. 134

- intermission -

Louis Vierne (1870-1937)

Sonata for Violin and Piano op. 23 (1907)

Duo Ingolfsson-Stoupel

Judith Ingolfsson, Violin

Vladimir Stoupel, Piano

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program