“ZADAR SNOVA”: DB INDOŠ KUĆA EKSTREMNOG MUZIČKOG KAZALIŠTA: Sat pauk kiša tivoli bewegen

Objavljeno: 10.8.2018. u 13:12
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Večeras, u petak 10. kolovoza, na programu festivala Zadar snova 2018. je predstava “Sat pauk kiša tivoli bewegen”, u izvedbi performera i kazališnog umjetnika DB Indoša i Tanje Vrvilo s početkom u 21 sat prostoru crkve Sv. Dominik u Zadru.

DB Indoš (1957, Zagreb) je performer i kazališni umjetnik. Stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture.

Diplomirao je Filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je član neoavangardne kazališne grupe Kugla Glumište s kojom je stvarao i izvodio niz utjecajnih akcija i performansa u razdoblju od 1975 do 1981./1982. S radom Akcija 16:00 iz 1981., grupa se dijeli na mekanu i tvrdu frakciju. Tijekom 1980-ih, kao pokretač tvrde frakcije nazvane Grupa Kugla, DB Indoš je radio seriju grupnih i solo performansa. Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja.

Od 2005. u autorskoj suradnji s glumicom Tanjom Vrvilo realizira eksperimentalne kazališne radove i performanse, kao i solo izvedbe, najčešće u koprodukciji s Kulturom promjene Teatra &TD. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima. Stalni je suradnik Teatra &TD- Dobitnik je nagrade Grada Zagreba 2009. za doprinos alternativnoj kulturi Hrvatske, te prve nagrade Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu za zvučnu skulpturu Šahtofon. Zajedno sa Tanjom Vrvilo, dobitnici su medalje na Praškom kvadrijenalu 2015. god kao predstavnici hrvatske selekcije.

Tanja Vrvilo

Tanja Vrvilo je glumica i filmologinja, koautorski radi s Indošem od 2005. Osnivačica je i kustosica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma. Predaje na film.factoryju Béle Tarra u Sarajevu.

Prema vizualnoj pjesmi Josipa Stošića ‘Sat, pauk kiša’, topografskoj pjesmi Matjaža Hanžeka ‘Hala Tivoli’ i pjesmi o pokretljivosti, a otežanog čitanja Clausa Bremera “bewegen”. Uhvaćeni poetski materijal dodatno je naseljen fragmentima iz knjige ‘Briljantnije od sunca’ Kodwo Eshuna, i dokumentarističkim tekstovima (kronika, optužnica).

Uvodnim izvođenjem uho-analize fragmenata ‘Jazbine’ i kratke priče o znanosti koja je mistificirala svijet, ‘Čigra’ Franza Kafke govorimo o golom uhu, otvorenom za percepciju zvukovnih senzacija, istreniranom za slušanje jezika i brzu obradu uhvaćenih informacija, uhu koje omogućava zvuku neprestano kruženje, signaliziranje, označavanje, uhu koje se suprotstavlja tiraniji natkrivenog i zaštićenog oka.

Izvode : DB Indoš, Tanja Vrvilo

Glazba: Ex SeXa (Ivan Bilosnić, Nino Prišuta, Ratko Danilović); Cul De Sac (Damir Prica Kafka, Andreja Košavić Kurelec)

Video tekst: Ivan Marušić

Video petlja: Miro Manojlović

Cijena karte je 20 kn.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program