PREKO 100 SUDIONIKA I GOSTI IZ 13 ZEMALJA Sudjelujte u kreiranju sna o probuđenom Zadru – danas počinje ZADAR SNOVA…

Objavljeno: 07.8.2018. u 08:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Zvijezde, uličari, prosjaci, radnici, tovari, karavan snova, prostori crkve, propalog hotela, staračkog doma, pijace, striptiz kluba, to su neki od sastavnih dijelova novog Zadra snova!

Koncept ovogodišnjeg izdanja naglasak stavlja na ljepotu neobičnih spojeva. Tako među afirmirane umjetnike s međunarodne scene stupaju građani okupljeni u inicijativi Zadar Civil koji će probuditi aktivizam u umjetničkom izražavanju, a zadarske žene u zlatnim godinama će osmisliti predstavu o bivanju ženama kroz različite stvarnosti i okolnosti koje su proživjele.

Ersan Mondtag u Hrvatskoj, kulturnjaci znaju da su čuda moguća na Zadru snova, to još nitko nije izveo, a izazov nije mali, Izvanredni Bob dolazi s Bitefa, Kerstin Lenhart, redateljica u Teatarhouse Jena radi s bakama i Željkom Marovićem koji kao i Moritz Sauer dolazi s iskustvom rada iz Maxim Gorki teatra u Berlinu, Branko Šimić, redatelj i kurator festivala KRASS u Hamburgu postaviti će hip-hop predstavu prema Brechtovoj Operi za tri groša koju je u rap narativ pretvorio Edo Maajka, a izvodit će najbolji njemački plesači. Jagoda Cupać, Šareni Artikl, Noć performansa i radionice za djecu i mlade već od 4. kolovoza, a ima i još.

Damir Bartol Indoš i udruga Domino, Ivica Buljan, Sandra Sterle, Milijana Babić veterani naše nezavisne izvedbene scene koji su zaslužni za njen status i za to što je Zadar snova to što jest.

Kroz osam dana programa, od 7. do 14. kolovoza, na različitim lokacijama i oblicima djelovanja, preko 100 sudionika i gosti iz 13 zemalja kreirat će novi san o probuđenom Zadru, koji živi i van poluotoka, van turističke sezone i promišlja o svojim građanima i građankama u svim njihovim stanjima i oblicima, nalazi načine da svi napredujemo!

Zauzmite prostor.

ZADAR SNOVA, 22. Međunarodni festival suvremenog kazališta

Zadar, 7. – 14. kolovoz, 2018.

PROGRAM

 

Utorak, 7. kolovoz

Performans otvaranja: Prle i Tiha / Digitalni burek

Gradska tržnica 21h

“Izvedbena umjetnost je naše ime i naš jezik. Umjetnost nije u riječima već u značenju, riječi mogu biti umjetnost, ali gorki okus nije riječ. Tiho ili subverzivno, vidljivo ili jasno, nekome je borac za slobodu kriminalac, izbjeglica okupator, a građanin nešto suprotno od sustava. Nekom je oslobođenje svijesti pobjeda života, i to je naša borba, naša misija. Prle i Tiha, u 21 sat na Pijaci, performans otvaranja.

Srijeda, 8. kolovoz

Mohamed El Khatib: Da kraj bude lijep

Ivica Buljan

Sv. Dominik 21h

Ivica Buljan je nosivi stup naše izvedbene i kazališne scene, a njegova je najveća kvaliteta edukacijska, izbor djela koja donosi na scenu i niti kojima povezuje umjetnički sadržaj s autorovim kontekstom i onda sve skupa s trenutkom nam svagdašnjim, stavlja vas u poziciju da samo kažete – Da.

Četvrtak, 9. kolovoz

Ja, ja i stvarnost

Kerstin Lenhart

Starački dom 20h

Kerstin Lenhart dolazi iz Teaterhaus Jena, najzapadnijeg grada bivše istočne Njemačke, koji ipak ne uživa blagostanje ni u kulturnom ni u društvenom pogledu. O ženi iz tog rakursa Kerstin će svoja iskustva razmijeniti sa ženama štićenicama zadarskog Staračkog doma, a rezultat će predstaviti kroz izvedbu Željka Marovića, glumca sa stažem u kazalištu Maxim Gorki u Berlinu, mjestu gdje se puls progresivnog i angažiranog kazališta osjeti ponajbolje u odnosu na sav europski politički prostor.

Petak, 10. kolovoz

DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta: Sat pauk kiša

Damir Bartol Indoš

Sv. Dominik 21h

Damir Bartol Indoš je čovjek mekane riječi, no njih ne koristi toliko u izvedbi, i češće su projekcija, a naročito zvuk. No u riječima njegovog muzičkog kazališta više nije mek, o naprotiv, ono što se jasno vidi je njegov duh koji izlazi iz mašina kojima se služi da nam taj smisao, to značenje približi, a snaga i energija koje iz toga proizlaze su i gorivo naše ustrajnosti u radu na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Subota, 11. kolovoz

Razvoj strategije (tura s vodičem)

Jagoda Cupać i Šareni Artikal

Početak ture: Trg 5 bunara 19h

Svjetska premijera

Ersan Mondtag

Red Carpet 21h

Ersan Mondtag je najveće redateljsko ime koje ove godine radi u Hrvatskoj, sama ta činjenica je dovoljna da zapanji ovdašnji kazališni svijet, jer kako je moguće da najvruće ime (srednje) europskog kazališta dolazi napraviti predstavu na najsiromašnijem festivalu u toj istoj Europi. Festival je izazivao čuđenje i ranije, to mu je skrivena misija, ali čuda koja izvodi Ersan, e to… trebate vidjeti za vjerovati.

Nedjelja, 12. kolovoz

RAZBIJANJE MAČO-KULTURE*: PREZENTACIJA RADIONICA!

Moritz Sauer

Nigdjezemska 16h

Battler’s Opera

Branko Šimić

Hotel Iž 21h

Branko Šimić, redatelj rodom iz Tuzle, selektor festivala KRASS u matičnom Kampnagel teatru u Hamburgu, još jednoj vitalnoj točci suvremenog kazališta, postavlja Operu za tri groša Bertolta Brechta u formi hip-hip opere koju je prilagodio Edo Maajka. Glazbeni narativ zamjenjuje dramski, glumački izraz je moderni ples, a jezik predstave je performativan. U predstavi nastupa njemačka plesna grupa, i drugi. E da, predstava se izvodi na trgu ispred hotela Iž, a nakon toga u Hamburgu.

Ponedjeljak, 13. kolovoz

Noć performansa

Sandra Sterle, Milijana Babić, Kristina Marić

Gat na Rivi 20h Poljana Branka Stojakovića 21:30h

Sandra Sterle, Milijana Babić i Kristina Marić u Noći performansa, Moritz Sauer predvodi evropske kazalištarce raspoređene na 4 radionice o suvremenom postojanju potpomognutom artom, Jagoda Cupać i Šareni Artikl u Razvoju strategije i Zadar Civil rade direktno s građanima, a Karavan snova obilježava izvedbene lokacije plesnim vibrama. Zadar snova 2018., saznaj više, popravi svoj rekord.

 

Utorak, 14. kolovoz

Izvanredni Bob: Buffer

Bob Milošević

Sv. Dominik 21h

Izvanredni Bob, dolazi s oznakom Bitef, treba li što dodati. Svjesni ste stvarnosti, ali ne sasvim i svoje uloge u njoj, promatrate, kapirate i dejstvujete, stvar hoda, život ide. Jeste li ikad posumnjali u ono što vidite, jesu li ikad stvarnost i naš život sasvim jasni? Najtečnijim jezikom suvremenog kazališta za te nedoumice pobrinuti će se Bob Milošević, vizualno-verbalni Buffer dolazi s “one strane regije” da bi nam otvorio izvedbeno pogonjeni digitalni uvid u esencijalno svekozmičkog bivstva. Pričekajte…

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program