Kaštanka pobrala lovorike u Pekingu

Objavljeno: 30.8.2018. u 14:08
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Čak 38 kazališta iz deset država sudjelovalo je na smotri međunarodne organizacije kazališta za djecu i mlade Assitej u Kini. Hrvatsku je predstavljala „Kaštanka”, predstava zadarskog i virovitičkog kazališta lutaka. Naši lutkari su osvojili publiku ali i dobili priznanje kolega iz cijelog svijeta,prenosi Radio Zadar.

Predstava “Kaštanka” nastala je prema istoimenoj kratkoj priči Antona Pavlovića Čehova, a kroz sudbinu kujice Kaštanke govori o odanosti i odgovornosti. A izvedba Kaštanke osvojila je kako kinesku publiku, tako i ostale lutkare, kazala je na konferenciji za novinare upriličenoj za ovu prigodu, ravnateljica kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa: Naša Kaštanka je i ovog puta pobrala sve lovorike. Djeca su pratila sve što se događalo, predstava se igrala na hrvatskom jeziku, bio je titl na engleskom i na kineskom. U publici su bili i članovi Upravnog odbora svjetskog Assiteja, kolege iz drugih kazališta i bili su zaista oduševljeni našom predstavom.

Oduševljenje prijemom nije krila niti redateljica predstave, Vjera Vidov: Što se tiče publike, sjajno smo primljeni. Djeca su tražila posebno da glumci siđu i da se s njima fotografiraju, da posebno dodiruju lutke i da što više budu u kontaktu s glumcima.

A da je kvaliteta zadarskog Kazališta lutaka prepoznata u svijetu dokazuje i činjenica da ne stignu sudjelovati na svim festivalima na koje su pozvani. Naravno, često je problem i financiranje. Ministarstvo kulture je praktički financiralo ovaj put. Mi se nadamo da će i naša lokalna samouprava, lokalna zajednica prepoznati našu kvalitetu i ovu, praktički, promociju naše zemlje i našeg grada, kazala je ravnateljica Iris Pavić Tumpa, i najavila u slijedećim mjesecima dvije nove premijerne predstave ovog vrijednog ansambla.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program