KOLUMNA Zastavom na premijera Plenkovića

Objavljeno: 31.7.2018. u 15:30
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Veterinarski inspektor za ribu u Zadru i politički aktivist od jednog do drugog nervnog sloma, Marko Pupić Bakrač, od noćas opet prijeti podizanjem hrvatske zastave. Tako je prenio dio medija. Nije precizirao gdje će sa zastavom, ali poučeni iskustvom nagađamo – na jedno od zadarskih gradilišta.

Prijetnjom kakvu svijet još nije vidio – “zastavom na Hrvatsku” – završava još jednu svoju “epizodu” koja po običaju ne pronalazi nikakva temelja u stvarnosti iz koje Pupić dosljedno izbiva.

Pa su dva širom otvorena pitanja:

1. Zašto je inspektor Republike Hrvatske i vijećnik u predstavničkom tijelu Zadarske županije odabrao prijetiti baš nacionalnom zastavom, uz (pretpostavljamo) razumijevanje svih konotacija i podkonteksta koje to proizvodi;

2. te zašto zastavu ne digne ispred svojih vile na zadarskim Petrićima ili zgrade u Dinjišci? Ili nekog od tri stana u Zagrebu čiji vlasnici nisu nikakvi strani ili domaći “izdajnici”; investitori, nego dvije do tri osobe koje su radni vijek provele na našoj grbači – kao liječnici i(li) direktori, jedna čak kao manualna radnica.

Pupićeve frustracije još jednom iznova u tom su svjetlu savršeno jasne. Da je socijalizam opstao, on bi i dalje bio Bog na ovim prostorima. Nedodirljivi sin nedodirljive kaste koja ne oskudijeva ni u čemu. Ovako, samo je još jedan razmetljivac i dokoni sin liječnika koji se još nije probudio. Kapitalizam je dočekao spreman, nema dvojbe, ali ne u mjeri u kojoj je želio ili mislio da treba.

Taj dokazani profesor svega i ničega miješao se i ranije u sve i svašta – od avijacije do sporta, ali ovako tvrdo insistiranje na rušenju svake investicijske prilike u Zadru zapravo je najsmjelije do sada i izravno konfrontira s nacionalnom politikom svih vlada koje sva svoja nastojanja usmjeravaju upravo k privlačenju investicija – bilo stranih ili domaćih. Neobojanih, dakle, što bi bila premisa života u 21. stoljeću. Za one koji su doputovali dotle.

Ma koliko se ograđivao o mogući šovinizam, nakon što je u njemu prozret, Pupić Bakrač od sebe samoga ne može pobjeći, pa i današnjim ispadom ulijeće u istu zamku.

Nova prijetnja hrvatskom zastavom protiv turskih investitora i dalje je na tragu jedne te iste njegove ideje – “čistog” Zadra ili Hrvatske, ako hoćete, u kojoj će graditi (ako će graditi!) samo Hrvati. Ili samo Marko i Katica, možda? Punica Mandica, eventualno. Nakon impresivnog zdanja na Pagu izniklog u rekordnom roku čvrstog smo uvjerenja da ta umirovljenica iz Maraske ima još mnogo toga za ponuditi.

Sarkazam na stranu, i ne samo na primjeru Marka Pupića Bakrača, slobodno možemo zaključiti – zastava se u pravilu diže onda kada se više ništa drugo ne može podići.

A ako se zastavom još ide na oficijelnu politiku, legitimnu vlast i njene prve predstavnike, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, što je ovdje slučaj, budući su upravo oni Dogus grupu dočekali i predstavili Hrvatskoj kao dobrodošlog i vrijednog investitora, onda to može biti samo sljedeće – ili prozivka za nacionalnu izdaju ili izdaja sama.

Uzevši u obzir društveni doprinos šire obitelji Pupić Bakrač u Zadru, odgovor donesite sami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
KOLUMNA Zastavom na premijera Plenkovića, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program