OTKRIVENA TAJNA: Evo zašto vam vikend proleti

Objavljeno: 10.6.2018. u 15:18
Autor: , e-mail: atma@znet.hr

Ako sve o čemu mislite kada dođe ponedjeljak jest da je vikend brzo prošao, možda bi trebali nešto promijeniti u budućnosti. Ispostavilo se da je ključ za ispunjavajući vikend, koji se ne čini kao da je proletio, u tome da potražite i radite nešto novo.

Prema David Eaglemanu, profesoru na Stanfordu i autoru knjige „The Brain: The Story of You“, potraga za novim aktivnostima i iskustvima, najbolji je način da malo „razvučete“ vrijeme. Vrlo je bitno što vaš mozak shvaća kao „novo“.

Kada provodite vrijeme radeći nešto vama nepoznato, vaš mozak se fokusira više na skupljanje informacija povezanih s tom aktivnošću, stvarajući potpunije sjećanje na iskustvo, piše Lifehacker. Kada se prisjećate tog iskustva ili situacije, imate dojam da imate (ili ste imali) više vremena.

Dakle, ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedjeljak jutro. Imate dojam kao da su proletjeli jer svom mozgu niste „dali“ nove informacije koje bi sakupio i uključio u svoj sistem.

Eagleman čak ističe da je vikend pun rutina nalik dugačkom, dosadnom letu – djeluje kao vječnost dok ste u zraku, ali čim sletite, praktično zaboravite cijelo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vrijeme sve brže protječe kako starimo.

Eagleman objašnjava: „Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog ljeta, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste voziti bicikl, išli ste na more ili na selo, doživjeli mnogo novih iskustava i vidjeli nove stvari… Ali, kada ste stariji, kao da ste već vidjeli sve obrasce ranije.“

Srećom, potraga za nečim novim svakog vikenda nije tako teško kao što zvuči – ne morate baš skakati padobranom. Samo trebate napraviti neke planove koji nisu u okviru vaše „normalne rutine“.

Možete:

Otići negdje na vikend;

Ako morate ostati kod kuće vikendom, onda neka jedan dan vikenda bude „radni“ – sređivanje kuće, dvorišta, nabavka, popravci, završavanje nečega za posao, a drugi dan neka bude posvećen nekim „novim“ stvarima;

Pješačite negdje van vaše uobičajene staze ili puta kojim obično idete;

Isprobajte novi restoran, bar, kafić ili klub;

Istražite kraj u kojem nikad prije niste bili;

Idite do tržnice ili trgovine koji su vam udaljeniji;

Ako stalno gledate filmove, pogledajte predstavu za promjenu;

Nemojte ljetovati (ili zimovati) uvijek na istom mjestu.

Kada radite nove stvari, kao da se vrijeme ubrzava. Radite stvari koje vas ispunjavaju, koje vas čine sretnima i koje do sada niste probali i osjećat ćete se zadovoljnije, ne samo kada dođe ponedjeljak, nego i kada se osvrnete na cijeli svoj život.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
OTKRIVENA TAJNA: Evo zašto vam vikend proleti, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program