ONI SU UISTINU POSEBNA BIĆA: Osim ljudi, dupini su jedina bića koja se dozivaju osobnim imenima

Objavljeno: 10.6.2018. u 10:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Osim ljudi, jedina živa bića koja me međusobno dozivaju po osobnim imenima su pliskavice.

Velike pliskavice jedina su bića osim ljudi koja se dozivaju posebnim imenima, pokazala je studija australskih znanstvenika.

Ta se vrsta dupina koristi ‘imenima’, odnosno individualnim oblicima skvičanja i zviždanja kako bi prepoznali prijatelje i suparnike u svom društvenom okruženju, rekla je znanstvenica Stephanie King sa Sveučilišta Zapadne Australije nakon proučavanja dupina u zaljevu Shark, 800 kilometara zapadno od Pertha. Ona je kazala da se parovi i manje grupe muških dupina koriste takvim pozivima kako bi privukli ženke na parenje i ukrali ih od suparničkih skupina mužjaka.

“Ti dupini nisu rođeni sa svojim jedinstvenim zvukom. Oni ih razvijaju u prvih nekoliko mjeseci života i strukturalno su jedinstveni svakoj jedinki”, napisala je King u časopisu Conversation. “Ti zvuci usporedivi su s ljudskim imenima. Dupini ih koriste za predstavljanje”, dodala je.

“To im omogućuje da raspoznaju svoje prijatelje i suparnike. Dokazano je da pliskavice pamte zvukove drugih jedinki i nakon 20 godina razdvojenosti”, kaže King.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
ONI SU UISTINU POSEBNA BIĆA: Osim ljudi, dupini su jedina bića koja se dozivaju osobnim imenima, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program