Kitić vs. klape

Objavljeno: 07.6.2018. u 12:01
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Imamo nekoliko gorućih problema u Zadru. Prvi je što je najavljen koncert Mile Kitića, drugi što ćemo odsad teže autom do Donata, a treći što je Mladen Malta uhvaćen da prodaje robu za koju nema dozvolu.

Sva tri slučaja rješavaju se danonoćno u svim medijima i svim kuloarima.

Jerbo smo mi fin narod, istančanog sluha, pa nam ovaj Kitić dođe kao teška uvreda; izuzetni smo domaćini pa gledamo da nam se svaki turist parkira tik do kauča i, pošteni kakvi jesmo, ne možemo prihvatiti da je lopov – lopov?

Jok. Sva ova tri goruća pitanja koja to zapravo ni po čemu nisu govore samo da smo i dalje palanka, dok vrijeme uporno pokušava od nas stvoriti grad.

Ozbiljnim se pitanjima bave u Paljuvu.

Ajmo od točke 2. Parking. Kad se ne zna što bi se, u Zadru se mlati po režimu parkiranja. I uvijek je i sve problem. Najnoviji skandal je što se palankom prolomio glas da će se u strogom centru ograničiti vrijeme parkiranja. Fali još samo da kava s 9 skoči na 10 kuna i konačno bi se mogao dogoditi narod.

Zlotvori su nam se takli u najsvetije – špicu, pismu i šverc.

Jebe se Slovacima i drugima što ovdje zalutaju za naš parking. Da je Zadar Venecija ili Rim, što nije, iskrcalo bi te u Crnome pred sto tisuća taksista koji će te za siću od kakvih 30 eura prevesti do centra gdje možeš kupiti minijaturu Donata za 50 i sladoled za 5 eura/kom. (koliko sam ja platila u mudrom Motovunu).

Umjesto da se bijemo oko toga kako zabraniti ulazak automobilima u grad i izbiti turistima kunu više iz džepa, mi iz svoje kože ne mrdamo.

Primarno i sekundarno i zadnje je da se parkiraš pred vrata toga gdje si već krenuo, to je lajtmotiv svega. Tipičan zadarski princip. Zato si i kupio auto koji si ne možeš priuštiti. Da te svi vide. Da svih 115 konja zauzdaš ravno pred kafićem iz kojega ćete pod obavezno svi odmjeriti i prije nego si digao ručnu.

Novi sustav parkinga nam je sjebao cijelu koncepciju. Za vraga leasing od deset tisuća mjesečno kad svog konja moraš vezati u Jazinama i pješke put grada. Trebalo je investirati u garderobu. Tko će sad sve iznova, i od čega?

Onda sljedeći problem. U jednu ovako urbanu sredinu kakva je naša netko se sjetio pozvati nekog Milu Kitića?! Pojma nemam tko je taj, al se kladim da veći broj Zadrana zna za njega nego za Zorana Predina ili, još gore, Darka Rundeka, recimo? A kako držim da je klapsko pjevanje, ili makar ono što nam se pod tim nazivom servira, nešto najiritantnije i u svojoj glazbenoj/tekstualnoj/aranžerskoj formi – kako god tko hoće – najuvredljivije što sam u životu čula, malo sam se informirala na internetu.

I evo što sam našla.

Kako ne znam za tog Kitića, kao što rekoh, potražila sam stihove njegovih pjesama i za potrebe brzopotezne analize izdvojila prvu s vrha abecedne liste.

Zove se “2.200 dana” i ide ovako:

2200 dana

svakog dana, svako veče

nasa ljubav trajala je

dok jednom ti ne reče

Ref.

Prijatelj si samo sada

jer ljubavi nema više

ti daleko, ja jos dalje

ljubav daljom učiniše

2200 dana

šest godina proteklo je

cvijet ljubavi, naše sreće

pokidaše riječi tvoje

Ref.

2200 dana

šesto stoljeća i šest zima

sve lijepo što bi ode

izgubi se u riječima

Pa onda jedna klapska. Metodom slučajnog odabira, donosimo tekst jedne od neizostavnih: “Vilo moja”:

Skoro saki put

kad se mi pogjedamo

ti i ne odzdraviš

ko da se ne poznamo

A da mi te sebi zvat

kad ćeš zaspat

prvo sna da ti rečen

da volin te još

Ref.

Vilo moja

ti si moj san, ti si moj san

a lagje bilo bi da si tuja mi

da te ne poznan, da te ne znan

Iz prve, one Zadru mrskoga Mile Kitića, jasno je da je on s njom bio 2.200 dana, iliti šest godina cca, pa ga je ona ostavila, rekla mu da su odsad samo prijatelji i on je sad jadan.

Drugu je nešto teže shvatiti (kako to s ovim podnebljem obično biva), ali pokušat ćemo: on nju gleda, iz pjesme je nemoguće dokučiti je li ljubav konzumirana ili ne (možda je i voajer, jer fino kaže “ti me ni ne pozdraviš, ko da se ne poznamo?”)… i onda problem eskalira – on nju želi zvati k sebi da je pita kad će zaspat!? I tako dalje i tako dalje..

Obojica jadni, uglavnom, s time da u drugoj pjesmi “vila” lako može bit da je zapravo žrtva nekog uhode. Ostat će zauvijek nerazjašnjeno.

Suma sumarum, za mene neke bitne razlike nema. Loše – i jedno i drugo, s tolikim pomakom naprijed da kad već cijeli grad cijelo ljeto (i zimu ponekad) bez problema može terorizirati stopedeset lokalnih đilkoša koji su se obukli u nošnje i sastavili kiticu dvije tipa ovih gore, onda može jednom u godini doći i Mile Kitić. Možda to možemo prevesti i kao znak ovdje definitivno dobrodošlog pluralizma. Pa tko voli nek izvoli.

Ustvari me najviše zabrinjava uvjerenje da će i kitići i klape – koja god došla i kako god se zvala – napuniti svaku zadarsku dvoranu. Ista je to publika. Kod prvoga se ekipa dere sa šanka i zalijeva pivom, a u drugome se grle za stolom i polijevaju vinom.

Ništa nama Kitić neće ugroziti, a da već odavno nije ugroženo.

Ostaje Malta. I on je dobio nevjerojatnu priliku da se isplače na spremno pruženom ramenu kolege novinara jerbo su mu zabranili da dalje prodaje robu za koju nema dozvolu da je prodaje. To je pravi problem. U zadarskom dijelu svemira i nigdje više.

Dobra je vijest da obojica stignu još uvijek na Kitićev koncert.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.1/5 (12 votes cast)
Kitić vs. klape, 4.1 out of 5 based on 12 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program