Od slomljenog srca moguće je umrijeti – tuga postane prejaka

Objavljeno: 19.5.2018. u 17:17
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Izgubiti voljenu osobu je vrlo stresna situacija. Nije slučajnost da su loše zdravlje i nedavni gubitak voljene osobe povezani. U medicinskoj literaturi to se naziva sindromom slomljenog srca

Prema novoj studiji koju su objavili istraživači sa Sveučilišta Rice u Teksasu, udovice i udovci su pod 40 posto većim rizikom od smrti u prvih šest mjeseci nakon gubitka supruga. Otkrili su da u tom periodu imaju najvišu razinu biomarkera upale. To može, kažu, usporiti broj otkucaja srca i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su pokušali razjasniti kako intenzivna tuga utječe na naše zdravlje.

- Osim što je u prvih šest mjeseci nakon gubitka supružnika povećan rizik od smrti, za 53 posto veći je rizik za kardiovaskularne bolesti – objasnio je Chris Fagundes, asistent profesora psihologije i glavni autor studije.

Dodao je kako su studijom obuhvatili 32 ljudi koji su izgubili partnera i 33 onih koji nisu, podjednake dobne skupine, većinom žene. Analizirali su im krv, pratili otkucaje srca i svatko od njih je popunio upitnik.

Razina proupalnih citokina (u slučaju infekcije aktiviraju se T stanice koje luče citokine) u skupini koja je nedavno izgubila supružnika, bila je između pet i sedam posto veća od onih u drugoj grupi. Varijabilnost brzine otkucaja srca (učestalost srčanih kontrakcija) kod udovica i udovaca bila je za 47 posto niža.

Pored fizičkih pokazatelja lošeg zdravlja, i psihičko je bilo očekivano lošije. Razina depresivnih simptoma bila je veća za 20 posto kod prve skupine, onih koji su izgubili voljenu osobu.

Narušavanje fizičkog i psihičkog zdravlja ponekad se počne ispoljavati i prije smrti supružnika.

- Viđala sam kako supružnici, koji kasnije ostanu udovci, razvijaju zdravstvene probleme dok je partner još bio živ, ali bio je sve lošijeg zdravlja i samo je bilo pitanje vremena kada će umrijeti – objasnila je dr. Ellen Carni, psihologinja iz New Yorka, prenosi Daily Mail.

Važno je ne potiskivati emocije

- Tuga je univerzalno ljudsko iskustvo, a gubitak supružnika, neovisno o životnoj dobi itekako je bolan. Posebice jer ne govorimo o izoliranom incidentu. Posljedice su višestruke, gubimo dio osobnog identiteta, navika, načina života. Koliko god je početno intenzitet emocija odnosno somatskih manifestacija (uključujući kardiovaskularni i hormonalni sustav) izražen, važno je emocije ne potiskivati – savjetuje Senka Božić, prof. psiholog iz Privatne psihološke prakse Una.

- Rituali tugovanja i žalovanja pri tome su itekako bitni. Prethodno potkrepljuju psihološka istraživanja rađena u različitim kulturama koja se bave kvalitativnom analizom rituala tugovanja i žalovanja. Nemoguće i iracionalno je očekivati nakon gubitka supružnika zatvaranje knjige dotadašnjeg života. Neka poglavlja i stranice te knjige ponekad će biti puna čežnje, tuge, ljutnje. Ali, prihvaćanjem svih stranica te knjige, vremenom vaša priča će imati više boja, više nade i optimizma – pojasnila nam je Senka Božić, prof. psiholog.

- Jer stvarna ljubav i privrženost koju ste proživjeli sa supružnikom neće nikada otići u zaborav. Naprotiv, što prije prihvatite tu neminovnost pamtiti ćete sa zahvalnošću vašu životnu priču, jer ste dio života dijelili s nekim tako posebnim tko je i vas doživljavao na isti način. Odnosno, iako ta osoba više nije fizički s vama, živi u vašim sjećanjima dok god živite, i vi – dodala je.

- Pobolijevanje u fazi kada nam supružnik dugotrajno boluje (posebice radi li se o kroničnim bolestima čiji je ishod smrt), iscrpljuje uslijed tjeskobe, gubitka koji slutimo. U tim situacijama neophodno je imati fizičku i psihološku podršku djece, rodbine, prijatelja. Tugovanje i žalovanje su prirodni procesi, u slučajevima patoloških psihičkih komplikacija preporučljiva je stručna pomoć – napomenula je ova psihologinja.

Sindrom slomljenog srca

Izgubiti voljenu osobu je vrlo stresna situacija. Nije slučajnost da su loše zdravlje i nedavni gubitak voljene osobe povezani. U medicinskoj literaturi to se naziva – sindromom slomljenog srca ili Takotsubo kardiomiopatija.

Pojavljuje se uslijed izuzetno jakog stresa, neočekivanih emotivnih šokova (ponekad i pozitivnih). Zapravo dolazi do negativne reakcije srca uslijed povećane razine hormona stresa u tijelu. Srce oslabi jer se proširi i ne pumpa više krv kako treba, preciznije lijeva klijetka koja je zadužena za opskrbu našeg tijela kisikom.

To rezultira osjećajem boli u grudima i kratkim dahom, a događa se da rezultira srčanim udarom i smrću.

Simptomi sindroma slomljenog srca su slični srčanom udaru – bol u prsima, kratkoća daha, nepravilan rad srca i osjećaj slabosti. Najčešće pogađa žene, i to one starije od 50 godina, a uglavnom prođe sam od sebe.

Što se događa u tijelu kada nam netko slomi srce?

Promjene u hormonima

Ljubav nas čini sretnima, a tada nam je tijelo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju – hormonima ljubavi i sreće. Kada nam netko slomi srce, tada razina tih hormona drastično pada, a raste razina kortizola i epinefrina (adrenalin) – hormona stresa.

Slabi imunološki sustav

Visoka razina hormona stresa djeluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primjer, prehladama, infekcijama… Stres uzrokuje da tijelo proizvodi manje bijelih krvnih stanica, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija.

Tjelesna težina se povećava

Promjena hormona i pad imunološkog sustava, uzrokuju određene promjene i u našoj prehrani. Tijelo počne žudjeti za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljikohidratima te slatkim i slanim slasticama.

Seksualna disfunkcija

Čak i kada se nakon bolnog iskustva čovjek počne osjećati bolje, događa se da dođe do određene seksualne disfunkcije, tijelo postane manje osjetljivo na podražaje.

Promjene na koži

Povećanje razine hormona stresa može pogoršati stanje naše kože. Pojavljuju se psorijaza, rosacea ili akne, a to pak čini da se osjećamo još lošije.

Mozak ne radi normalno

Nastane zbrka u glavi, kao da mozak ne radi kako treba, kao da nismo sposobni pravilno razmišljati. Na primjer, odjenemo majicu naopačke, stavimo mobitel u frižider, zaboravimo važne sastanke koje smo planirali tjednima…Mozak je rastresen i usredotočen na tugu koju osjećamo.

Pojavljuje se i depresija

Emocije su jake. Snažno osjećamo tugu, i usamljenost. Sve to može dovesti do depresije jer osjećaj napuštenosti i tuga dovode do rušenja samopouzdanja i do osjećaja kao da se svijet oko nas raspada, a nemamo nikoga tko bi nam pomogao i to olakšao.

VAŽNO! U trenucima velike tuge treba pokušati biti svjestan da to vodi depresiji i razgovarati s nekime otvoreno. Svatko ponekad treba ohrabrenje i rame za plakanje – to je normalno i ljudski, prenosi portal consciousreminder.com.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Od slomljenog srca moguće je umrijeti - tuga postane prejaka, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program