GRADSKA LOŽA Narodni muzej poziva na glazbeno plesnu radionicu

Objavljeno: 23.5.2018. u 14:00
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionicu „Tradicijska glazba i ples zadarskog područja (zaleđe, priobalje i otoci)“ koju vode dr.sc. Joško Ćaleta i Vidoslav Bagur, prof.

Radionica se održava u subotu, 26. 5. 2018. i u nedjelju, 27. 5. 2018. u vremenu od 9 – 18 sati, u Odjelu Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III. U nedjelju, 27.5. 2018. svi sudionici će nastupiti u 19 sati u Gradskoj loži.

Radionica je besplatna.

Tradicijska glazba i ples integralnim su dijelom hrvatske tradicijske kulture. Karakterizira ih raznolikost vokalnih i plesnih stilova i žanrova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Ovogodišnja radionica tradicijskog plesa i vokalne glazbe fokusirat će se na tradicije zadarskog područja. Područje je to dinarskog i jadranskog etnografskog areala koje pokriva brdske i susjedne im regije prostora Ravnih Kotara, Bukovice, Podvelebitskog kraja, priobalja od Nina do Draga te zadarskih otoka. Osnovna plesna forma ovog područja je kolo, koje se u mnogim situacijama izvodi bez glazbene pratnje (nijemo kolo) ili uz napjevavanje lokalnih vokalnih stilova tipičnih za pojedina dinarska ili pak jadranska (priobalna i otočka) područja. Pjevanje pod bas dominantnim je načinom glazbenog izražavanja uz rjeđe primjere pjevanja stilom tijesnih intervala i mikrotonalnog pjevanja koje sve više zamjenjuje tonalno, dijatonsko nasljeđe mediteranskog načina glazbovanja čijem identitetu pripadaju stanovnici ovih područja.

Uz glazbene i plesne primjere tradicije ovog kraja predavači, dr. sc. Joško Ćaleta (pjevana baština) i prof. Vidoslav Bagur (plesna baština) će demonstrirati i primjere susjednih regija, ostalih dijelova dinarskog/jadranskog područja na kojima je izvedbena aktivnost još uvelike prisutna.

Ono što posebno karakterizira pjevanje dinarskog areala je specifična tehnika potresanja glasa relevantna pjevanju na otvorenom prostoru, kontekstu u kojem se je obično ovo pjevanje izvodilo. Ojkanje je u stručnim krugovima uvriježen naziv za taj najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja. Ovu vrstu pjevanja, koju danas u većini krajeva nazivaju starovinskim, starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Važnost ovog pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje ju je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala.

Sve ove radnje prethodile su nominaciji a zatim i upisu na UNESCO-vu listu – glazbeni izričaj ojkanje je 2010. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Isto se odnosi i na fenomen nijemog kola koji je također 2011. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Dvodnevni seminar će obuhvatiti odabranu folklornu građu primjerenu sudionicima. Svrha seminara je na primjerima lokalne plesne i glazbene baštine upoznati sadašnje i buduće voditelje folklornih skupina a posebice mlade plesače s mogućnostima predstavljanja folklora na sceni kao i konkretnog rada s različitim folklornim skupinama.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program