29. SVIBNJA Pirueta dovodi “Carmen” u HNK Zadar

Objavljeno: 27.5.2018. u 08:15
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Kao i svake godine, Baletna Udruga „Pirueta“ svoju završnu baletnu produkciju prezentira premijerno u HNK Zadar 29. svibnja 2018. godine u 18 sati. Predstavlja virtuozni balet „Carmen“ zajedno sa svojih 100-tinjak polaznica.

Sama realizacija našeg projekta obuhvaća izradu i šivanje plesnih kostima, izradu i nabavu rekvizita te na kraju samu izradu scene za balet Carmen za koju je zaslužan Dragan Sinovčić.

“Ovog su se kapitalnog djela antologijske baletne literature i zahtjevnog repertoara prihvatile sve polaznice Piruete. Svakako da to nije bio nimalo lak zadatak, no nakon devet godina djelovanja udruge htjeli smo napokon predstaviti nešto iz klasičnog baletnog repertoara, a što zaista rijetko imamo priliku vidjeti i doživjeti na zadarskim kazališnim daskama. Balet obiluje i solo dionicama najekspresivnijih polaznica Piruete koje će pokazati svoje kvalitetno plesno umijeće i držanje scene u svakom trenutku”, kažu u Pirueti.

Balet Carmen postavljen na glazbi virtuoznog Georgesa Bizeta jedan je od razloga i uspjeha samog baleta. Stoga i kažu da njegova glazba oduzima dah, a zašto je tomu tako upravo su emocije koje ona pobuđuje i koje prodiru duboko u srce. Carmen u 50 minuta trajanja predstave nudi publici više emocija nego trosatni mjuzikl. Carmen sjedinjuje dva svijeta i dvije filozofije koje publika doživljava kroz nizanje plesnih aktova, konzervativnu i libertarijansku.

Baletna Udruga „Pirueta“, jedina u gradu Zadru koja nudi jedinstvenu akademsku vrstu plesnog i općescenskog obrazovanja po svjetskim kriterijima i standardima. Baletna je edukacija u potpunosti profesionalna i primjerena plesačima svih dobi i uzrasta i nivoa plesnih vještina.

Idejna začetnica te voditeljica Piruete jest Vinka Zekić, klasična akademska balerina i koreografkinja koja je svoje tjelesno umijeće brusila na prestižnoj rimskoj Akademiji Nazionale di danza te u Balleto di Roma. Iza nje je bogata dugogodišnja plesna karijera u Italiji, zemlji u kojoj se školovala pa je tako bila i solistica unutar Spellbound dance company u teatru Renato Greco, kao i u brojnim manifestacijama na talijanskoj nacionalnoj televiziji Rai TV. Do sada je održala brojne seminare edukativnog karaktera u odreda najvećim plesnim centrima širom čitave Italije. Isto tako, osnivačica je plesnog natjecanja „Solo art“, natjecanja u čak pet plesnih kategorija. Neki od njih su talent godine, najbolji scenski nastup te nagrada za izvrsnost izvedbe. Svojim održavanjem natjecanje je do sada dokazalo visoku kvalitetu i izvrsnost osnovne koncepcije i ideje svoje osnivačice Vinke Zekić.

Tri Piruetine polaznice osvajale su posebne nagrade na državnom natjecanju „Treps“ u Zagrebu. Zlatne medalje i prestižne nagrade od kojih Lucija Šušić nagradu za talent godine i Tea Drvosek nagradu za izvrsnost izvedbe u koreografiji Vinke Zekić. Nikolina Dugač također je osvojila zlato na „Solo Art“ u kategoriji moderni balet.

U baletu Carmen plešu:

Don Jose – Zane Eškinja

Carmen – Nikolina Dugač

Ciganku – Marta Petrić

Spanich solo varijaciju – Valerija Vojvodić

Bika – Marta Fuštin

Smrt – Antonia Skračić

Gosti su: Karolina Šic, „Drama plus“, vokal – Franciska Ružić

Kostimografija: Ada Duka

Oblikovanje svijetla: Frane Papić

Oblikovanje tona: Mate Petričević

Izrada scene: Dragan Sinovčić

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program