Uzmi pauzu, zaslužila si!

Objavljeno: 20.4.2018. u 10:09
Autor: , e-mail: blondie@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Biti nečija majka, djevojka, sestra, kćer ili poslovna suradnica određuje tebe i tvoje slobodo vrijeme.

Ja i moja vrijedna kolegica se smijemo jer je ona danas došla na posao bez grudnjaka, žena je jednostavno prebacila taj dio oblačenja. Smijemo se od muke jer biti odgovorna žena u današnjem svijetu zahtjeva puno truda i dobru krvnu sliku.

Kombinacija nekoliko uloga najčešće dovodi do toga da u kratkom roku postaješ stroj koji makinalno obavlja nekoliko dijametralno suprotnih stvari (koje možda naoko izgledaju simpatično povezano), pa se odjednom dok odgovaraš na stoti mail danas pored tebe stvori tvoje simpatično mladunče koje ne zna sastaviti zaključak lektire „Vlak u snijegu“, pa milo dijete sjedi još jedno pola sata dok mu ti slovkaš zašto je zajedništvo važno.

Odmakneš pogled od lektire kad pored tebe se stoji mali Velebit bijele robe, uzimaš peglu peglaš robu, zazvoni telefon – sad ti šef odluči peglati živce kako si na današnjem sastanku mogla biti odrješitija, privatnik je i slušaš ga jer on sutra leti za Frankfurt, a na tebi je cijela firma i odgovornost. Budi sretna jer radiš za 5.000 kn i imaš slobodnu nedjelju. Ispeglana duhom i tijelom pomakneš se samo jedan korak dalje, kad gle čuda – cijela kuhinja je tvoja!

TOOOOOOOOO, uzvikneš sva sretna, daj mi tave i zdjele, idem kuhati tri odvojena jela, jer ti si na dijeti, mali ne voli jušno, a muž je na proteinima zbog teretane.

Tvoje tijelo i kosa odjednom poprime nevjerovatnu aromu izmiješanih mirisa dinstane kapule, luka, ribe, prženih krumpirića.

Nakon ove dionice imaš poriv ući u mašinu i dobro se odmoriti na programu za bijelu robu.

Na trenutak pomisliš kako bi to čak bilo i simpatično, jer te puna dva sata ne bi nitko dirao.

Osvijesti se, ne možeš pobjeći u mašinu, čeka te psić pred vratima koji treba izaći u šetnjicu prije tvog odlaska na spavanje (ako se to ikad dogodi).

Opa cupa, sva poletna s mirisom prženih krumpirića u kosi uzimaš uzicu i odrađuje skoro zadnji zadatak danas. Toliko simpatično izgleda ta šetnjica, jer mala bijela pahuljica odjednom ima volje trčkarati na sve strane, a kako li je simpatična kad odluči obaviti nuždu pred vratima dvorišta tvoje susjede… Pokalila se pahuljica, a ti nemaš vrećicu. Skupi to rukicom, pa nije to tako strašno, koliko si samo govnića danas ionako pokupila?

Odrađuješ psa sve brže, trkom odlaziš u wc, pereš ruke, gledaš oko sebe, djeca su očito prije spavanja odlučila preplivati par staza olimpijskog bazena.

Kupiš vodu s pločica, sad već malo i plačeš (još uvijek u sebi), odlaziš se presvući, dnevna soba je odjednom postala galerija moderne umjetnosti. Instalacija lampa i jakna, kauč i trenerka, stolić budućnosti je ipak najzanimljiviji – prehrambeno tehnološki park, jer na njemu je par nezavršenih sendviča, nekoliko upaljenih ekrana na kojima još veselo zuje crtići.

Ne želiš se ujutro ustati u neredu – skupljaš, brišeš i sad možda počinješ plakati malo jače.

Odlaziš polumrtva nekako do kupaone. Sve one planove da ćeš se malo posvetiti sebi, da ćeš počupati obrve, srediti depilaciju i slično, po stoti put u zadnjih par godina preskačeš.

Zašto?

Zato što si objektivno vrlo umorna i opterećena i zato što ti stvarno treba vrijeme za sebe, jer ako ga ti ne stvoriš drugi će ti ga vrlo lako ukrasti, ako već možda i nisu.

Prašinu ne briši svaki dan, jer je i jednom tjedno ima sasvim dovoljno, ne javljaj se svima uvijek na telefon jer nekad i bezazleni razgovorčići iscrpe tvoje vrijeme, ne peglaj krpe i ručnike, peglaj samo ono što je neophodno jer kreneš li sve peglati ubrzo ćeš ti posta ravna linija. Ne piši zaključke na lektiri, jer “Vlak u snijegu” ubrzo može postati “Zločin i kazna”, djeca se moraju učiti biti samostalna. Ne kuhaj večeru ako si skuhala ručak, tko još kuha večeru???

Sezona voća i povrća je pred vratima što znači da stižu salate, pa neka jedu zdravo.

Pas nije tvoje dijete, neka se i ostali članovi krenu brinuti o njemu, ne budu li se držali dogovora zaprijeti odlaskom u azil jer mala pahuljica nije tvoja želja (nastava odgovornosti pisanja zaključka lektire, prebacimo na vođenje brige o nekome).

Sat vremena moraš u danu pronaći za sebe, ako ne sat barem pola, to moraš imati kao svoj pojas spašavanja. To može biti trening – kava s prijateljicama ili ležanje i buljenje u strop.

Naše transformacijske uloge žene često više nego možemo dati u traženom trenutku, ali mi najčešće zatvorimo oči i odradimo još jednu dionicu. Često to nije zdravo, jer postaješ mali robotić zarobljen u dnevnoj rutini, obavezama, rasporedima.

Nije lako presjeći društveno i genetski predodređenu ulogu, ali imaš pravo uvijek i zauvijek reći da ti je teško i tražiti da ti se pomogne. Milimetarska pomoć može napraviti čuda.

P.S. Tu i tamo gurni muža s kauča, proljeće je, dolaze ljepša vremena 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Uzmi pauzu, zaslužila si!, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program