ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM Duško Kraljev: “Čekaju nas toplija i sušnija ljeta, viša razina mora i više temperature”

Objavljeno: 13.3.2018. u 08:46
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

O klimi budućnosti, posljedicama globalnog zatopljenja – sinoć je predavanje na zadarskom Sveučilištu održao poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev.

Mnogi će dodati – u pravo vrijeme. Nakon toplih dana u Zadru, za ovaj vikend ponovo se najavljuju minusi i snijeg.

Što se to događa vremenom, pitaju se mnogi naši sugrađani koji posljednje desetljeće pamte po izrazito sušnim i kišnim razdobljima.

Kraljev za Radio Zadar odgovora kako se klima oduvijek mijenjala, no nikad takvom brzinom što dokazuju i brojna svjetska mjerenja.

Glavni razlog takvih naglih promjena je čovjek, dok oni skeptici ili bolje rečeno protivnici globalnog zatopljenja takav odgovor odbijaju i kažu – sunce.

Jedno je sigurno, klimatske promjene su središnji izazov našeg vremena.

Evo prognoze Duška Kraljeva:

“Razina mora će zasigurno porasti, ali ne tako drastično kao što se najavljuje, imati ćemo sve toplija i sušnija ljeta, imat ćemo i ovih snježnih ekstrema, ali to više prema kopnu. Ovaj trend u zadnjim godinama pokazuje da mi imamo srednju mjesečnu temperaturu u Zadru na razini godine iznad 16 C, a u tridesetogodišnjem klimatskom razdoblju, od 1960 do 1991 imali 14,8 C, to je već za zabrinutost. Npr, imali smo ove godine veljaču hladniju od prosjeka, no bez obzira na to ova godina će ipak biti iznad prosjeka s temperaturom i najvjerojatnije s manjom količinom oborina iako to tako sada ne izgleda.”

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program