PLENKOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE NA DRAMATIČNOM SASTANKU U HDZ-u: ‘Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja. A onda mnogi od vas neće biti ovdje’

Objavljeno: 13.3.2018. u 12:39
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

‘Među ljudima koji su se izjasnili protiv Istanbulske konvencije ima vrhunskih intelektualaca, kao što ih, doduše, ima i među onima koji su za njenu ratifikaciju. Utoliko su doista uvredljivi i potpuno deplasirani pokušaji da se imputira protivnicima Istanbulske konvencije kako su protiv nje jer je nisu pročitali ili nisu dovoljno pametni te je nisu razumjeli”, jedna je od žestokih kritika koju je primio Plenković.

Nakon višesatnih sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke Andrej Plenković objavio je javnosti kako se nastavlja s ratifikacijom Istanbulske konvencije te da će se o njoj razgovarati i s HDZ-ovim partnerima s ciljem da je svi podrže.

“Zadovoljan sam današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika također zadovoljna. Koncentriramo se na meritum i radimo ono što smatramo da je dobro za hrvatsko društvo, zaštitu žena u društvu, sprječavanje nasilja u obitelji”, kazao je Plenković čije zadovoljstvo u njegovoj stranci očito ne dijele svi.

Jutarnji list piše kako se u raspravi o Istanbulskoj konvenciji dio onih koji su bili na sjednicama oštro usprotivio Plenkoviću. Među njima i zamjenik šefa stranke Milijan Brkić, potpredsjednica Ivana Maletić, međunarodni tajnik Miro Kovač, karlovački HDZ-ovac Damir Jelić te Davor Ivo Stier.

Brkićev ustanak

Sudionici sastanaka redom prepričavaju kako je “rasprava bila konstruktivna”, ali da je ovo i prvi put da se o nekom pitanju u stranci tako raspravljalo na najvišim tijelima.

“Među prvima je govorio Brkić, koji je ponovio svoj stav – da ne može podržati konvenciju. Kazao je da je HDZ demokršćanska stranka te kako HDZ mora njegovati tradicionalne vrijednosti. Naglasio je da nitko nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja te da neke mjere treba i pooštriti kako bi se zaštitile žrtve nasilja, a posebno žene. Govorio je i o povijesnoj ulozi Katoličke crkve”, ispričao je jedan član Predsjedništva dodajući kako je pri svome ostala i Maletić kojoj je sporna definicija roda.

Miro Kovač je, doznaje Jutarnji list, kazao kako o svjetonazorskim pitanjima treba glasovati prema savjesti te da se o Konvenciji trebalo raspravljati mnogo prije, a kako nije da bi je trebalo odgoditi.

Tolušićeva bukvica

Kad je riječ o pomanjkanju vremena za raspravu složili su se i Čuljak, Butković, Marić i Kliman, a najoštriji je navodno bio ministar Tomislav Tolušić koji je kazao da se nisu ni trebali dovesti u ovakvu situaciju. “O tome se trebalo raspravljati prije, na ranijim sjednicama Predsjedništva, a ne da se dovodimo u situaciju da se sada prebrojavamo tko je za što. Trebalo je otvoriti dijalog i u stranci, ali i s Crkvom”, kazao je Tolušić koji je, navodno, rekao i kako on nema problem što se tiče rodne ideologije.

Neki od sudionika sastanka ispričali su kako je Plenković u jednom trenutku tijekom rasprave kazao: “Što ste mislili, da će se ovom Konvencijom srušiti Vlada? Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja, ali onda pola vas neće biti ovdje”. Također navode kako je ovo prvi put da se šefu stranke usprotivilo više istaknutih članova.

Da bi sjednica mogla biti burna moglo se pretpostaviti još ujutro kada je na Plenkovićevo traženje da budu jedinstveni Brkić ustao i rekao: “Doveli ste nas pred gotov čin. Ne možemo dopustiti da kao demokršćanska stranka idemo protiv svojih načela i protiv Katoličke crkve”, na što mu je Plenković uzvratio da je to “civilizacijsko pitanje”.

Žestoko pismo Davora Stiera

Dosta žestoko bilo je i pismo Davora Ive Stiera koji je oštro prozvao Plenkovića te naveo da bi nametanje jednog pristupa i traženje stege u stranci u kojoj članovi imaju različite pristupe značilo istisnuti ili marginalizirati kršćansko-demokratski prostor u HDZ-u. Također je naveo kako su argumente protiv Konvecije iznijeli i mnogi stručnjaci.

“Dakle, među ljudima koji su se izjasnili protiv Istanbulske konvencije ima vrhunskih intelektualaca, kao što ih, doduše, ima i među onima koji su za njenu ratifikaciju. Utoliko su doista uvredljivi i potpuno deplasirani pokušaji da se imputira protivnicima Istanbulske konvencije kako su protiv nje jer je nisu pročitali ili nisu dovoljno pametni te je nisu razumjeli. Odraz totalitarnog mentaliteta također su napadi na protivnike ratifikacije Istanbulske konvencije kao ljude koji su za nasilje, protiv žena, retrogradni, itd”, napisao je Stier.

Komentirajući njegovo pismo Plenković je, pak, kazao: “Ja sam to naslutio prije nekoliko dana u jednom intervjuu; što se tiče tona i formulacija, nije najsretnije pogođeno, ali mi i dalje ostajemo prijatelji.”

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
PLENKOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE NA DRAMATIČNOM SASTANKU U HDZ-u: ‘Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja. A onda mnogi od vas neće biti ovdje’, 1.0 out of 5 based on 1 rating

1 komentar za “PLENKOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE NA DRAMATIČNOM SASTANKU U HDZ-u: ‘Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja. A onda mnogi od vas neće biti ovdje’”

  1. Što je reko Kalmeta i on je istaknuti član HDZ ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program