Desetak kuća uništeno, nema ozlijeđenih, premijer obišao klizište

Objavljeno: 13.3.2018. u 17:18
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

U Hrvatskoj Kostajnici u klizištu se u nekoliko minuta urušilo desetak kuća. Naš novinar Igor Dunaj javlja kako su ljudi iskakali kroz prozore i s balkona svojih kuća.

Na klizištu u Starom putu oštećeno je desetak kuća, od kojih je sedam potpuno uništeno. Na sreću, zbog grmljavine koja je pratila odron, stanovnici su uspjeli pobjeći pa nema ozlijeđenih. Dvadeset i troje mještana je evakuirano.

Nakon dojave o klizištu, sudionici sjednice Kriznog stožera, među kojima su, osim premijera Plenkovića, bili i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izašli su na mjesto nesreće.

Dio brda otklizao je u podnožje, ali na sreću nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici. Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća, rekao je Plenković. Dodao je kako se čini da su glavni uzroci odrona velike količine snijega koje su proteklih dana pale u Hrvatskoj Kostajnici, a njegovim brzim otapanjem došlo je do poremećaja i velikoga klizišta.

Tijekom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave.

Doznaje se kako je klizište na brdu iznad Hrvatske Kostajnice još uvijek aktivno te kako postoji mogućnost novih odrona. Naš novinar Davor Kustor snimio je urušavanje kuće.

Rastu vodostaji rijeka. Zbog poplava mnogi koji žive uz rijeke noćas nisu spavali, branili su svoje kuće od prodora vode. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice, gdje je zbog nabujale Une proglašeno izvanredno stanje. Voda prijeti i u Lici, proglašeno je izvanredno stanje na području Kosinja.

Na sastanku Kriznog stožera gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestili su nazočne o stanju na terenu. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podsjetio je da je jučer na području Karlovačke županije bilo angažirano stotinu pripadnika, dodajući da je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji također angažirano stotinu pripadnika Oružanih snaga, u Letovaniću 50, Petrinji 30 i u Hrvatskoj Kostajnici 20, te 15 pripadnika u Karlovačkoj županiji na području Logorišta.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici jutros u 4 sata premašio je očekivanih 455 centimetara. Na terenu su dobrovoljno vatrogasno društvo, Stožer civilne zaštite i Crveni križ, a stigli su i pripadnici HV-a. Pomažu mještanima koji i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu.

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je danas odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). Tom odlukom je u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program