Apokalipsa danas

Objavljeno: 28.3.2018. u 19:00
Autor: , e-mail: blondie@znet.hr

Dva puta sam gledala da li je prvi aprila danas i nije, na moju žalost nije.

Supruga jednog od najvećih stručnjaka neurokirurgije dr. Joška Paladina na svom Facebook profilu iznosi zastrašujuću vijest:

„Neurokirurška struka nije obrt koji se može savladati. Za neurokirurgiju se rađate ili ne, a tek neki su blagoslovljeni sposobnošću kojom je iz nepoznatog razloga blagoslovljen baš on i zahvaljujući čemu mnogi žive i funkcioniraju. U ovom dijelu Europe nema osposobljenijeg operatera za segmente neurokirurgije kojom se on bavi, no naša je politika i njezini velikani odlučila da za njega na Rebru više nema mjesta. On će bez operiranja koje mu život znači teško i disati pa će vjerojatno nastaviti praksu u Mostaru ili gdje već pa kako bude svima koji budu u nevolji. Jadna je zemlja koja tako postupa s onima koji ne žive za sebe, pa čak niti za svoju obitelj, koliko žive za bolesne i potrebite“ – piše Zrinka Paladino.

Tko je ta osoba koja je odlučila da se takvom vrsnom liječniku kaže zbogom preko društvenih mreža? Haluciniram ili ja to? Da li se netko šali??? Čovjek koji je tisućama spasio živote, proveo dane i noći sa svojim pacijentima, uzeo u ruke operirati ono što se nitko nije usudio, mora preko statusa svoje supruge izaći u hrvatsku javnost da svijet vidi što se ovdje događa.

Sram me, sramim se što to čitam, sramim se što njih nije sram, žao mi čovjek o čijem sam liječenju na  kavi danas slušala istinite priče, obojene ljudskošću, empatijom, požrtvovnošću.

Joško Paladino je po svjedočanstvima mnogih ispred svega čovjek pa liječnik koji je velikom broju pacijenata bio zadnja nada. Takvom čovjeku, ova država ukida pravo da liječi. Piše mu supruga u svom statusu: „Do petka je tu pa ga uhvatite ako možete“.

Do petka je tu, kaže imenom i prezimenom Zrinka Paladino koja ne bi očito nikad u javnost pustila informaciju za koliki mjesečni iznos radi na ugovor od pola radnog vremena (koji dr. Paladino uredno ignorira pa u komadu radi i po deset sati), njezin suprug, da netko vrlo „mudar i razbori“ nije odlučio ne produžiti šestomjesečni ugovor, iako je čovjek u punoj snazi i želi i dalje raditi – spašavati živote. Ponovi to u sebi nekoliko puta, spašavati živote.

Pazi, nije to uhljebničko radno mjesto koje je netko dobio jer je „zaslužio“, to je radno mjesto vrsnog neurokirurga koji je imao ponuda i ponuda da ode, ali ne on je ostao i spašavao nas. On je liječnik koji voli izazove i koji uzima operirati ono što se većina ne usudi, on voli adrenalin života, one je mnogima dao nove početke. Svega smo se nagledali, ali ovakvih nepravdi i ovakvih nebuloza rijetko svijet vidi. Znaš, možda se jutros osjećam gore nego ikada.

Čemu sva dokazivanja da želiš i možeš raditi, čemu sva borba za boljim sutra, čemu traženje dobroga kad čovjeku koji je najbolji u svome poslu, u poslu spašavanja života kažu da je nevažan, da im ne treba. Halo, državo, sramiš li se?

Osjećam neku odvratnu mučninu, ne znam na koga više da budem ljuta – na sadašnje, buduće, ili prošle vladare naših sudbina?

Kakva je ovo kaljuža u kojoj uspijevaju samo podobni, a eksperte, liječnike, stručnjake raznih profila bacate na koljena i hranite ih s mrvicama kruha koje padaju s vaših stolova na kojima se nalazi širok spektar gozbenih jela vaše slave.

Očaj nad očajima.

Nema država 4.500 kuna dati umirovljenom liječniku da radi pola radnog vremena ma sve da se moraju poštovati nebulozni propisi od ovakvog kadra se ne oprašta preko medija.

Njega se njeguje kao najzaštićeniju vrstu, njegova se znanja moraju upijati, množiti, oplemenjivati na svim razinama medicine.

Na našu žalost, taj čovjek na osobnoj iskaznici kao svoju domovinu ima napisano Hrvatska – za čiju slobodu je operirao i po ratištima. Hvala mu i na tome.

Čitam od sinoć sinje more komentara, ljudi su šokirani viješću pišu zahvale i zahvale, rijeke i rijeke emocije spuštaju se niz status njegove supruge. Oni bolesni vrište i traže informacije o tome gdje će dr. Paladino nastaviti raditi, hvataju se za svaki novi komentar na statusu njegove supruge, možda netko kaže pravovaljanu informaciju. Hoće li to biti Mostar, Split??

Slučaj Paladino je preslika našeg sustava koji se umjetno održava, sustava koji sustavno uništava sve dobro i sve vrijedno. Sustava u kojemu o našoj sudbini odlučuj krivi ljudi.

Puno mi misli leti glavom, bijesa, tuge i žalosti što neke odredbe, neki nebulozni akti ukidaju nešto dobro i blagoslovljeno.

Doktor Paladino je operirao i po deset sati u komadu, i sam je prošao operaciju kukova, ali to ga nije spriječilo da operira i dalje, napravili su mu posebnu stolicu kao pripomoć, čovjek je očito išao do kraja.

Nakon teških i kompliciranih operacija primao je na razgovore mnoge i svima se jednako posvećivao, i bogatom i siromašnom,  jer je ispred svega gledao kako nekoga spasiti, kako bolesnom dati snagu da ozdravi.

Takvom čovjeku koji je svoj život posvetio spašavanju tuđih života netko kaže da to više ne može raditi i da mora otići s Rebra. Odlazi zasigurno nastaviti liječiti mnoge samo očito dalje od nas. Tuga, čemer i jad.

Znaš li da je on zarađivao koliko i ti u sezoni kada si prala čaše u restoranu, a tvoja najveća briga je bila da ne razbiješ čaše, njegova da ti ne ošteti centar za govor, kretanje…. On je otvarao lubanje, ti si otvarala vrata mašine za pranje suđa, za istu svotu novca.

Očito je da mu novac nije bio na prvom mjestu, jer je radio ono što voli za one koje voli, a ti si vjerojatno svoj posao mrzila i to je opravdano.

Ponovimo, za isti iznos novaca u ovoj državi operiraš mozak i pereš čaše.

Nije više humano praviti se glup, nije lijepo da nam oduzimaju one najpotrebnije.

Znaš što bi bilo najtužnije? Ne daj Bože da ovi koji nam kroje sudbine zatrebaju pomoć ovakvog kadra, pa da se okrenu oko sebe i shvate – da su sami.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.3/5 (7 votes cast)
Apokalipsa danas, 4.3 out of 5 based on 7 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program