OŠ “ŠIME BUDINIĆ” Trinaestero sirijske djece u školskim klupama

Objavljeno: 13.2.2018. u 15:39
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Pilot projekt integracije sirijskih izbjeglica, koji su nedavno stigli u Zadar, zaživio je i u školskim klupama. Ovoga tjedna trinaestero djece počelo je s pohađanjem nastave u zadarskoj Osnovnoj školi Šime Budinića, donosi Radio Zadar.

- Svi su uzbuđeni. I roditelji i školarci, a izazov je to i stručnom timu škole koja se može pohvaliti kako već ima uspješno iskustvo u integraciji dvoje djece iz Kine. Trinaestero malih Sirijaca, od prvog do osmog razreda, raspoređeno je u nekoliko grupa – pojasnila je djelatnica škole Antea Kolega koja koordinira stručnim timom:

- Prvi tjedan biti će pripremna nastava, a onda ćemo ih idući tjedan uključiti po razredima, moramo prvo napraviti neku provjeruju znanja.

U školi su uvjereni u uspjeh. Profesorica Matea Jurjević koja će ih učiti hrvatski jezik već ima iskustvo s dvoje učenika iz Kine:

- Vjerujem kako će s novim učenicima to ipak biti malo brže, osposobiti ćemo ih koliko je god to moguće za neku normalnu, svakodnevnu komunikaciju.

Oni stariji među njima već su pohađali školu u Siriji i Turskoj, a zahvaljujući prevoditelju Saidu doznajemo kako su prvi dojmovi i više nego dobri. Petnaestogodišnji Mohamad Horo kaže kako se tu ne osjeća kao stranac i nada se kako će u školi steći puno prijatelja. Tome se nada i njegova mlađa sestra Lilaf koja brzo uči. Ponosan je i otac Mustafa koji ima četvero djece i još uvijek je u potrazi za poslom. Na upit planira li ostati u Hrvatskoj odgovara potvrdno, tu vidi budućnost za svoju obitelj.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program