Connect with us

Hrvatska

UKINUTA NEUTRALNOST Je li ovo kraj interneta kakvog poznajemo?

Objavljeno

-

Američki Savezni odbor za komunikacije ukinuo je regulaciju iz 2015., donesenu za vrijeme predsjednika Baracka Obame, kojom se davatelje internetskih usluga (ISP) obvezuje da svim korisnicima osiguraju jednaku brzinu veze i pristup svom online sadržaju.

Ovom je odlukom internet iz statusa komunalne usluge, odnosno “Title II” statusa iz Zakona o komunikacijama, prebačen natrag u mnogo slabije reguliran “Title I”, čime je praktički dokinut princip univerzalno poznat kao “neutralnost interneta”. Kao što se vidi iz glasanja FCC-a – tri republikanska člana glasala su protiv, dva demokratska za – ovaj je potez dio šire kampanje deregulacije i ukidanja Obamine ostavštine pod svaku cijenu, koju vode predsjednik Donald Trump i njegovi republikanci u Kongresu i Senatu.

U većini svijeta internet ni sad nije slobodan

Drugim riječima, pružateljima internetskih usluga više se ne zabranjuje da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web stranicu kojoj potrošač želi pristupiti. Američki operateri će, ako žele, sada moći umjetno usporiti internetsku vezu i onda naplaćivati punu brzinu po višoj tarifi (tzv. internet u dvije brzine), naplaćivati različitu tarifu ovisno o lokaciji, usporiti ili učiniti nedostupnim usluge konkurenata, odnosno tvrtki koje im ne plaćaju naknadu, ili manje-više sve čega se sjete kako bi povećali svoj profit. Jedini uvjet koji pritom imaju je onaj da obavijeste potrošača o tome u ugovoru – samo što, znamo i sami, ugovore nitko ne čita.

Kako bismo bolje shvatili što ova iznimno kontroverzna promjena znači za budućnost interneta, kako u Americi tako i u ostatku svijeta, obratili smo se stručnjaku za računalnu sigurnost i direktoru tvrtke DefenseCode, Lucijanu Cariću.

On nam je odmah napomenuo kako internet ni dosad nije bio potpuno slobodan: “Ovo je zapravo vrlo loša odluka, po meni, jer internet se i zasniva na tome da je neutralan i, zapravo, način na koji internet operira, način na koji se na njemu slobodno dijele sadržaji i njima pristupa je dobar. On je dobar u svojoj mehaničkoj funkcionalnosti, na način na koji je dostupan kao sustav i na način pristupa sadržajima za one koji se njime koriste.

Međutim, ono što treba znati je to da, zapravo, u većini svijeta internet nije slobodan. Možda je mi u demokracijama zapadnog stila imamo, ali u većini svijeta internet nije slobodan, on se na razne načine ograničava ili cenzurira. Davatelji usluga već sudjeluju u tome da bi mogli doći do tog tržišta, npr. u Kini, Iranu, Pakistanu, Turskoj, Rusiji… To su velike, mnogoljudne zemlje u kojima građani nemaju pristup svim sadržajima.”

Ključ je sad u rukama EU-a

“Ono što mislim je da, ako se svijet ne povede za tim – a nažalost, za one koji ne vole previše slobodu na internetu to bi mogao biti dobar signal, ali s druge strane, ako se druge zemlje, npr. Europska unija ne povede za time, onda sustav ograničen samo na SAD u globalnoj mreži neće baš funkcionirati i stvari će silom prilika ostati takve kakve jesu. Znači, vi već sada imate određenu nejednakost prema tome koliko tko može platiti, npr. za snagu svoje veze, pa u nekim slučajevima i za prijenos podataka, sve je to uglavnom jeftino, ali nije nužno besplatno. Znači, već sada to ne funkcionira na jednak način.

Ni infrastruktura u svim zemljama nije jednako razvijena, recimo, Hrvatska je često bila apostrofirana kao zemlja koja je pri dnu EU-a po brzini i pristupu internetu. Situacija nije idealna, ovime postaje još manje idealna, i mislim da je ključ momentalno u rukama EU-a. Ako se EU ne povede za tom odlukom, a ja mislim da najvjerojatnije neće, onda će ta odluka ostati orijentirana samo na Ameriku”, kaže Carić.

“Vi u nekim naprednim zemljama, mislim da se radi o skandinavskim, imate internet koji je doveden na razinu ljudskog prava, i u tim zemljama će se teško takvo nešto provesti. Ali budući da one nisu glavno tržište ni nositeljice glavne infrastrukture, nažalost, odlučit će glavna tržišta i glavna infrastruktura. A glavno tržište za internet usluge je i dalje SAD i naravno da te telekomunikacijske korporacije, koje često imaju problema s nuđenjem sadržaja, traže nove načine kako da povećaju svoju dobit.

Posebno naplaćivanje pristupa bilo bi vrlo opasno

Znakovito je da je Google stao protiv te mjere, što je logično s obzirom na njihovu filozofiju. Mislim da većina ovih velikih pružatelja sadržaja, poput društvenih mreža, neće biti sretni s ovom mjerom, ali opet, sve te firme već provode određenu cenzuru u zemljama čije vlade to zatraže. Ali bilo bi vrlo loše kad bi se, osim same veze, naplaćivao i pristup određenim siteovima jer bi ti siteovi bili stavljeni u neravnopravan položaj. To bi direktno utjecalo na razvoj poduzetništva, na mogućnost da male firme prosperiraju i to je vrlo opasno područje. Nadam se da to ipak neće proći na taj način jer se jedan dio slobodnog svijeta ipak neće s time složiti, ali vidjet ćemo”, ocjenjuje Carić.

Pitali smo ga stoji li i predviđanje da će internet odsad početi sve više nalikovati na kabelsku televiziju. “Sadržaji na internetu ipak nisu usporedivi s televizijskim sadržajem jer, u slučaju TV paketa, onaj koji daje sadržaj sam ne želi da ga vi besplatno gledate, ali internetskim siteovima nije u interesu da drugi naplaćuju za pristup njihovom siteu. To je suprotno suštini interneta kao otvorene mreže slobodnog pristupa, koja dozvoljava da se slobodno šire sadržaji i ideje, da im se slobodno pristupa.

Vidjet ćemo kako će se ova odluka provoditi, hoće li biti izazova protiv nje na sudu, kako će reagirati tržište – stvara se mogućnost konkurencije, ako određeni ISP-ovi krenu tim putem, a da im drugi kontriraju. Puno je pitanja zbog kojih treba pričekati kakav će biti razvoj situacije”, rekao nam je ovaj stručnjak.

Telekomunikacijske tvrtke drže “šapu” na krajnjem korisniku

“Većina infrastrukture je u Americi, ali krajnji pružatelji usluge nisu nužno. Na kraju krajeva, može se dogoditi da se ti serveri presele negdje drugdje, recimo u Europu. Mislim da ovo ipak nije kraj interneta kakvog poznajemo jer, prvo, internet je puno širi od SAD-a, a drugo, internet je već sada djelomično reguliran. U kratkom roku mislim da neće doći do narušavanja neutralnosti interneta, ali nekakvo emuliranje satelitske televizije zaista bi značilo kraj interneta jer to više ne bi bila mreža kakva je sada.

Oni koji bi tu trebali biti zabrinuti bi bili veliki servisi koji žive od interneta, kao Amazon, a pogotovo firme koje tek traže svoje mjesto na njemu. Tvrtke koje su za ovu mjeru su uglavnom telekomunikacijske, koje imaju svoju “šapu” na krajnjim korisnicima u velikoj mjeri i koje bi htjele monetizirati taj svoj položaj, što bi bila podrška monopolu”, pojašnjava Carić.

Njegov zaključak je ipak umjereno optimističan: “Stvar definitivno nije gotova jer nijedna zemlja, ma koliko moćna bila, ne može sama odrediti prirodu interneta. Među ostalim, EU se pokazao prilično tvrd prema raznim tvrtkama. Stoga, ako EU ostane pri obrani internetske neutralnosti, onda će situacija biti prilično zanimljiva jer ćemo imati dva tabora, pa će se vrlo brzo dogoditi odljev korisnika u slobodniji tabor.”

Trumpov ravnatelj FCC-a: Neutralni internet zaustavlja inovaciju, zagovornici šire histeriju

Sama rasprava o ukidanju internetske neutralnosti u FCC-u bila je vrlo žustra, popraćena prosvjedima izvan zgrade, a u jednom trenutku prostorija je bila i evakuirana zbog dojave o bombi. Demokratska članica odbora Mignon Clyburn opisala je uredbu kao “žestoko spinanu, pravno slabu odredbu koja je štetna za potrošače, korisna korporacijama i uništava slobodu interneta”.

Kontroverzna je bila i sama obavezna procedura javne rasprave prije donošenja uredbe: FCC je primio rekordnih 22 milijuna komentara, da bi se naknadno ispostavilo da su čak 7.5 milijuna tih komentara bile lažne poruke, poslane od strane botova, u korist ukidanja internetske neutralnosti. U isto vrijeme, odbor je ignorirao još veći broj poruka javnosti koje pozivaju na njenu zaštitu.

No Trumpov ravnatelj FCC-a, Ajit Pai, inače bivši zaposlenik telekomunikacijskog diva Verizon, opravdava deregulaciju interneta tvrdnjom da ograničenje ionako nije bilo potrebno. Pai, kako prenosi The Verge, odavno tvrdi da internetska neutralnost spriječava inovacije i širenje infrastukture internetskih operatera, s čime se dotične tvrtke slažu. Poznata stranica za gledanje serija i filmova Netflix je tako javno kritizirala “odluku da se ubije neutralnost interneta koja je donijela eru kreativnosti, inovacija i građanskog angažmana bez presedana”.

Prema Paiju, upozorenja velikog dijela civilnog društva, političara i IT tvrtki (Google, Facebook, Twitter i Netflix samo su najveće među njima) temelje se na “hipotetskoj šteti i histeričnim proročanstvima o propasti”, a jučer je on prilikom rasprave dao sličan argument: “Internet nije bio pokvaren 2015. Nismo živjeli u nekoj digitalnoj distopiji. Glavni problem koji potrošači imaju s internetom nije, niti je ikad bio, to što im pružatelj interneta blokira pristup sadržaju. Problem im je bio to što uopće nemaju pristup internetu.”

U Portugalu mobilni operateri već “cijepaju” internet

Ipak, ono što Pai govori nije potpuno točno. Naime, čak i s dosadašnjom regulacijom, tvrtke su znale blokirati suparničke aplikacije ili usluge, činiti vlastite dostupnijima, a kako se čini iz slučaja s Netflixom, i usporavati rad konkurentskih streaming-usluga. A sada će moći činiti puno više. Iako su, kako piše Wired, najveći američki operateri AT&T, Comcast i Verizon obećali da neće blokirati ili usporavati sadržaj, za očekivati je da će iskoristiti novi manevarski prostor na suptilnije načine i vidjeti koliko daleko mogu otići.

Nadalje, kako piše New York Times, zagovornici neutralnog interneta upozoravaju da bi operateri ipak mogli početi tretirati internet kao satelitsku televiziju – slažući i prodavajući dijelove popularnih internetskih sadržaja u paketima, kao što već prodaju programe TV kanala. Da ovo nije samo “hipotetski” rizik, svjedoči i primjer iz Portugala, gdje mobilni teleoperateri već nude upravo takve pakete. A u slučaju da počnu naplaćivati naknadu za punu brzinu interneta od tvrtki koje posluju na internetu, malene tvrtke i start-upovi naći će se u nepovoljnoj početnoj poziciji u odnosu na gigante poput Applea, Amazona ili Googlea.

Krajnji rezultat mogao BI biti monopol ili oligopol “velikih igrača” koji su na tu poziciju i došli upravo zahvaljujući otvorenoj platformi koju internet pruža. Bez takvih jednakih uvjeta, Mark Zuckerberg i njegov Facebook nikad ne bi izbacio iz igre MySpace, a Netflix i HBO ne bi postali ravnopravni konkurenti televizijskim kućama. Internet bi, drugim riječima, izgubio kreativni potencijal, dinamiku i slobodu koji su ga i učinili najvažnijim fenomenom našeg digitalnog doba.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvati na EU izborima mogu birati i strance, DIP objasnio kako

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na europskim izborima 9. lipnja, pravo birati i pravo biti birani, odnosno kandidirati se, imaju i državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj.

Ostvari li to pravo u Hrvatskoj, državljanin druge članice EU, ne može ga ostvariti u matičnoj državi, niti u drugoj članici EU, na istim izborima.

Da bi mogao glasovati na europskim izborima, državljanin druge države članice EU, mora najkasnije 9. svibnja podnijeti zahtjev za upis u Registar birača nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba koje vodi taj Registar.

Uz taj zahtjev, treba predočiti izjavu u kojoj će, uz ostalo, stajati da će pravo glasa ostvariti samo u Hrvatskoj i izjavu da nije lišen prava glasovanja u državi članici EU čiji je državljanin.

Navedeni zahtjev podnosi nadležnom upravnom tijelu koje vodi Registar birača, prema mjestu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih upravnih tijela bit će dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave – https://mpu.gov.hr/.

DIP podsjeća i da birači druge države članice EU glasuju na biračkim mjestima određenima prema mjestu njihovog prebivališta ili boravišta.

Kad je riječ o kandidiranju na europskim izborima, DIP ističe da to pravo imaju i državljani druge države članice EU ako zadovoljavaju zakonske uvjete i pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi članici EU čiji su državljani, pojedinačnom sudskom presudom ili administrativnom odlukom protiv koje je dopušten pravni lijek nisu lišeni prava na kandidiranje i da su upisani u Registar birača.

Ima li državljana drugih država članica EU na listama za europske izbore i koliko, vidjet će se nakon što DIP u srijedu poslijepodne objavi zbirnu listu pravovaljanih lista.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Turisti u Hrvatskoj troše gotovo četiri puta manje nego u Francuskoj. Otkud tolika razlika?

Objavljeno

-

By

Hrvatski turizam suočava se s ograničenjima daljnjeg rasta, navode u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Hrvatska ima svega 15 posto kreveta u hotelskom smještaju, a kad u nazivnik uračunamo nekomercijalni smještaj, odnosno vikendice, efektivno ima tek 9,5 posto hotelskih kreveta u ukupnom smještaju, za razliku od Grčke koja u hotelima ima 71 posto kapaciteta, Italije s 43 posto hotelskih kreveta te Španjolske s 53 posto hotelskih kapaciteta.

To za posljedicu ima relativno nisku potrošnju turista u Hrvatskoj od oko 150 eura po danu u odnosu na potrošnju u Italiji i Španjolskoj, u kojima turisti u prosjeku potroše oko 250 eura po danu, dok u Francuskoj gosti pak dnevno troše i više od 550 eura, navodi se u analizi Fokus tjedna Hrvatske udruge poslodavaca iz koje poručuju da je postojeći tempo rasta turističkih prihoda u Hrvatskoj neodrživ, piše Novi list.

Poticanje investicija

“Postojeća struktura kapaciteta u kojoj dominiraju kratkoročni najam s najnižim udjelom hotelskog smještaja na Mediteranu i u Europskoj uniji u ukupnom smještaju, a koji pak konzumiraju gosti niže, narušene kupovne moći, hrvatski turizam suočava s ograničenjima daljnjeg rasta.”

To samo aktualizira HUP-ov stav da u cilju podizanja dodane vrijednosti treba ubrzano i snažno poticati usmjeravanje investicija prema organiziranom smještaju kako bismo riješili problem najlošije strukture smještaja na Mediteranu, navodi se Fokusu tjedna glavnog ekonomista HUP-a Hrvoja Stojića.

U HUP-u se pritom referiraju na Zakon o turizmu kojim je prvi put adresiran problem prekomjernog turizma, ali se još čeka donošenje podzakonskih akata.

Za poticanje investicija predlažu jednostavno dobivanje koncesije neposredno na zahtjev za tehnološki ili funkcionalno neodvojive cjeline morskih plaža, turističkih privezišta i turističkih luka s hotelima, kampovima i turističkim naseljima.

Također traže precizno i fer reguliranje statusa imovine koja je nakon završetka procesa pretvorbe i privatizacije ušla u režim pomorskog dobra, što u HUP-u smatraju preduvjetom razvoja i dizanja kvalitete hrvatskog turizma.

Iako se dobri trendovi iz prošle godine nastavljaju i u prvom kvartalu ove godine, profitabilnost domaćih hotelskih grupa izlistanih na Zagrebačkoj burzi znatno je smanjena, upozoravaju u HUP-u.

Naime, udio operativne dobiti prije oporezivanja u ukupnom prihodu pao je u 2023. godini s 31,1 na 27,2 posto, dok je marža prije oporezivanja pala za 9 postotnih bodova u odnosu na 2021. godinu.

U uvjetima povišenih cijena energenata i repromaterijala te snažnih pritisaka na trošak rada dodatno generiranog rekordnim povećanjem ‘minimalca’ nastavljaju se pritisci na profitabilnost i financijski potencijal za investiranje u turističkom sektoru, smatraju u HUP-u.

Rast noćenja

Ipak, u HUP-u tvrde da bismo ove godine mogli ostvariti bolje rezultate u odnosu na lanjsku, rekordnu sezonu jer je booking u EU-u tek lani dosegnuo predpandemijske razine, također svjedočimo snažnom rastu korporativnih putovanja, a potražnja Europljana za putovanjima je relativno neelastična na pad realnog raspoloživog dohotka s obzirom da čini mali udio (ispod 3 posto) u dohotku prosječnog Europljanina, navode u HUP-u uz napomenu da »unatoč strahu od pada kupovne moći, europski turizam ostaje atraktivan.

Podsjećaju na to da su ukupna noćenja turista u 2023. godini porasla na 107,8 milijuna ili 2,8 posto u odnosu na 2021. godinu te gotovo dosegla predpandemijske rekorde zabilježene 2019. godine.

Pritom su inozemni prihodi od turizma dosegnuli rekordnih 14,6 milijardi eura (19 posto BDP-a bez indirektnih učinaka) u odnosu na 13,1 milijardu eura u 2022. te 10,5 milijardi eura ostvarenih u 2019. godini, pri čemu rast prihoda pripisuju inflaciji.

Ubrzati procese ishodovanja radnih dozvola za strane radnike

Hrvatski turizam zabilježio je najjači oporavak u EU-u, ali je i među tri najbolje mediteranske turističke velesile u odnosu na pretkriznu 2019. godinu, podsjećaju u HUP-u i dodaju da to valja zahvaliti dobrom kriznom menadžmentu tijekom pandemije, iznadprosječnom oporavku komercijalnih avioletova do destinacije, brzom povratku investicijama sektora na predpandemijske razine te ulasku u europodručje i Schengen, što je poboljšalo percepciju Hrvatske kao atraktivne i sigurne turističke destinacije, Novi list.

No, hrvatski turizam će se i idućih godina suočavati s velikim izazovom nedostatka radne snage te je u tom smislu potrebno dodatno aktivirati sav domaći radni potencijal daljnjom liberalizacijom zakonodavnog okvira tržišta rada te ubrzati procese ishodovanja radnih dozvola za radnike iz ‘trećih’ zemalja, predlažu u HUP-u i navode da je lani u turizmu izdano 46 tisuća radnih dozvola strancima, a ove godine se očekuje 50 do 55 tisuća.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava objavila upozorenje vezano uz povrat poreza: Pazite na ove poruke!

Objavljeno

-

By

​Aktualizacijom povrata poreza bilježe se brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Porezna uprava, upozorili su iz Porezne uprave.

“Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke koje im pristižu i ne daju nikakve dodatne podatke bez konzultacije s Poreznom upravom o istinitosti poruke.

Napominjemo, lažne poruke najčešće sadrže gramatičke pogreške i često upućuju na QR kod uz jednokratnu lozinku, a neophodno je obratiti pozornost na domenu s koje poruke stižu. Jedina službena domena Porezne uprave je @porezna-uprava.hr i ne sadrži dodatne znakove ni slova kao što je slučaj kod lažnih poruka (npr. @porezna-uprava.cnvelsalvador.com).

Dodatne informacije o prepoznavanju i postupanju s lažnim porukama dostupne su ovdje“, naveli su iz Porezne.

Podsjetimo, isplata povrata poreza na dohodak počinje 2. svibnja 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu