ČAROLIJA PRVOG POLJUPCA: Evo što se događa u vašem tijelu kada nekoga poljubite po prvi put

Objavljeno: 13.8.2017. u 09:13
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Bilo da je vaš prvi poljubac bio bajkovit ili totalni promašaj, svatko se sjeća svoga. Ali, nije samo prvi poljubac u životu važna prekretnica, već i prvi poljubac s nekim novim. U vašem se tijelu tada događa puno više toga no što možete zamisliti.

“Ljubljenje je instinkt koji ima za cilj oslobađanje kemikalija kako bi se iskusili ugodni osjećaji. Nadalje, usne imaju živčane završetke koji se ljubljenjem stimuliraju, a potom se aktiviraju i druga osjetila, poput mirisa”, objašnjava profesionalna savjetnica Takeesha Roland-Jenkins.

Međutim, to nije sve. Izdvojili smo još pet nevjerojatnih stvari koje se događaju u tijelu kada nekoga poljubite prvi put.

Oslobađate se stresa

Istraživanje je pokazalo da su studenti koji su sudjelovali u 15-minutnom ljubljenju uspjeli dramatično smanjiti razinu hormona stresa – kortizola. Muškim je sudionicima porastao i oksitocin, kemikalija u mozgu koja izaziva dobro raspoloženje. Nažalost, kod žena je on pao.

Snižava se kolesterol

Također se pokazalo kako su razine lošeg kolesterola u krvi pale tijekom romantičnog ljubljenja, a ljubavni je odnos između partnera postao čvršći.

Sedam zanimljivih stvari koje se događaju kod prvog poljupca sa osobom koja vam se sviđa

Slina vam pomaže izabrati partnera

Očigledno, kemijska sastavnica sline pomaže vašem tijelu odlučiti hoće li osoba koju ljubite stvoriti jake potomke. To je evolucijski u čovjeku i na to se ne može utjecati. Neuredni poljupci naporno rade na procjeni je li osoba koju ljubite vaš potencijalni partner za sva vremena.

Dolazi do navale adrenalina

Adrenalin ubrzava puls, povećava razinu energije i potiče cirkulaciju krvi. Sve se to događa tijekom prvog poljupca.

Proizvode se “sretne” kemikalije

Nisu to samo adrenalin i oksitocin, već tijelo oslobađa hrpu drugih dobrih kemikalija. Jedna od značajnijih je dopamin, koji se proizvodi kada činite stvari koje vas ispunjavaju i uveseljavaju.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
ČAROLIJA PRVOG POLJUPCA: Evo što se događa u vašem tijelu kada nekoga poljubite po prvi put, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program