Požar u Srinjinama, izgorjelo nekoliko kuća; gori i na Hvaru, kod Perkovića i Zadra

Objavljeno: 17.7.2017. u 14:28
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Dijelovi Dalmacije već drugi dan bore se s požarima. Vatrogascima gašenje otežava bura koja često mijenja smjer. Zračne snage Oružanih snaga iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” od ranog jutra raspoređene su na požarištima gdje bura to dopušta.

Požar u Srinjinama

Vrlo teška je situacija na području Sitnog Gornjeg, mjestu ispod južne padine Mosora. Kućama prijeti vatra udaljena 150 metara. Vatrogasci na tom području trenutačno spašavaju kuće.

Zapovjednik JVP-a Split Ivan Kovačević rekao je da je opožarena ogromna površina i da je požar stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije. Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom.

Vatra je na područje Sitnog Gornjeg i Donjeg došla iz smjera Srinjina nedaleko od Splita. Požar u Srinjine došao je iz Tugara kod Omiša, gdje je buknuo oko ponoći. Pretpostavlja se da se radi o vatrenoj liniji od 12-13 km.

Na tom području nema ni struje ni vode. Turisti su napustili ovo područje. Za sav promet zatvorena je cesta od Srinjina prema mjestu Sitno Donje, gdje je vatra zahvatila kuće.

Cijelu noć je gorjelo od Tugara do Srinjina, pa do Žrnovnice, kazao je mještanin iz Srinjina.

Na lokaciji Račnik u Srinjinama zračne snage zbog vjetra i jakih turbulencija ne mogu pomoći u gašenju vatre. Dva vatrogasca su ozlijeđena.

Čitavo vrijeme gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Vjetar otežava gašenje požara, ali i češeri koji lete i do 50 metara i odnose vatru na druge, nove lokacije.

Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

I vatrogasci i mještani jutros su kazali da je situacija sinoć bila vrlo teška. Plameni vatre bili su visoki i do 50 metara.

Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

Gori i na zadarskom području

Požar je sinoć buknuo i na zadarskom području. Gori u Ceranjama Donjim gdje se vatra, nošena jakom burom, približila kućama. Požar je brzo gutao nisko raslinje i brzo stigao do kuća, koje vatrogasci nastoje spasiti.

Budući da se radi o miniranom području nemoguće ga je gasiti zemaljskim snagama, pa ga gase kanader i air-traktor.

Vatrogasci su uputili apel građanima da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle izazvati požar, odnosno da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce.

Još je aktivan požar kod Perkovića

Pod nadzorom je požar koji je sinoć buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja. Na požarište su upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.

Požar u mjestu Prpuša u općini Šestanovac

Požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, je pod nadzorom, ali nije ugašen. Gori od jučer potpomognut jakim vjetrom koji mijenja smjer vatre. Izgorjelo je oko 250 ha borove šume. Vatrogascima sa splitskoga područja u pomoć su stigli kolege iz Dubrovnika.

 

Kod sela Bogomolje na Hvaru gori borova šuma

 

Od sinoć u selu Bogomolje na otoku Hvaru izgorjelo je 10 ha guste borove šume. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program