ZADAR CLASSIC OPEN AIR 2017. Pjesma studenata

Objavljeno: 19.6.2017. u 11:06
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Drugi po redu koncert ovogodišnjeg festivala Zadar classic open air obilježit će zadarski studenti. U utorak, 20. lipnja na Trgu Petra Zoranića pjevat će, naime, dva studentska ansambla – Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru i a cappella grupa A.K.A. Crescendo. Koncert se, kao i cijeli festival, održava u organizaciji Lions kluba Zadar i Turističke zajednice grada Zadra, početak je u 21 sat, a kako je humanitarnog karaktera, sredstva se prikupljaju za pomoć i usavršavanje mladih i nadarenih glazbenika.

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru osnovan je 1992. godine i u teškim je ratnim vremenima glas o svom gradu pronosio po Hrvatskoj i Europi, pod vodstvom svog prvog dirigenta i osnivača, prof. Ive Nižića. Kao prepoznatljivi segment sveučilišnog identiteta nastavio je radom 2012. godine pod vodstvom prof. Snježane Habuš Rončević, a od ljetnog semestra 2014/2015. akademske godine, vodi ga dr.sc Tomislav Košta. Zbor njeguje hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu, a članovi su mu studenti svih odjela Sveučilišta. Nezaobilazan je sudionik brojnih događanja na Sveučilištu. U svibnju prošle godine taj je zbor osvojio Srebrnu nagradu na Međunarodnom natjecanju u folklornoj glazbi u Šibeniku, a ove je godine gostovao u Salzburgu i priredio dva zapažena koncerta.

Jedina hrvatska sveučilišna a cappella grupa, A.K.A. Crescendo nastala je u proljeće 2013. godine spajanjem dvaju sličnih glazbenih sastava. Svojim prvim nastupom i izvedbom obrade poznate Silentove Terce na tišinu, privukli su veliku pozornost publike i medija, a cijela ih je hrvatska javnost dobro upoznala preko TV show-a Super talent u kojemu su došli do super finala. Redoviti su sudionici raznih događanja na zadarskom Sveučilištu te brojnih humanitarnih akcija. Njihove a cappella obrade obuhvaćaju širok spektar glazbenih žanrova. Djeluju bez voditelja, a sami su svoji majstori i kad su u pitanju glazbeni aranžmani i koreografije koje izvode. Trebali su nastupiti i u sklopu prošlogodišnjeg festivala Zadar classic open air ali na žalost, to je bio jedini koncert koji je otkazan zbog lošeg vremena!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program