VRUĆE SAMO U DALMACIJI Domaći prognostičari još ne najavljuju opasne vrućine – evo što kaže skala osjeta ugode…

Objavljeno: 19.6.2017. u 08:07
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Prema procjenama Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatsku za sada ne očekuje toplinski val. U nastavku donosimo jučer izrađenu procjenu dežurnog prognostičara DHMZ-a, a kakve se zbog zaštite građana provode od 1. svibnja do 15. rujna.

Na temelju prognoze temperature zraka za sljedeća četiri dana, DHMZ objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine na sljedeće četiri razine: nema opasnosti, umjerena opasnost, velika opasnost i vrlo velika opasnost. Kako stoji u objavi, dakle, opasnosti nema:

Zapravo, najviša ocjena osjeta ugode koja se mjeri ocjenama od -4 do +4 (od najhladnijeg do najtoplijeg), za sada je +2 (vruće), i to tek za Dalmaciju. Ostatak Hrvatske ima tek 0 (ugodno), odnosno +1 (toplo):

Za ocjenu osjeta ugode ovdje se koristi kombinirani biometeorološki pokazatelj, tzv. indeks (toplinske) ugode koji se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra.

U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporuča da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u “hladu” (nismo izravno izloženi sunčanim zrakama) i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3.2 kilometra na sat, što bismo mogli smatrati laganom šetnjom.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program