PRITISCI, “UPOZORENJA“, PRIJETNJE, MANIPULACIJA JAVNIM SLUŽBAMA… DONOSIMO: Evo kako će se provesti onaj tko se uplete u mrežu Pupića-Bakrača i njegovih patrona…

Objavljeno: 16.5.2017. u 16:42
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Redakcija Z NET portala posljednjih je 13 dana žrtva zastrašujuće sprege – utjecaja na policiju njezina bivšeg kadra; posredno, kandidata za župana Marka Pupića Bakrača; i najizravnije moguće, vlasnice portala ZadarDanas, Zrinke Božajić, čija smo žrtva postali s onim trenutkom kada smo postavili pitanje porijekla imovine i, uopće, bogatstva obitelji Pupić Bakrač.

Uloge su, ispostavlja se, pomno promišljene i odavna jasno podijeljene i trojka u čije smo ralje uletjeli samo je formalno pozicionirana u SDP-u, Akciji mladih, odnosno na periferiji medijske scene. U praksi, riječ je o nedjeljivoj grupaciji najbližih suradnika koje povezuju moralno dvojbeni zajednički interesi.

Sa ulogom posljednje, Božajić, započinje naša priča…

U jeku kampanje za lokalne izbore, 1. svibnja ove godine, u 10:48 sati, portal Z NET objavljuje pitanja kandidatu za župana Marku Pupiću Bakraču o njegovoj „imovinskoj kartici“. Na ovaj presedan na inače bogatoj medijskoj zadarskoj sceni, niže se velik broj komentara čitatelja koji od ovog kandidata traže isto.

U noći na 2. svibnja, stižu prvo brojni uvredljivi komentari, adresirani na autoricu teksta koju se na isti način, pred jutro, i „savjetuje“ prestanak svakog pisanja o ovoj temi.

Kandidat za župana Akcije mladih ne odgovara na postavljena mu pitanja, a novost je da ovoga puta pisanje Z NET portala o njemu niti ne prenosi na svoj Facebook profil, što nikada dosad nije propustio učiniti.

2. svibnja u 10:51, u obliku komentara pod tekst o imovini Pupića Bakrača na portal Z NET stiže izravna prijetnja:

“Arijana, ne pisi komentare, ne lazi i ne seri. Ne provociraj i petljaj se u tudji sukob. Ne znas o cemu se radi, jer druga strana ce najebati a tebe ce se povuci samo, gadno. Ovo ti je zadnje upozorenje. Ni oni, a ti posebno ne znate sa kakvim monstrumima imate posla. Spremni na sve.”

Glavna urednica Z NET portala predaje na Općinsko državno odvjetništvo prijeteći komentar sa pripadajućom IP adresom i iste večeri, 2. svibnja, Z NET portal ponavlja pitanja kandidatu za župana i usput tek daje na znanje čitateljima da je umjesto odgovora na pitanja stigla – prijetnja, te da je ista sada predmet istrage ODO-a.

Uz oznaku „ŽURNO“, Općinsko državno odvjetništvo istoga dana, 2. svibnja, oko 14 sati, Policijskoj upravi zadarskoj, Službi kriminalističke policije, dostavlja kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, zbog kaznenog djela prijetnje prema novinaru, u vezi s obavljanjem njegova posla, te policiji daje jasan naputak o postupanju:

“Temeljem čl. 206. ZKP-a utvrdite kome pripada IP adresa i o rezultatima nas izvijestite faksom. HITNO.“

Oštećenici je rečeno da bi do kraja radnog vremena, odnosno do 2. svibnja u 16 sati, autor prijetnje trebao biti poznat, “obzirom da je riječ o rutinskom postupku koji iziskuje nekoliko minuta posla”.

2. svibnja, 15.50 sati:

Policija nije ništa odgovorila.

3. svibnja, 8 sati:

Na faksu ODO-a i dalje ništa.

4. svibnja:

Ništa.

5. svibnja, 9 sati

Oštećenica zove načelnika Prve policijske postaje, Sašu Smajića, gdje je u obradi njezina prijava, te je on izvješćuje:

“Vaš predmet je baš jutros poslan Odvjetništvu. Kad bi mogao doći do njih? Pa do kraja dana, pretpostavljam.”

16 sati: Ništa.

6. svibnja:

Ništa.

7. svibnja:

Ništa.

8. svibnja:

Na ODO-u i dalje ništa.

9. svibnja:

Oštećenica ponovno zove načelnika I. Policijske postaje. Više ne može do njega. Njegova tajnica tek, nakon desetak poziva otprilike, odlazi provjeriti gdje je odgovor prije 4 dana navodno “upravo poslan” ODO-u i pred kraj radnog vremena prenosi da ga je tek toga dana zapravo policijski kurir odnio na Odvjetništvo.

Zbog čega Policija nije postupila po jasnom nalogu Odvjetništva – “ŽURNO”, te zbog čega nije odgovor uputila – “faksom”, pitanja su na koje oštećenica nije dobila odgovor.

10. svibnja, OSAM DANA OD ZAPRIMANJA PRIJETNJE

Oštećenica je pozvana u ODO na davanje iskaza i tek potom dobiva pravo uvid u spis.

Ispostavlja se da je policija obradu po ovoj prijavi završila prije sedam dana, kada je datirano Posebno izvješće ODO-u, odnosno ne samo da su se oglušili na oznaku hitnosti sa Odvjetništva, već je nevjerojatnih sedam dana, sedamdeset i sedam poziva i traženja pojašnjenja, molbi i preklinjanja, trebalo da hitno izvješće o postupanju dođe s Poluotoka do Voštarnice.

Oštećenica na ODO-u biva upoznata s time da je policija utvrdila da IP adresa pripada obitelji Božajić, te da je 3. svibnja, dan nakon upućivanja prijetnje, u službene prostorije I. PP nepozvana pristupila Zrinka Božajić i predstavila se kao autorica prijetećeg komentara.

Oštećenica daje iskaz ODO-u da Božajić ne poznaje, s njom nije u sukobu i niti ne zna kako dotična izgleda, te po potpisivanju iskaza dobiva konačno kopiju svog spisa.

Izlazeći iz zgrade ODO-a, otkriva da Božajić ne samo da pred policijom nije niti pokušala povući prijetnju, već je istu ponovila i dodatno uozbiljila, konkretizirala, pa poručuje da je njen komentar na Z NET portalu “upozorenje da se prestane s vrijeđanjima koja više neće tolerirati”, odnosno da će se “aktivno braniti”, te da je “u tom kontekstu spremna čak i poginuti”.

Iz zgrade ODO-a oštećenica telefonira 112, traži policiju i biva upućena na I. PP.

Stiže tamo, odgovara zbog čega je došla, portir nekoga naziva i ovaj poručuje da se vrati u 4 jer u tom trenu nema nikoga!?

U 4.30 i dalje nema nikoga.

Nešto prije 17 sati (10. svibnja) inspektorica konačno zaprima njenu novu prijavu zbog ponovljene prijetnje i zapisuje da oštećenica zbog svega traži policijsku zaštitu.

Danas je 15. svibnja.

Nitko iz zadarske Policijske postaje oštećenicu nije kontaktirao.

Ni riječi o tome je li autorica ponovljene prijetnje ispitana, ni slova o tome je li uputila novu prijetnju ili je sve pokušala povući možda, ni potvrdnog ni negativnog odgovora na traženje zaštite.

Ni slova iz zadarske policije.

- Zbog ogluhe zadarske policije, a u svjetlu činjenice da stanujem sama s malodobnim djetetom, da ne znam niti kako izgleda osoba koja mi smjelo prijeti dva dana za redom, čak i u pisanoj izjavi pred policijom, i stoga što nemam baš nikakvih saznanja o tome što se događa i strahujem od toga što se može dogoditi, odlučila sam ispričati kroz što prolazim. Kao jedini preostali vid samoobrane, dakle, kazuje oštećenica, dodajući:

- Prije više godina, policiji sam, i to na staru godinu, prijavila susjeda zbog držanja rotvajlera bez nadzora. Došli su u 10 minuta, saslušali me, otišli do susjeda i u pola sata se vratili k meni sa informacijom što je ovaj rekao. Sada, kad mi se prijeti, i to zbog posla koji radim, i to više puta za redom, spominje se “polaganje života”, “aktivna obrana” i tomu slično, u situaciji kada sam sama sa djetetom, četrnaest dana već bez ikakve zaštite sustava proživljavam igru mačke i miša s policijom i za to vrijeme živim u konstantnom strahu, pa i za život svog sina i sebe. Gospođu Božajić ne poznajem, malo je reći. Zapravo je nikada nisam vidjela, uživo ni na fotografiji, i može se lako dogoditi da me dočeka i pred vratima zgrade u kojoj živim, a da niti ne znam da je to ona.

Otvoreno, dodaje, ostaje i pitanje kolika je i iz čega proizašla motiviranost Božajićeve da se izloži mogućem kaznenom progonu – sve zbog imovinske kartice kandidata Akcije mladih, odnosno motiviranost policije da se dosljedno oglušuje o traženja “hitnog postupanja” njima nadležnog ODO-a?

Javna je tajna u Zadru da je u lokalnoj policiji već godinama veći broj onih koji i danas rade zapravo za odavno smijenjene kadrove, sve što u datom trenutku zatreba. Pretpostavlja se da je upravo tom linijom prije nekoliko godina, primjerice, u javnost dospio i policijski ispis telefonskih poziva većeg broja Zadrana koji su, slučajno ili ne, čest predmet pisanja upravo portala Božajićeve, ZadarDanas, a istima se nerijetko kroz svoje javne istupe bave i SDP-ovac Antun Novoselović, te sam Pupić Bakrač.

Je li ovdje opisana situacija tek izdvojen slučaj ili zapravo pravi prikaz funkcioniranja političko-medijske hobotnice u Zadru koja se razvija na snagama paralelnih policijskih struktura, možda i rasvijetlimo do kraja.

(Samo usput rečeno, doznajemo i da je bivši načelnik Kriminalističke policije u Zadru, Antun Novoselović, za kojega Zadrom pričaju da je samo formalno napustio Policiju, posljednjih nekoliko godina blizak – i to obiteljski prijatelj – Marka Pupića Bakrača!?)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.3/5 (16 votes cast)
PRITISCI, "UPOZORENJA“, PRIJETNJE, MANIPULACIJA JAVNIM SLUŽBAMA... DONOSIMO: Evo kako će se provesti onaj tko se uplete u mrežu Pupića-Bakrača i njegovih patrona..., 4.3 out of 5 based on 16 ratings

17 komentara za “PRITISCI, “UPOZORENJA“, PRIJETNJE, MANIPULACIJA JAVNIM SLUŽBAMA… DONOSIMO: Evo kako će se provesti onaj tko se uplete u mrežu Pupića-Bakrača i njegovih patrona…”

 1. Vicenca Fabro

  što siješ to i žanjeŠ, jer ako nikada nitko obitelji Pupić nikakav krimen nije pronašao , tko ste vi i tko vas plaća da blatite poštene ljude? SRAMITE SE I NE BLATITE A GOSPOĐU KOJA JE REAGIRALA NA VAŠE IZMIŠLJOTINE SRDAČNO POZDRAVLJAM.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.7/5 (7 votes cast)
  • Hvalite me usta moja!
   Tko o čemu,ti Markane o poštenju!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. Pa covik vise nije siguran u svom gradu
  Moras i na policiju vezu imati da te zastite kao da covik ima dva ZIVOTA
  Nije mi jasno da netko nekom javno prijeti i nikom nista
  Zar jedna BUDALA kroji sudbinu obicnom coviku?
  Znaci ako trazimo ISTINU triba nas UBITI a ne ZASTITI
  Podrska UREDNICI koja je zbog ISTINE izlozena prijetnjama…SRAMOTA!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
 3. Vicenca Fabro

  ha ha ha tko se zadnji smije najslađe se smije, ne objavljujete moje komentare jer vas peku laži koje ste sustavno plasirale protiv poštenoga Marka. sramite se

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.3/5 (6 votes cast)
  • stokan sitnog zuba

   ali ima i ona : “tko se zadnji smije – kasno pali” !
   hihihi

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Cemu frka cemu strka?!
  Marko ako je posten neka sve argumentira cistim papirima za svoju imovinu i kraj price…
  Posten covik ne radi dramu ako je uistinu cist…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
 5. A špijuna u ovom gradu koliko hoces
  I jos bi da glasujem za njih a oni ko i ovi prosli

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
 6. Posteni Marko???
  Javno neka dokaze svoju imovinu i ja cu glasovati za njega
  Da znamo da nije LOPOV…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
 7. Došlo vrijeme bolje imati nego nemati
  Prokleti tzv kapitalizam to su Titini zna se kako rješavali

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 8. Tako je Eni..nervoza samo znači strah da se otkrije prava istina. Tko je prav i čist nema straha pa da ga istresu od glave do pete. Ovdje se protunapadima i prijetnjama stvara drugačiji dojam.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
 9. A doslo vrime ako kazes sto mislis maltretirati cete ko u stara vrimena pendrekom po glavi
  Jugostalgicare triba poslati priko bare
  Nisu naucili da tamo di dodjes triba se prilagoditi ipak si u manjini ako ti ne pase odes kod svojih

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.4/5 (5 votes cast)
  • stokan sitnog zuba

   kaj ?

   a kaj ti je to bre: “jugostalgičar” ned’ljeti?

   hihihi

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 10. Da, da, fabro u pravu si, tko se zadnji smije slatko se smije, samo što zbog vašeg zuluma mnogima još nije do smijeha. Budi siguran da će doći vrijeme da se i mi smijemo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
 11. Ha, ha…opet zaštita Arijane brisanjem komentara…Na taj način jasno označavate portal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 12. Dakle, rekoh u obrisanom da se Arijana jasno svrstava. Nikad ne napada gradsku vrhušku i njihove makinacije, od rata do danas. Dobro je rekao jedan od nagrađenih novinara jučer: ili smo novinari ili nismo. Arijana očito zna što je…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 13. Pa dobro,zašto Pupić ne opovrgne sve ovo.To nije teško.A ovaj komentar o Titinom kapitalizmu—–je,Tito je to rješavao časkom-ubi i uzmi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program