Vakula o mrazu, noći, danu, vremenu i utrci s njim, a i o festivalu…

Objavljeno: 21.4.2017. u 11:36
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ekstremi ne posustaju! Nakon što je potkraj ožujka i početkom travnja u većini Hrvatske bilo toplo kao nikada u povijesti mjerenja tog dijela godine, u ovome tjednu gotovo pa sasvim suprotna priča. Na žalost, ponegdje i uz mraz, koji prijeti i sutra. Srećom, slijede topliji dani, barem mjestimice ponovno čak i iznadprosječno topli. Nadajmo se ne i s novim rekordima.

Novi rekordi

Premda je travanj poznat po promjenljivom vremenu, uostalom, poznata je stara kajkavska: „Zmotan kak aprilsko vreme“, koju barem djelomično opravdava raznolika mjesečna količina oborine, primjerice u Gospiću od najmanje 5 litara po četvornome metru u travnju 2007. godine do 368 litara u travnju 1923. godine, ili velika razlika u temperaturi zraka – na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Slavonskome Brodu čak 40 °C između do sada ekstremno najniže temperature zraka (-8,4 °C 9. travnja 2003.) i najviše (31,4 °C 24. travnja 1968.), i ove je godine mnoge iznenadila promjena vremena. Istina, bila je kao rijetko kada.

Na meteorološkoj postaji Split Marjan najviša dnevna temperatura zraka 30. i 31. ožujka bila je 24,3 °C i 22,4 °C – visoka kao nikada na te dane u povijesti mjerenja, koja je počela 1948. godine, a iznadprosječno je toplo počeo i travanj. U ovome pak tjednu, 19. i 20. travnja izmjerene su nikada niže najviše dnevne vrijednosti!? Samo 11,0 °C i 10,9 °C.

I u zagrebačkome Maksimiru su poslijepodneva na početku mjeseca bila topla kao ni jedna do sada na te dane od 1949. godine, čak 24,7 °C i 24,1 °C. Rekordi u suprotnom smjeru prošlih su dana izostali, ali samo za malo. Niže od jučerašnjih 8,6 °C, na dan 20. travnja bilo je samo 7,8 °C izmjerenih 1973. godine. A i današnja najniža temperatura zraka je blizu ekstremno niske, i u Maksimiru i na Marjanu. Vjerojatno i u mnogim drugim mjestima.

Osim mjestimičnih rekorda, ili blizu njih, na pojedine nadnevke, dokaz hladnoće je i srednja najviša temperatura zraka prošlih nekoliko dana, koja je na Marjanu bila niža od ovogodišnje samo 1969., 1981. i 1991. godine, a u Maksimiru 1955. i 1991.

I u subotu ponegdje mraz!

Osim tih najviših dnevnih vrijednosti, ovih su dana od osobite pozornosti mnogobrojnih, napose poljoprivrednika, najniže noćne i jutarnje vrijednosti, koje su se spuštale i ispod 0 °C. I to ne samo u gorju. I ne samo pri tlu, nego i na 2 metra visine, što je osobito opasno za voćke i vinovu lozu. U Maksimiru, Pazinu, Plitvičkim jezerima i Velikoj Gorici je najniža jutrošnja temperatura zraka bila -1 °C, u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Karlovcu, Krapini, Kutini, Lipiku, Ogulinu i Otočcu -2 °C, u Delnicama -4 °C, a u Bednji još i niža, samo -5 °C. Naravno, pri tlu još i niža, u Gospiću, Karlovcu, Krapini i Pazinu -6 °C, a u Maksimiru i Ogulinu čak -7 °C.

Slične vrijednosti, gdjegod čak i niže, vrlo će vjerojatno biti i u subotu ujutro pa bi voćnjake i vinograde trebalo zaštititi, barem dimljenjem. Podrobnije o zaštiti od mraza može se vidjeti i u agrometerološkoj prognozi i savjetima u Regionalnom dnevniku i Dnevniku 2.

22. 4. Dan planeta Zemlje: „Okolišna i klimatska pismenost”

U tim će emisijama, kao i mnogobrojnim drugima i na radiju i na televiziji ovih dana biti više riječi i o sutrašnjem Danu planeta Zemlje, koji se svake godine obilježava kako bismo jačali svijest o prirodi, i trudili se smanjiti naše djelovanje na nju, e kako nam ona ne bi vraćala ekstremima. Prvi je put Dan planeta Zemlje obilježen 22. travnja 1970. godine, i to prosvjedom za zdraviji i održivi okoliš oko 20 milijuna Amerikanaca u mnogobrojnim gradovima SAD-a. I ove se godine organiziraju prosvjedi, i to diljem svijeta, ne samo zbog želje za zdraviji okoliš, nego i zbog širenja znanja o utjecaju klimatskih promjena, a i zbog edukacije, i znanosti općenito!

Noć knjige

A zbog želje za edukacijom večeras će se mnogi okupiti i na Noći knjige, neki i u knjižnici DHMZ-a, a jamačno će još mnogobrojnijih biti uz Treći program Hrvatskog radija koji ovogodišnju „Noć knjige na Trećem“ obilježava s temom žene i književnost i druge umjetnosti: film, glazba i kazalište. I dok će neki uz HRA3 malo prije ponoći razmišljati i o odnosu fikcije i stvarnosti, drugi će se možda sjetiti kako još samo sutra mogu besplatno obaviti tehnički pregled motocikla u nekoj od stanica diljem Hrvatske, e kako bi što sigurnije vozili sljedećih ponovno toplijih dana, sa slabijim vjetrom.

Tour of Croatia

A nakon otežanih uvjeta u prometu Jadranom prošlih dana, ponegdje još i danas, zbog meteoroloških čimbenika, putnike namjernike danas od Crikvenice do Umaga, sutra od Poreča do Poklona na Učkoj valja upozoriti na povremene zastoje u prometu zbog ne meteoroloških razloga – četvrte i pete etape biciklističke utrke Tour of Croatia. Kao i sjeverne i južne Hrvatske, na HTV2 i još mnogobrojnim svjetskim televizijama, danas i sutra mogu se pratiti ljepote i Istre i sjevernog Jadrana. Pritom, naravno, i sposobnosti biciklista, koji će se u nedjelju morati dokazivati ne samo od Samobora do Zagreba, nego i u vožnji velegradskim ulicama, pa i u atraktivnom usponu na Grič, gdje se meteorološka mjerenja i motrenja rade još od 1861. godine, zahvaljujući, između ostalih, i Andriji Mohorovičiću.

Festival znanosti

A upravo je tom svjetski poznatom hrvatskom znanstveniku, rođenom prije 160 godina, posvećen dio Festivala znanosti, koji se ove godine održava od 24. do 29. travnja. Ovogodišnja tema Festivala je Vrijeme – fizikalno, psihološko, meteorološko, astronomsko… Andrija Mohorovičić osobito mu se posvetio u prvom dijelu života, kada je, između ostaloga, proučavao i meteorološke fenomene, ali i utemeljio službu točnog vremena u Hrvatskoj. „Na treći znak Geofizičkog zavoda točno je…“ i danas se može čuti na Hrvatskom radiju, čiji su neki regionalni programi i medijski pokrovitelji Festivala…

Želite li dobro iskoristiti vrijeme, dođite na vrijeme na festivalska događanja u čak 23 hrvatska mjesta. Saznat ćete mnogobrojne zanimljivosti i o vremenu, i o nevremenu. Između ostalih, i od nekih meteorologa DHMZ-a i HRT-a, školovanih na zagrebačkome PMF-u. A ako ne želite da vas vrijeme iznenadi, pratiti emisije Vrijeme na HTV-u, ili neki drugi od mnogobrojnih meteoroloških sadržaja na medijskim platformama HRT-a. Naravno, i HRT Meteo, u kojem već sada postoji prognoza ne jednog od izravnih rezultata kompjutorskih modela atmosfere nego stručnjaka – meteorologa – prognostičara, koji je analizirao stotinjak izračuna različlitih modela atmosfera i pripremio svoju, subjektivnu prognozu i za 55 mjesta za danas i za sutra, i za 8 većih hrvatskih područja za kraj ovog i početak sljedećega tjedna, koji će biti osjetno topliji nego ovaj, u mnogim mjestima čak i uz ponovno iznadprosječno visoku temperaturu, a na Jadranu i često jako jugo… Budite ispred vremena!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program