Džentlmentinovo

Objavljeno: 17.2.2017. u 08:13
Autor: , e-mail: blondie@znet.hr

“Jaka sam, mogu ja sve. Prebolim te za dva sata. Sama rušim zidove po stanu, biram nove pločice, parkete. Sve bez tebe. Ne plačem, ne pokazujem ti emocije tek tako, živim dalje, borim se. O tebi uopće ne mislim više, niti jedne minute (opaka laž), ne zanimaš me ni ti ni tvoj život ni tvoja nova djevojka (koja btw i nije nešto, ima krive zube i ružan osmijeh, a kakav tek “stil” oblačenja ima (ili možda pak nema?)…

Pamtimo mi žene sve odnose, sve muke, sve traume i sve lijepe trenutke. Pamtimo jer eto moram pamtiti, kakav god odnos da smo s vama njegovali ostavio je posljedice. Neki se sjećaju ljubavi olujnih razmjera, nečije ljubavi su ispisivale stranice crne kronike (a što sad, ne može sve biti ružičasto i lijepo), neki su zbog ljubavi gubili tek, a neki pak rapidno pojačavali unos kalorija.”

Kad bi se čovjek prisjećao svih ljubavnih veza, možda bi rado na neke stisnuo dugme “delete all” jer ga je malo sram, malo mu je neugodno, malo mu prorade traume, a možda se samo još uvijek dobro nasmije na sve.

Sve navedeno posljedica je nekakvih ljubavi. Možda polovičnih, možda prejakih, a možda i onih koje jednostavno nisu mogle opstati pod istim nebom, jer eto nisu mogle, što ćemo sad (NISU NI ZNALI DA TO NIJE LJUBAV, NEMA VEZE DIGNI GLAVU, IDEMO DALJE).

Promišljanja o ljubavnim odnosima najviše dolaze do izražaja u ovom ludom mjesecu, s kojim nikad ne znaš kakvo te vrijeme čeka ujutro. Prevrtljivo do bola. Danas sav radostan uživaš u suncu  i sreći, a već sutra te olujno jugo otpuše s mosta i tražiš kišobran na Ošljaku. Turbulentan mjesec, ženskog roda je, čemu čuđenje. ;-)

Ljubav je uvijek kompleksna koliko god svi govorili da je vrlo jednostavna. Do jednostavnosti treba doći, a put je podosta dug.

Zadnjih nekoliko dana sve i da hoćeš nisi mogla izbjeći srcolike oblike, svuda oko sebe. Ljubav je “in” i budi pristojna, ne plači ako ti nitko nije poklonio ništa. :-)

Sva ta ljubavna manija je skroz slatka. Srce je organ koji pokreće sve, organ koji kuca za mene i tebe, organ koji ponekad malo i zastane, ali 14. veljače je uvijek maksimalno „iskorišten“.

S jedne strane protivnici, s druge ljubitelji Valentinova oduvijek imaju za i protiv stavove o tome koliko se ljubav treba ili ne treba komercijalizirati. Gori su od ustaša i partizana, nikad se ne mogu naći na sredini, dogovoriti je li to Valentinovo dobro ili nije?

Komercijalizira se apsolutno sve na ovom svijetu pa osobno nemam ništa protiv toga da zaljubljeni ili malo manje zaljubljeni potroše koju kunu na ružu, bombonijeru, romantičnu večeru. Neka troše građani Hrvatske, neka misle na gospodarstvo svoje zemlje i neka u svemu tome vole svoje žene, majke i one zadnje u redu koje misle da su prve. :-)

Osobno više volim one oku nevidljive sitnice koje su nekad za mene planine sreće i koje me pokreću više od ičega. Možda je stvarno ovo što ću sada reći najizlizaniji kliše, ali meni je nekad dovoljan i jedan pravi iskreni pogled koji je upućen baš samo meni i nikome više. Ako mi  pokloniš i dodatni bonus, pa uz smiješak i namigneš, ja se otopim kao sladoled u podne. Padam kao granta ’91.

Kad spominjemo ljubav i definiranje iste, svi prvenstveno pomislimo na fizičku ljubav između dvoje ljudi koji se nalaze u ljubavnoj vezi. I ta je uistinu najopjevanija i najoplakanija verzija svih ostalih odnosa u životu.

Šećemo gradom, volimo se i držimo za ruke. Slikamo se za Facebook, Instagram, skupljamo lajkove brzinom munje i gadimo se svima koliko ljubavi proizvodimo u trenutku. To je ona idealna urbana ljubavna verzija za javnost i naše virtualne rođake iz Amerike koji nam na sve objave lijepe srca, pišu komentare u krivim padežima i čekaju poziv za vjenčanje. Načekat će se! (Oni to samo pitaju da znaju na vrijeme kupiti avionske karte, kako ne razumiješ ženo?!).

U ranom djetinjstvu upijamo odnose roditelja, ljubav majke, zaštitu oca, toplinu doma, zajedništvo obitelji koje poslije preuzimamo i nosimo dalje kroz svoje živote. Netko više, a netko manje uspješno, ali to je realnost. Znanost to potvrđuje, tomu je tako. Što u ranim danima djetinjstva i prvim sjećanjima konzumiramo uz keksolino za doručak – to nas prati tijekom cijelog života.

Ako smo bili sreće i primili osnove temelje ljubavi, najčešće izrastemo u pristojne ljude koji ne manipuliraju ljubavlju kao novcem na burzi, već se s velikim poštovanjem prema njoj odnose, njeguju je i tetoše jer znaju koliko je važna.

Vozim se u automobilu na Valentinovo, slušam emisiju psihologa koja se naravno da taj dan bavila ljubavnim odnosima. Dok stojim na semaforu vidim hrpu muškaraca kako mahnito jure prema cvjećarni u nadi da ima još koja latica za njihovu ljepoticu. Kako su romantični i zbunjeni. Opraštamo im, jer na Valentinovo je dopušteno natprosječno pokazivanje ljubavi.

Ta emisija me na trenutak  vratila u prizemni život, sve dok se nije upalilo zeleno svjetlo i dok skoro nisam pregazila dečka koji je odlučio kupit sve ruže ovog svijeta svojoj boljoj polovici (nadam se da je to uspio i dostaviti jer od tolikoga volumena cvijeća nije vidio svjetlo na semaforu). Koja bi to trauma bila, pregaziti “najromantičnijeg” frajera u gradu. Ne želim zamisliti!

Vratimo se radijskoj emisiji. Kad Vas netko upita kako ljubav? Vi instinktivno mislite na odnos s muškarcem ili ženom, i prema svom statusu krojite odgovor. Ali zaboravljate da su ljubavni odnosi ipak malo šira dimenzija.

Ljubav prema djetetu, ljubav prema prijateljima, hobijima, pa čak i domovini može biti zastupljena u toj mjeri da ne znate kuda sa sobom od sreće. :-)

Niti ne pomišljamo da sve to može ulaziti u kategoriju ljubavi iz gornjeg pitanja. Baš šteta. Razmislite malo koliko ljubavi uistinu imate i dajte drugima. Pa nisi valjda voljela samo njega, možda si voljela i njegovu dobru teflonsku tavu na koju se nikad ništa nije ljepilo? Faliti ti tava, priznaj?

Prije sam rekla da su meni oku draže manje komercijalizirane spoznaje ljubav. Neki dan sam se skoro šokirala kad mi je kolega otvorio vrata ureda, uzeo laptop, ponio teške materijale do automobila. Do sada sam uredno osjećala prve simptome diskus hernije. Nisam osjećala ruke, pravila sam se možda da mogu sve to nositi (uz tebe i tvoje ludosti)… Zašto nisi nikad vidio da mi je teško? Zašto nekad pored zdravih očiju vi ne vidite?

Mislim se kako je strašno što smo ostale zakinute za osnove bontona. To je baš okrutno i to vam ne opraštam lako.

Je su li džentlmeni  izumrla vrsta? Zašto mislite da nije kul biti dobro odgojen? Varate se, žene vole kad ste ljubazni, umjereni s dozom šarma dok u rukama držite čašu crnog vina.

Muškarac mora biti pristojan, muškarac mora biti tu kad ga trebaš i on mora znati sve oko automobila jer ja to ne znam i ne želim znati. Ti ideš u šumu i cijepaš drva, ja na tim istim drvima kuham ručak, perem robu, pečem kolače jer sam multipraktična i dobro iskoristiva.

Znate li muškarci da su Vaši maniri okidači za puno toga? Kad se prema ženi ophodite nježno i zaštitnički nama je onda Valentinovo svaki dan, nama je onda ljubav zrak koji dišemo s vama. (Ako se i pravimo da smo jake i da možemo sve same, NISMO ČOVJEČE. Nismo! Mi obožavamo kad vi preuzmete neke inicijative, kad odlučite bez da smo vas morale sto puta podsjetiti da nešto morate napraviti. Jer nitko ne može sve sam, mislim može, ali nije praktično, niti pogodno za zdravlje.)

Ne znam kad i kako se dogodilo da ste kroz evoluciju malo pogubili osnove ophođenja prema nama divnim stvorenjima.

Sto puta sam tipkala u kolumnama da romantika nikad nije izašla iz mode. Zapamtite, ona je kao klasične jeans traperice, uvijek dobro idu uz sve kombinacije i često se u njima osjećate najbolje.

Divno je kad se sjetite malih sitnica. Kad svojim nevidljivim postupcima mijenjate naše živote i obveze. Na primjer, kad shvatite da nešto nedostaje u domaćinstvu i da bez našeg apela kupite deterdžent za rublje. Koja ljubav. Koja sreća.

Možete prakticirati još neke vrlo lake i jeftine akcije. (Neće vam nitko izbiti sto eura za riblju večeru u dvoje).

Za promjenu, ženu više grlite, otvorite joj sok koji je naručila u kafiću dok sjedi s vama, uljite joj vino iz boce, kupite joj ružu i kad nije Valentinovo. Mi to pamtimo. Dugo.

Budite dostupni kad Vas trebamo. Nekada je dovoljno i da ste pored nas i da nam pružite jedan običan zagrljaj koji može pokrenuti erupciju ljubavi na najvećoj razini, bez da smo bacili odjeću svuda po sobi. :-)

Gledam jutros mladu majku kako vuče vrećice iz trgovine u jednoj ruci, a u drugoj nosi dijete.

Nije joj definitivno lako jer je u jednom potezu htjela kupiti što više stvari da se ne vraća za dan dva. Prolazi pored krcatog kafića, nitko da je glavu dignuo, a kamoli shvatio da joj možda treba pomoći odnijeti vrećice do automobila.

Pa kako tužno, kako neromatinčno i kako neljudski. Žena tegli vreće, dijete plače, njoj se kičma savija ali nekako je on uspjela uz par zastajanja doći do svog cilja. Teško i mukotrpno, ali je uspjela.

Kako bi bilo lijepo da je netko pomogao bez da je nešto očekivao za uzvrat. Onako ljudski digao se i odnio te vrećice. to bi bio potez dana!

Muškarci, fizički ste jači od nas (najčešće), nemojte da Vam ti mišići odumiru ispred ogledala, aktivirajte ih u korisne svrhe.

Otvorite vrata.

Ponesite joj torbu.

Izrecite joj (skoro pa arhaizam) pristojan kompliment.

Poklonite joj osmjeh.

Donesite joj cvijeće slobodno i iza 14.2. (ne trebam imati livadu u kući, ali cvijeće uljepšava naš  životni prostor i izmamiti će moj osmjeh, a to će imati puno pozitivnih rezultata i za tebe).

Ni u najvećim ludilima ne zaboravite čokoladu. (Jednom je jedan dečko za Valentinovo pokušao biti romantičan pa me nazvao i rekao da me čeka s jednim kinder buenom na klupi ispred zgrade. Da bi  me doveo do “ludila” napisao je pola meni, pola tebi. Greška čovječe. Meni ide cijela čokolada, zapamti to ili nabavi dvije :-) ).

Muškarci (vrsto pred izumiranjem), malo se uozbiljite za promjenu i srušite Dan zaljubljenih.

Valentinovo bi moglo propasti, priča se, jer ćete biti toliko romantični da ćemo se voljeti cijelu godinu, a možda i dvije. :-)

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Džentlmentinovo, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program