ZA NEUSTAVNI PRAZNIK DODIK NA ULICE IZVEO OKLOPNJAKE I DUGE CIJEVI: ‘Nitko nas neće zadržati u BiH!’

Objavljeno: 09.1.2017. u 14:10
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Bosna i Hercegovina moći će opstati jedino ukoliko se ukinu sve ovlasti koje su joj dane kao državi u protekla dva desetljeća i ukoliko se one vrate entitetima, izjavio je u ponedjeljak u Banja Luci predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči početka obilježavanja 9. siječnja kao praznika RS kojega je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Republika Srpska je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da sukladno Daytonskom sporazumu upražnjava svoja izvorna prava”, kazao je Dodik novinarima prije nego što se zaputio na crkvenu liturgiju koju je u prijepodnevnim satima predvodio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je u Banja Luku doputovao kako bi i osobno sudjelovao u obilježavanju 9. siječnja kojega tamo proslavljaju kao “dan republike”.

Parijarh Irinej: Republika Srpska je djelo Božije

Patrijarh Irinej poručio je da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala, već je “djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”.

Dodik je pak obilježavanje 9. siječnja iskoristio kao povod za ponavljanje tvrdnji o RS kao državi te kako bi ponovo zaprijetio raspadom BiH za koju je ustvrdio kako je neodrživa. “RS nitko neće zadržati u BiH ukoliko joj se ne vrate izvorne daytonske ovlasti za koja je ona primarno zainteresirana”, kazao je Dodik.

Poslijepodne parada, stižu i Nikolić i Vulin

U 13 sati u Banja Luci je počela parada na kojoj sudjeluju pripadnici entitetske policije, civilne zaštite i vatrogasci. Ulicom Kralja Petra Karađorđevića više od 1.000 sudionika stupa uz “Marš na Drinu”.

Središnji dio proslave bit će svečana akademija na kojoj će sudjelovati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Svoj dolazak najavio je i srpski ministar rada Aleksandar Vulin, dok je premijer te države Aleksandar Vučić poslao čestitku, piše Blic.

“Vama, Vladi i narodu RS želim čestitati Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u cijeloj Bosni i Hercegovini”, poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku u kojem se dodaje i da će uvijek imati podršku Srbije i njenog naroda.

Unatoč zabrani postrojili se vojnici

Nakon probe nedjelju i unatoč izričitoj zabrani Ministarstva obrane BiH, u ponedjeljak su oko podneva u središtu grada ponovno postrojeni pripadnici oružanih snaga BiH. Riječ je o 40-ak vojnika iz sastava Treće pješačke pukovnije oružanih snaga koja baštini tradicije vojske bosanskih Srba. Njihov zapovjednik predao je prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ivanić je nakon obilaska postrojbe njihovom zapovjedniku naložio da vojnici “ostanu na lokaciji” što će praktično značiti njihovu nazočnost paradi u povodu “dana RS” iako u mimohodu neće izravno sudjelovati kako je to ranije tražio predsjednik RS Milorad Dodik.

Stožer NATO-a u Sarajevu ranije je upozorio kako bi bilo kakvo djelovanje pripadnika oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. siječnja predstavljalo jasno kršenje zakona i njhove prisege na vjernost BiH pa bi predstavljalo osnov za stegovni postupak i otpust iz vojne službe.

Osiguranje s dugim cijevima i oklopnjacima

Za sigurnost obilježavanja neustavmog praznika u Banjoj Luci se brine čak tisuću policajaca, a na ulice su izašla i oklopna vozila, piše Klix.ba na čijim fotografijama se mogu vidjeti i duge cijevi na ulicama.

Dan RS slavi se i u Prijedoru gdje se građanima dijeli kuhano vino i torta sa ucrtanim porukama povodom 25. rođendana RS. Neustavni praznik navodno se obilježava i u drugim gradovima i općinama Republike.

Ustavni sud BiH je 2015. godine obilježavanje 9. siječnja proglasio neustavnim jer je riječ o obilježavanju datuma iz 1992. godine kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio “srpsku republiku BiH” usvajajući deklaraciju s jasno izraženim ciljem “razgraničenja” od Hrvata i tadašnjih Muslimana te odvajanje velikog dijela teritorija BiH i njegova zadržavanja u sastavu “velike Srbije”.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “ZA NEUSTAVNI PRAZNIK DODIK NA ULICE IZVEO OKLOPNJAKE I DUGE CIJEVI: ‘Nitko nas neće zadržati u BiH!’”

 1. A nasa vlast pravoslavni bozic ,cestita i financira srbovanje u DOMOVINI HRVATA.PAMET U GLAVU.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. ###

  Tako je g.Dodik. Današnju BiH treba pod
  HITNO rastaviti na Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku i Muslimaniju u sredini.
  To bez rata dogovorite sa našom Vladom i predsjednicom .Neka razum prevlada.To su shvatili i političari iz EU.

  ###

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Bome je Gosp. Dodik ovaj put u pravu !!!!
  Nema za Bosnu napredak dok se ne razbije, Srbima njihovu RS, Rvatima Hercegovinu, a Muslimanima ono u sredini.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program