SKANDAL TRESE AMERIKU Rusi imaju eksplozivne informacije o Trumpovom privatnom životu

Objavljeno: 11.1.2017. u 11:07
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Povjerljivi dokumenti koji su prošli tjedan dani na uvid Obami i novoizabranom predsjedniku Trumpu, su sadržavali navode u kojima ruski operativci tvrde da imaju kompromitirajuće osobne i financijske informacije o Trumpu.

Više vladinih dužnosnika s izravnim znanjem su potvrdili ovu vijest, prenosi CNN.

“Politički lov na vještice”?

Navodi su prikazani u dvostranom sažetku koji je dodan u prilog izvješću o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine. Navodi i optužbe dolaze dijelom od dokumenata skupljenih od bivšeg britanskog špijuna, čiji dosadašnji rad američki dužnosnici smatraju vjerodostojnim.

FBI istražuje pouzdanost i točnost ovih optužbi, koje su zasnovane najviše na infomacijama iz ruskih izvora, ali još uvijek nisu potvrdile mnoge bitne detalje u dokumentima o Trumpu.

Povjerljiva izvješća su prošli tjedan bila podnesena od strane najutjecajnijih šefova američke obavještajne službe.

Trump je na svom Twitteru reagirao: “Lažne vijesti – potpuni politički lov na vještice!”

Optužbe kolaju među najvišim tijelima u američkoj vladi

Jedan od razloga zašto su obavještajni dužnosnici poduzeli dodatne korake, tako što su uključili sažetak u izvješće, je da bi pokazali i uvjerili novoizabranog predsjednika kako ove optužbe kolaju među obavještajnim agencijama, starijim članovima Kongresa i vladinim dužnosnicima u Washingtonu.

Ti obavještajni dužnosnici su u izvješće uključili sažetak kako bi demonstrirali da je Rusija prikupila informacije koje su potencijalno opasne za obe političke stranke, ali da su pustile u opticaj samo one koje bi naštetile Hillary Clinton i demokratima. Sažetak nije bio službeni dio obavještajnog izvješća o ruskim hakerskim upadima i miješanjima u izbore, ali neki dužnosnici su izjavili da je pojačao dokaze da je Moskva namjeravala naštetiti kandidaturi Hillary Clinton i pomoći Trumpovoj.

Kontinuirana razmjena informacija između Trumpa i Rusije

Sažetak je također uključivao navode kako je postojala kontinuirana razmjena informacija za vrijeme kampanje, između Trumpovih ljudi i posrednika ruske vlade.

Glasine da je Rusija pokušala kompromitirati Trumpa, njujorškog kralja nekretnina, kružile su Washingtonom mjesecima, a lani su predane i američkim dužnosnicima.

Izvješće sadrži i videosnimku Trumpova druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu što su ruske tajne službe snimile kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati, piše dnevni list The New York Times.

Također sadrži i razmjenu informacija između Donalda Trumpa i njegovih suradnika s Kremljom, što se odvijalo nekoliko godina.

Činjenica da je izvješće predstavljeno u petak Trumpu, ali i Obami i drugim dužnosnicima u Kongresu pokazuje koliku važnost tim dokumentima pridaju američke obavještajne službe, piše agencija Reuters.

U izvješću se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trumpu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton.

Također, u izvješću stoji i da su američke obavještajne agencije zaključile da se, u sklopu tih napora, ruska obavještajna agencija GRU služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakiranu elektorničku poštu demokrata koja ih je prikazala u nepovoljnom svjetlu.

Izvori navode kako su iste te optužbe o komunikaciji između Trumpove kampanje i Rusa, već spomenute u povjerljivim izvješćima za vođe kongresa; koji su tada uzrokovali da predstavnik demokrata u Senatu, Harry Reid, pošalje pismo FBI-ovom direktoru Comeyju. U njemu je pisalo: “Postalo je jasno da posjeduješ eksplozivne informacije o bliskim vezama između Donalda Trumpa, njegovih najviših savjetnika i ruske vlade, strane vlade koja je otvoreno neprijateljska prema Sjedinjenim Državama:”

CNN je potvrdio kako je sažetak bio uključen u dokumentima koji su podneseni Trumpu, ali ne može potvrditi je li se o njemu raspravljalo na Trumpovom sastanku s obavještajnim šefovima.

Objavljen i potpuni dokument

Trumpov tranzicijski tim je opetovano odbio zahtjeve za komentarom.

Dvostrani sažetak je napravljen od 35 stranica bilješki. Bilješke su nastale kao istraživanje opozicije, prvobitno isporučene od anti-Trumpovih republikanaca, a zatim i od demokrata.

Neke od tih bilješki su cirkulirale još od prošlog ljeta. Međutim, američke agencije su provjerile bivšeg britanskog operativca i njegovu veliku mrežu koja seže preko cijele Europe te zaključili kako su on i njegovi izvori dovoljno pouzdani da uključe neke od informacija u izvješću Obami i Trumpu.

Buzzfeed je objavio potpuni dokument na 35 stranica, uz ograđivanje kak nisu uspjeli verificirati informacije.

Osjetljivi materijal

Dvostrani sažetak je napisan bez detaljnih informacija o izvorima i metodama uključenim u bilješke koje je prikupio bivši britanski obavještajac. Imajući to na umu, sažetak je bio smatran tako osjetljivim materijalom da ga nisu uključili u povjerljivo izvješće o ruskim miješanjima u izbore, već samo u dodatku koji su mogli vidjeti najviši vladini dužnosnici: Obama, Trump i osam kongresnih vođa.

CNN saznaje kako je 9. prosinca senator John McCain dao punu kopiju bilješki, koje datiraju od lipnja do prosinca 2016., direktoru FBI-a Jamesu Comeyju. McCain je znao za bilješke od bivšeg britanskog agenta koji je bio stacioniran u Moskvi. Ali FBI-u su već prije toga bile dane bilješke koje su prikupljene do kolovoza 2016., jer ih je bivši agent MI6 dao dužnosniku FBI-ja u Rimu.

Danas konferencija za novinare

Bilješke, na kojima je sažetak baziran, su pripremljene od strane stranog MI6 agenta, koji je bio stacioniran u Rusiji u devedesetima, a sad vodi privatnu tvrtku za prikupljanje informacija. Njegovo istraživanje vezano za Trumpa je, u početku, bilo financirano od grupa i donatora koje su podržavale Trumpove republikanske protivnike, za vrijeme početnih republikanskih izbora, navode CNN-ovi izvori.

Ti isti izvori navode kako, nakon što je Trump nominiran od strane republikanaca, daljnje istrage su bile financirane od grupa i donatora koji su podržavali Hillary Clinton.

Iako autentičnost izvješća nije potvrđeno, izazvalo je veliku pomutnju u Washingtonu i u Kongresu.

Glasnogovornik FBI-a je odbio komentirati. Dužnosnici koji su razgovarali sa CNN-om su odbili išta službeno potvrditi, zbog povjerljive prirode materijala o kojima je riječ.

Rusija negira ikakve navode u miješanje i namještanje izbora.

Trump bi danas trebao održati konferenciju za novinare. U njoj je trebao govoriti o svom odvajanju od poslovnih obveza, kako bi pokazao da neće biti sukoba interesa. Međutim, u svjetlu novih događaja, čini se da će konferencija otići u drugom smjeru.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program