SARMU U GEPEK, SKIJE NA KROV Hrvati krenuli na skijanje, kolone na granicama

Objavljeno: 07.1.2017. u 12:11
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Hrvati su krenuli na skijanje. Od ranog jutra gužve su na graničnim prijelazima Bregana i Macelj. Kako doznajemo iz HAK-a oko 9.30 na Bregani je kolona bila 2 kilometra, a tijekom dana očekuje se i veća. Oko podneva kolona je bila duga 4 kilometra, javio je HAK.

Prema najavama, na skijalištima u Austriji, Sloveniji i Italiji očekuje se oko 200 tisuća Hrvata za koje je upute izdao i HGSS.

Najznačajnijih gužvi bit će, najavio je HAK, 7. i 8. siječnja u jutarnjim satima na glavnim cestovnim pravcima A3 Bregana-Lipovac, u smjeru graničnog prijelaza Bregana (izlaz iz RH), A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj, sa zastojima na naplatnim postajama Zagreb-istok i Trakošćan. Na ulasku u Hrvatsku gužvi će biti na graničnim prijelazima Bajakovo (sa Srbijom), Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Maljevac (s BIH), dok će se na izlasku najduže čekati na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Pasjak i Rupa.

“Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se prvih dana nove godine očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, te ceste prema skijalištima u Italiji, Austriji i Švicarskoj, na kojima se, posebice 7. siječnja, očekuje i znatan broj vozila iz Hrvatske.”, upozorava HAK.

HGSS savjetuje skijaše: Naoštrite rubnike, provjerite vezove (i ne zaboravite sarmu)

Na temeljeu dugogodišnjeg vlastitog skijaškog iskustva i iskustva iz akcija spašavanja spašavatelji HGSS-a su sastavili niz savjeta koje ne biste trebali ignorirati prije odlaska na skijanje.

Prije svake sezone sami, ako ste vični ili u stručnom servisu trebali biste urediti svoje skije, popraviti kliznu površinu, provjeriti ispravnost vezova i podmazati ih, a osobito je važno naoštriti rubnike.

“Odaberite stazu koja je u skladu s vašim skijaškim znanjem, ne zaustavljajte/odmarajte se na sredini staze, već sa strane i održavajte ili poboljšajte tjelesnu kondiciju”, savjetuju na službenim stranicama HGSS-a.

Spašavatelji podsjećaju i na 10 pravila Međunarodne skijaške federacije (International Ski Federation – FIS) o sigurnosti na skijalištima:

- Skijaš se mora ponašati tako da ne naškodi i da ne ugrožava druge skijaše ili boardere

- Brži skijaš mora izabrati svoju putanju tako da ne ugrožava skijaša ispred sebe

- Prilikom obilaženja, brži skijaš mora ostaviti dovoljno prostora sporijem skijašu

- Brzinu vožnje skijaš mora prilagoditi svojem znanju, situaciji na stazi i gustoći prometa ostalih skijaša

- Skijaš koji siječe stazu mora prvo provjeriti promet na stazi te se uvjeriti da može nesmetano prijeći na drugi kraj staze

- Skijaš se ne smije zaustavljati na nepreglednim mjestima na stazi. Na prijelomnicama, dijelovima sa slabijom vidljivošću i uskim prijevojima

- Skijaš smije za penjanje i hodanje po stazi koristiti isključivo dobro vidljiv rub staze

- Skijaš mora poštovati oznake, upozorenja i prometne informacije na skijalištu

- U slučaju nesreće svaki je skijaš dužan sa skijama označiti mjesto nesreće te po potrebi pozvati gorsku službu spašavanja te hitnu pomoć

- Svaki skijaš je dužan, po zahtjevu odgovorne osobe na skijalištu, pokazati svoju ski kartu te osobne isprave.

Osim o skijanju, HGSS je izdao i nekoliko savjeta vezanih za drugu najpopularniju “zimsku radost”, sanjkanje.

“Sanjkanje je divan doživljaj, međutim za sada nedostaje pravih, samo za sanjkaše uređenih staza. Na mnogim se mjestima miješaju skijaši i sanjkaši što je osobito opasno i izvor je mnogih teških nesreća pri sudarima”, kažu spašavatelji.

Kako bi se nezgode spriječile, potrebno je poštivati oznake o zabrani sanjkanja na skijaškim stazama i sanjkati se isključivo na za to određenim mjestima te osobito paziti ma mlađe i malene skijaše koji još nisu najsigurniji na skijama. Također, HGSS savjetuje sanjkašima da izbjegavaju spust na sanjkama u podnožje planine jer su staze često uske, zaleđene i pune pješaka.

Bez obzira skijate li ili se sanjkate, prije avantura na snijegu svakako se ugrijte i razgibajte, a tek onda krenite na spustove.

Ako vam je teško ova pravila naučiti napamet, možete napraviti i “šalabahter”, a zatim ste spremni za put prema skijalištima. Iskusni skijaši kažu, za potpun doživljaj na snijegu nemojte zaboraviti spakirati i – sarmu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “SARMU U GEPEK, SKIJE NA KROV Hrvati krenuli na skijanje, kolone na granicama”

  1. Ha..tako i kod nas dolaze Madari..Č esi..sa punim gepekom kobasica..pive..vode..ariela..pa se sprdamo sa njima ..losi turisti..ali meni se ipak cini da na skijanje ide vise elita da su videni…stave tule na audije pa vozaju cijeli prvi mjesec da se vidi ..upravo se vratili iz Austrije…a to bi trebali zahvaliti svojim radnicima koji rade za minimalac..a gazda na skijanju..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program