PADAJU CIJENE GORIVA: Trošarine i dalje vrlo visoke, evo koliko ćete platiti litru benzina ili dizela

Objavljeno: 09.1.2017. u 07:27
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Od idućeg tjedna možemo očekivati pad cijena goriva za tri do četiri lipe, potvrdio je sinoć za Dnevnik Nove TV, Ivan Čermak.

‘Sljedeći tjedan gorivo ide dolje. Razina cijena u prosjeku tjedna prema kojimu svi korigiramo cijene dovest će do toga da će benzini pasti za pet lipa, a dizelsko gorivo za četiri lipe’, kaže Ivan Čermak, vlasnik Croduxa.

Visoke trošarine

No, cijena je i dalje visoka i to zbog visokih trošarina koje ubire država. Kraj prošle godine u samo mjesec dana vozačima je donio 23 kune skuplji prosječni spremnik benzina i 20 kuna skuplji onaj dizelski.

Cijena litre goriva koju plaćamo na crpkama sadrži u sebi četiri stavke – nabavnu cijenu, maržu trgovca, PDV i trošarinu. Upravo ove posljednje dvije, porez od 25 posto i trošarina od 3,86 kuna po litri benzina, čine državnih šezdesetak posto cijene.

‘Nema puno prostora za smanjivanje’

‘Država iz toga namiruje veliki dio svojih potreba, tako je planiran i proračun na bazi današnjih trošarina, tako da mislim da tu nema puno prostora za smanjivanje trošarina kako bi derivati postali jeftiniji’, kaže Davor Štern, naftni stručnjak.

Trošarina za benzin od 1996. do danas narasla je za gotovo dva i pol puta i s nekadašnjih 1,60 kuna došla do nikad viših 3,86 kuna. Iz nje ćete kunu izdvojiti za ceste, ali i 20 lipa za željeznice.

Članstvo u Europskoj Uniji Hrvatskoj nalaže da mora naplaćivati trošarinu. No, ona je i dalje značajno veća od europskog zakonskog minimuma od 2,7 kuna po litri, javlja Dnevnik Nove TV.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “PADAJU CIJENE GORIVA: Trošarine i dalje vrlo visoke, evo koliko ćete platiti litru benzina ili dizela”

 1. ###
  $$$ INA & HEP
  ###
  Tri ratna zločinca su se dogovorila za pljačku svojih građana. Bio im je potreban rat i ostvarili su ga.
  Zatim su stvorili uvijete za pljačku:Zakon o privatizaciji,Fond za pretvorbu itd !
  Danas nitko ne govori o Fondu branitelja koji su PRODALI 7% dionica i predali INU MOL-u a građani Hrvatske izgubili INU i sve ono oko nje.
  I danas ponovo traže 7% od prodaje HEP-a i odmah govore da će prodati tih 7% radi zarade.Te hijene /ne svi nikako / to otvoreno govore putem svog člana u Saboru HR.
  INU treba prodati jer je građanima bitno da imaju gorivo i sve ono što im treba za vozilo i grijanje.
  Ta banda koja želi danas prodajom dijela HEP-a -PRIVATIZIRATI ga ,ne želi dobro građanima u Hrvatskoj.
  Stvarnim braniteljima iz Hrvatske-njih 187.512 rekao časnik MORH-a/,treba dati BRANITELJSKE mirovine od 30.000 kuna i ostalu brigu o njihovim potrebama
  Današnju INU treba prodati !
  $$$
  ###

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program