Dobrović: Ustavom ćemo zabraniti gubitak kontrole u HEP-u!

Objavljeno: 08.1.2017. u 11:58
Autor: , e-mail: n1@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

O modelu privatizacije HEP-a i preuzimanju kontrole nad Inom, odnosno otkupu MOL-ovih dionica, u Točki na tjedan govorio je ministar zaštite okoliša i energetike, Mostov Slaven Dobrović.

Most nikad, nijednom riječju nije spomenuo takvu opciju za Inu, putem prodaje 25 posto dionica HEP-a.

“Mi se protivimo modelima privatizacije na koji su naši građani naučeni, posebno se to vidi u slučaju Ine. To je nesretan slučaj za koji ne želimo da se ponovi u slučaju HEP-a.”

Je li razumljiva briga građana i zaposlenika HEP-a? Tim više što je vijest o Ini objavljena na Badnjak pa ona o HEP-u na Silvestrovo. Jesu li to pravi dani za takve objave?

“Ti dani su uvjetovani nekim događajima koji su bitni, a koji nisu bili planirani. Objavom odluke arbitražnog suda. Važna je odluka da se poduzme sve da Ina ponovno dođe u hrvatske ruke i to otkupom svih dionica. Ina je doista jedna strateška kompanija za Republiku Hrvatsku, puno je značila u povijesti, velik dio gospodarstva se obvezivao uz Inu i poznata je u svijetu, ali je tvrtka koja je zadnjih godina oslabljena.”

Godinama već političari pa i oni iz Mosta upozoravaju na činjenicu da je situacija Ine na tržištu pogoršana. Je li to doista prodajemo kompaniju koja raste da bismo otkupili lošu?

“Ne, upravo suprotno. Sadašnja situacija ukazuje na zgodnu mogućnost da se jednim postupkom, listanjem 25 posto minus jedne dionice HEP-a osiguraju sredstva, ne samo za jačanje HEP-a, nego i vraćanje Ine.”

To znači da sva sredstva od privatizacije HEP-a neće biti iskorištena za kupnju Ine?

“U javnosti smo čuli osnovu ideju, sad se ide s razradom. Želimo ojačati HEP kao tvrtku. HEP ne smije biti ugrožen, on doista u ovom procesu može postati regionalni lider i mi ćemo puštanjem 25 posto dionica, u prvom redu našim građaniam i fondovima, a onda i svima koji su spremni uložiti, bitno ojačati tvrtku, a i osigurati sredstva za vraćanje ine.”

Ako će novac od privatizacije ići za kupnju Ine kako će se onda ojačati HEP?

“U prvom redu morate znati da je i HEP u jednoj stagnaciji, u jednom bezidejnom upravljanju, cijeli niz potencijalnih projekata koji su se mogli odvijati nisu realizirani, postoji jedan snažan razvojni potencijal koji je bio godinama niskorišten.”

Zašto?

“To treba pitati prethodne uprave. Mi smatramo da će se ovo pozitivno odraziti na samu vrijednost HEP-a. Sustav upravljanja i ovlasti će biti i ostati isti za Hrvatsku kao i sa 100 posto dionica, a s druge strane ćemo osigurati stopostotni nadzor nad Inom koja isto ima ogromni potencijal. S time da tu još ima mogućnosti, koje sada nema smisla iznositi… Ovo je šansa da se jednim potezom postigne jedna sretna privatizacija gdje ćemo praktički ojačati tvrtku, a građani će moći svoj novac uložiti u dionice HEP-a.”

Biste li im Vi to preporučili?

“Ja bih preporučio. Puno je bolje ulagati nego držati u bankama za vrlo sitne kamate.”

Bi li se u izlistavanje dionica HEP-a išlo čak i da nije došlo do odluke na arbitraži oko Ine?

“Koliko znam, to je već bilo planirano i izrađivano do nekih mjera. To je potez koji u svakom slučaju jača tvrtku.”

Kad se počelo o tome razgovarati u Vladi Andreja Plenkovića?

“Razgovara se i radi intenzivno, vode se stručni sastanci, sve to se odvija u zadnjih tjedan dana.”

Otkad se zna da smo izgubili spor?

“Da.”

Čija je to ideja?

“Iznijeta je na radnim tijelima Vlade.”

Je li to Vaša ideja kao resornog ministra?

“Nije niti ja dolazim iz tih financijaških struktura.”

Onda je to ideja potpredsjednice Martine Dalić?

“Recimo da je taj prijedlog došao iz redova HDZ-a, konkretno Martine Dalić”.

Razmatra li najuži tim Vlade zašto smo izgubili arbitražu?

“Taj se cijeli slučaj analizira, postoji cijeli niz pravnih pitanja. Određene naše slabosti koje su došle do izražaja, možda neke mogućnosti koje nisu došle do izražaja… to se sve razmatra. ne bih razgovarao više jer stvar je osjetljiva i tu još postoji dosta posla. Na tom planu.”

Na kojem planu?

“Na drugu arbitražu.”

Prošla Vlada pala je zbog Ine. Šef Vaše stranke, Božo Petrov tvrdio je da ima informacije da bi arbitraža mogla ići u našu korist, a Tomislav Karamarko je tvrdio upravo suprotno i predlagao nagodbe s MOL-om. Je li Karamarko bio u pravu?

“Ne bih to tako uopće gledao, ono što je sada važno reći je da smatram da postoji jedinstvena politika u vladi RH oko Ine što je važna stvar jer očito su se zadnjih godina provlačile različite pojedinačne politike i nije postojala zajednička politika zaštite nacionalnih interesa.”

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “Dobrović: Ustavom ćemo zabraniti gubitak kontrole u HEP-u!”

 1. ako se ostvari:

  konačno i nešto dobro iz mosta
  hihi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Živi bili-pa vidjeli !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. ###
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

  $$$ INA & HEP
  ###
  Tri ratna zločinca su se dogovorila za pljačku svojih građana. Bio im je potreban rat i ostvarili su ga.
  Zatim su stvorili uvijete za pljačku:Zakon o privatizaciji,Fond za pretvorbu itd !
  Danas nitko ne govori o Fondu branitelja koji su PRODALI 7% dionica i predali INU MOL-u a građani Hrvatske izgubili INU i sve ono oko nje.
  I danas ponovo traže 7% od prodaje HEP-a i odmah govore da će prodati tih 7% radi zarade.Te hijene /ne svi nikako / to otvoreno govore putem svog člana u Saboru HR.
  INU treba prodati jer je građanima bitno da imaju gorivo i sve ono što im treba za vozilo i grijanje.
  Ta banda koja želi danas prodajom dijela HEP-a -PRIVATIZIRATI ga ,ne želi dobro građanima u Hrvatskoj.
  Stvarnim braniteljima iz Hrvatske-njih 187.512 rekao časnik MORH-a/,treba dati BRANITELJSKE mirovine od 30.000 kuna i ostalu brigu o njihovim potrebama

  Današnju INU treba prodati !
  $$$
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program