Čini se kako su znanstvenici konačno pronašli što uzrokuje teški PMS ili PDD

Objavljeno: 09.1.2017. u 14:12
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Nova istraživanja teškog slučaja PMS-a, poznatijeg kao PMDD, kažu kako on zapravo nastaje na staničnom nivou

Američko sveučilište ginekologa smatra kako čak 85 posto žena koje imaju menstruaciju pokazuje barem jedan simptom predmenstrualog sindoma, PMS-a. Najčešći simptomi uključuju pojavu akni, natečene i osjetljive grudi, glavobolje, bol u mišićima, anksioznost i depresiju.

Ovi simtomi su jako učestali, a ako žena ima ekstremniju varijantu PMS-a, pati od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PDD-ja).

Što je PDD?

PDD je teški oblik PMS-a koji utječe na mentalno zdravlje žena pa se često pogrešno dijagnosticira kao bipolarni poremećaj. Pri njemu žena svaki mjesec iskusi više od pet simptoma PMS-a od kojih jedan mora biti promjena raspoloženja, poput tjeskobe ili depresije, a simptomi su toliko jaki da ženu izbace iz normalnog dnevnog ritma, donosi Broadly.

Uzrok PDD-ja

Baš zato što se PDD nije puno istraživao i točan uzrok se nije znao, žene koje od njega pate često su dijagnosticirane s bipolarnim poremećajom. Ipak, nedavno provedena studija Nacionalnog instituta za zdravlje pokazala je da se uzrok PDD-ja zapravo krije u stanicama i abnormalnim signalima koje one šalju.

“Pronašli smo dokaz abnormalnih signala u stanicama kod žena s PDD-jem. Stanice su nevjerojatno osjetljive na estrogen i progesteron”, kaže Peter Schmidt.

To znači da se PDD više neće dijagnosticirati kao mentalni poremećaj već medicinsko stanje kojeg uzrokuju hormoni, a možda stručnjaci ubrzo pronađu i lijek.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program