TRANSPARENTNOST Starigrad među svega 15 općina koje su objavile Proračun za građane!

Objavljeno: 13.12.2016. u 11:11
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Starigrad (Foto: Ivan Katalinić)

Iz Općine Starigrad uputili su danas priopćenje javnosti kojim se pojašnjava zakonska osnova objave proračunskih dokumenata. Prenosimo ga u cijelosti:

“Člankom 12. Zakona o proračunu propisano je jedno od ključnih proračunskih načela – načelo transparentnosti. Načelo transparentnosti iznimno je važno zbog uvida javnosti i svih zainteresiranih u način trošenja proračunskih sredstava. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezne su prema Zakonu o proračunu objaviti u službenom glasilu, odnosno na internetskim stranicama:

- proračun i projekcije;

- odluku o privremenom financiranju;

- izmjene i dopune proračuna;

- godišnji i polugodišnji izvještaj o izvršenju te

- godišnje financijske izvještaje.

Primjena gore navedenih zakonskih odredbi jača povjerenje građana u političke procese, omogućuje građanima pozivanje vlasti na odgovornost te štiti od prevare i zlouporabe. Osim pozitivnih učinaka na kvalitetu upravljanja, proračunska transparentnost donosi i značajne financijske koristi. Sukladno međunarodnoj dobroj praksi, ključ postizanja otvorenih proračuna je u tome da se u različitim trenucima proračunskog procesa objavljuju ključni proračunski dokumenti.

Jedan od načina poboljšanja komunikacije građana i lokalne i područne (regionalne) samouprave može postati i vodič za građane uz proračune jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Vodič se može tiskati i/ili objaviti na mrežnim stranicama. Cilj je vodiča na jednostavan način upoznati građane s osnovnim pojmovima iz područja financija lokalne i područne (regionalne) samouprave, sadržajem proračuna, raspoloživim izvorima financiranja i prijedlogom ključnih programa, projekata i aktivnosti koji se planiraju financirati iz tih izvora u srednjoročnom razdoblju.

Osim obveza propisanih Zakonom o proračunu Općina Starigrad je u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama provela savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vrijeme planiranja proračuna kako bi uključila sve zainteresirane skupine u proces oblikovanja javnih politika a samim time povećala transparentnost rada tijela javne vlasti u ovom području.

I na kraju da spomenemo da je pri prošlogodišnjoj analizi i ocjeni transparentnosti lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, Institut za javne financije iznio rezultate koji su pokazali da je Proračun za građane objavilo samo 15 općina u Republici Hrvatskoj među kojima je bila i Općina Starigrad.”

Proračun u malom Općine Starigrad za 2017. godinu, slobodni ste pogledati na ovom LINKU.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program