Priziv pameti?

Objavljeno: 23.10.2016. u 18:34
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Prema dvije godine staroj publikaciji pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u hrvatskim zdravstvenim ustanovama je 375 liječnika koji mogu obavljati pobačaje.

Njih 166 to i čini, a 195 se pozvalo na famozni “priziv savjesti”.

Priziv savjesti definira se kao „odluka pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav, jer bi se njeno izvršavanje protivilo etičkim, moralnim ili vjerskim uvjerenjima – tj. savjesti te osobe“.

Samo u Rijeci, Gospiću, Novoj Gradišci, Puli i Vukovaru nitko od liječnika nije posegnuo za pravom koje mu je dala katolička država Hrvatska, dok je u Čakovcu, Sisku i KB Merkur to učinio tek jedan liječnik.

U Zadru njih 11 od 13, što ovdašnju Opću bolnicu svrstava među najsavjesnije. Ili najkatoličkije?

Poznavajući ponešto rad liječnika zadarske Opće bolnice (dakako, čast rijetkim iznimkama), da im je dana kojim slučajem i ta mogućnost, najvjerojatnije bi se isti ovi pozvali na prigovor savjesti i na sam dolazak na posao.

Pretpostavka je majka pogreške, dakle, a zakonodavac koji je otvorio mogućnost “priziva savjesti” kreće isključivo i samo od čiste pretpostavke da svatko ima savjest. I, važnije je, da živi po toj savjesti, a što se ničim ne može ni provjeriti ni izmjeriti ni pratiti, pa se, u konačnici, pravo priziva i ukinuti određenom liječniku ukoliko se primjerice otkrije da mu savjest “šteka” na nekim drugim pitanjima pa bi, ne daj Bože, moglo proizaći da je prigovor savjesti po pitanju pobačaja tek galantan način da izbjegne dio posla za koji se na drugoj strani zakleo da će obavljati, odnosno za koji prima jednaku plaću kao ovaj “bez savjesti”, odnosno da manipulira javnošću zbog trenutačne političke klime kojom se više bavi nego vlastitim poslom na vlastitom radnom mjestu koji svi plaćamo.

Škakljivo je to s prizivom savjesti, dakle, čim je – prepušteno na savjest. I definitivno je smjelo takvo što prepuštati na osobni odabir pojedincu.

Uvijek iznova otvarati pitanje pobačaja nije niti može biti ništa do čista demagogija, manipulacija glupom masom, populizam, politikanstvo, farizejština ako hoćete jer niti je jedino niti najvažnije moralno i etičko pitanje ovoga trenutka. Ako uopće jest. U jednoj Hrvatskoj posebno. Nego je pitanje odmjeravanja snage Crkve unutar nazovi države. I ništa više od toga. Iste one Crkve koja ubire od države milijune jer se ne usudi živjeti od desetine svojih vjernika, kao sve druge pristojne crkve u svijetu. No o tome nekom drugom zgodom.

Uzimajući otprilike da smo svi u određenoj mjeri svjesna, pa i savjesna bića, ma kako se s time nosili, za pretpostaviti je (prije nego se osloniti na liječnike odjednom savjesne kad treba izbjeći dio posla i na gramzivu i manipulativnu crkvenu zajednicu) da nijednoj ženi na ovome svijetu nije ni jednostavno ni milo odlučiti se na pobačaj i u njihov priziv savjesti manje sumnjam. Njima je “dovoljno” to što će nastaviti živjeti s tom svojom odlukom i, budući će živjeti same, same o tome imaju i odlučiti.

Jedan zadarski ginekolog jednom mi je prilikom rekao da “ima žena koje su mu i po desetak puta došle na taj zahvat”. To dakako da jest problem. Ali ne smije biti problem ostatka društva i velike većine drugih žena. Više njih je i desetak puta bezočno kralo, pa zbog toga nismo svi u zatvoru. Nisu ni oni, što je još i gore. Dapače. Uglavnom su na izbornim listama.

Izvjesna “Ivana” je prije koji dan postavila pitanje redakciji portala – „na koju smo to ‘određenu skupinu društva’ mislili” kad smo konstatirali da su se “ovi odjednom angažirali na pumpanju glasova protiv pobačaja u našoj aktualnoj anketi” jer da se “85 posto stanovnika Hrvatske izjašnjava katolicima”, podsjeća nas Ivana.

Naravno da imamo odgovor gospođi (ili gospodinu, bit će prije, jer u ovoj naopakoj zemlji svećenici i gospoda imaju najviše toga za reći o pravima žena):

Dragi katoliče,

još je i gore. Katolicima se izjasnilo preko 86 posto stanovnika Hrvatske.

Ali je i više od 50 posto Hrvata izjavilo da vjeruje u teoriju evolucije.

Pa toliko o tome i o ovoj temi.

Bolje bi nam bilo da prizovemo malo pameti i da ove “savjesne” liječnike vratimo iz privatnih poliklinika u bolnice, gdje im je radno mjesto.

U veljači ove godine, Ujedinjeni narodi su donijeli odluku po kojoj je pravo na pobačaj pravo svake žene koje joj nitko ne smije uskratiti. 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
Priziv pameti?, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

3 komentara za “Priziv pameti?”

 1. jedno je izjašnjavati za katolika, a sasvim drugo živjeti katolički !

  koliko od onih 195 ginekologa sa “prizivom savjesti” u državnim bolnicama vrši abortuse u privatnim klinikama ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Ako znaš tko je reci javno. Imenuj ga.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. da znam, naravno, imenovao bih ga.

  ali s obzirom kakvih nas ima, pretpostavljam

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program