DOĐOŠI: Ljepotica i Zvijer (2. dio)

Objavljeno: 28.10.2016. u 16:56
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Vi preko 40, sjećate li se slučajno stiha iz djetinjstva:

“od kavane do kavane, šetale se tri budale

jedna pije druga puši treća metlom čačka uši…”?

Nekako tako. Ja sam se sjetila i ne izlazi mi iz glave. Gledala sam sjednicu Gradskog vijeća i tamo ih pronašla.

Prvi se vratio s tuđim novcem plaćenog puta u Bruxelles, a druga izostala s radnog mjesta koji joj plaćamo u tisućama eura samo kako bi uigrano zlostavljali preostale članove Vijeća i nas par nesretnika koji smo se našli to gledati.

Nije ni čudo. Prvi s plaćom direktora, a radnim mjestom u pravilu u avionu ili kakvoj seljačkoj krčmi, kako kada, a druga na plaći od dvije tri tisuće eura u Saboru za rekordno naslikavanje sebe same i promociju Splita “ka centra svita” – iz Zadra – što bi drugo radili!?

Treba li ih imenovati?

Novoselović i Glasovac nadmašili su sebe same. Čak je i Rubeša ostao nezamijećen.

Dva rasna uhljeba, dvije niškoristi koje nigdje i nikada, ni za koga osim za sebe same eventualno nisu uprihodili ni jedne jedine kune iznova su se našli galamiti o tome kako treba privređivati, za koga i, prvenstveno, tko. Glasovac se odredila, tako, da joj je manje važno “koje je ulagač seksualne orijentacije”, ali da je prije svega zanima “s kime u Zadru surađuje”!?

To su ti rijetki trenuci ukazanja ikakve ambicije u ove Slavonke. Kad dođe riječ o novcu. Dakako, jer netko treba platiti život na visokoj nozi koji – budući više nema podrške u vrhu vlasti – vjerojatno počinje bitno nadilaziti jadna primanja iz Sabora gdje je u srijedu zaboravila otići kako bi se drala po Zadru. Našem Baji, dotle, ništa nije bilo jasno osim da se ne razumije u projektiranje, pa je na rubu suza žalio za govornicom kako bi “volio da mu netko pojasni što predstavljaju kućice na nacrtima koje je dobio”!?

Uslijed takvih i takve atmosfere, dobro je i prošlo. Moglo je biti i tragično, a u jednom je momentu čak bilo i smiješno. Kolega je vođenjem Vijeća platio svoj danak tijekom jutra, pa je palicu prepustio Grguroviću i u nastavku je bilo kao za veliki odmor u Preradovića. Glasovac je stalno nešto imala za reći, a Novoselović se drao u podlozi, pa je Grgurović nakon cjelodnevnog nastojanja da se stvar ne razvuče do jutarnjih sati odustao i izvadio marendu, razgrnuo je po stolu i večerao usred vođenja sjednice koja je taman to zahtijevala. Kad je ršum…

Sve to, dakle, niti je za ozbiljnu sjednicu niti za ozbiljnu analizu, možda tek za ozbiljnog profesionalca jedne sasvim druge struke.

Jer, ovo će bit prvi plastičan slučaj demantiranja one da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Dvije mange, dva čista ljudska troška koji ni dinara nisu zaradili u životu i za koje zapravo radi država, nađu se raspredati cijeloga dana o zarađivanju i raspodjeli tuđeg zarađenoga. Kopaju, ruju, nadožuntavaju, izvrću, drukaju, dilaju (informacijama), cinkaju, njuše, pa krivo povezuju, optužuju, presuđuju i klevetaju svakoga onog tko je i pomislio u Zadar investirati i jednu kunu. Svatko takav, onaj tko privređuje, zapošljava, plaća svoje obveze državi i Gradu, usuđuje se, štoviše, i investirati u grad, za njih je neprijatelj broj jedan.

K svemu tome, te dvije naopake prispodobe niti nisu iz Zadra. On se ovdje oženio pa uhljebio, a ona samo uhljebila. Sve zajedno nisu u ovom gradu koliko jedan punoljetni Zadranin. I sad misle da sve znaju i da to intelektualno bogatstvo imaju za zadatak dijeliti sa svima nama.

Ne znam za ostale, ali ja kad vidim i čujem situaciju u Gradskom vijeću… Onim tipovima s kraja 90-tih, poput Rebića, Reljića ili Rojsa… što smo im ono zamjerali?

Umjesto da to s vremenom jenjava, ono sve više priželjkujem u Vijeću tisućljetnog Zadra jednog pametnog i odmjerenog Romana Meštrovića, pa beskrajno mudrog i iskusnog Ivicu Maštruka, pa Mišlova i Predovana, čak i Davora Arasa… Blago onima koji ovo danas nemaju s čime uspoređivati.

Da je ovo pravedno, normalno i ako hoćete socijaldemokratsko društvo, Glasovac bi bila učiteljica u Slavoniji, i djeca bi je obožavala, a Baja bi bio predmet interesa institucije za koju je donedavno radio.

Te kategorije neprilagođenih naprosto je preko glave. Ako si došao k nekome u goste, kao gost se i ponašaj. Štoviše, poludiš li pa preuzmeš ulogu domaćina u tuđoj kući, onda se očekuje minimalno da ne razbijaš bakin servis i sipaš juhu u krilo, već da brineš da stvar prođe najbolje moguće.

Ovo dvoje su se, međutim, u tuđi dom ušuljali kroz slučajno odškrinuta vrata, izbacili domaćina, zapasali i susjedni stan i pokušavaju sad redom potrovati sve ukućane i njihove prilagođene goste.

Nije to ni izostanak manira ni znak kućnog neodgoja nego će prije bit vid terorizma. Demokracija nije pravo na zlostavljanje i nametanje svoje volje koja radi protiv većine – većini, nego pravo većine da odlučuje. A (iako ih sve manje vidim), Bogu hvala, većina su ovdje još uvijek Zadrani. Prekjučer Račan, jučer Milanović, a sutra mole se bogu oboje da to bude Ostojić, oduvijek su birali i sa Glasovac nepogrešivo odabrali onoga tko će u Zadru sprovoditi politiku Splita. Umorni i mudri s Trga pet bunara su odustali i povukli se, a oni koji nisu imali izbora ostali su i ćute i trpe, no zar zaista Glasovac i Novoselović očekuju da šutke otrpe i sami Zadrani?

Članom neke zajednice ne postaješ nužno, ako uopće, rođenjem, to je točno, no ni neprilagođenost svakako neće pomoći.

Politiku SDP-a nikad nije niti će zanimati jak Zadar. Nije Račana, nije Milanovića a neće ni onoga tko sljedeći zajaše na čelo te stranke, prvorazredno jer SDP od 45. radi na jačanju Splita i Zadar je od interesa isključivo na način da se održava što slabijim. Tako se lijepa Sabina uklopila na mjestu šefice ovdašnje organizacije. Nikada nikoga ništa drugo nije kvalificiralo za tu poziciju, sem sposobnosti da devalvira do iznemoglosti. I ona to najbolje dosad radi. Njena ružnija politička polovica, Baja, samo je u tome prati kao neki izvrnuti lik Sancha Panze u obrnutoj priči o Don Quijoteu, iz nekih svojih uvrnutih razloga.

Kad Zadar jednom postane centar svita, ili pravi grad makar, onda će stvar s takvima doći na svoje sama po sebi. Sve do tada, zbilja bi trebalo pomnije paziti koga i koliko daleko puštamo u našu malu palanku. Ovdje se vodi mala lokalna politika i odlučuje o lokalnim pitanjima, i eto kako to rade oni kojima je lokalno u – Slavoniji.

Kako sada stvari stoje, njih dvoje bi možda i mogli biti u Vijeću Grada Zadra, ali tek kao zastupnici neke nove manjine – regionale, seksualne (kako kaže Glasovac) ili bilo koje druge.

“Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.” – ovo nismo mi izmislili.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.6/5 (12 votes cast)
DOĐOŠI: Ljepotica i Zvijer (2. dio), 4.6 out of 5 based on 12 ratings

1 komentar za “DOĐOŠI: Ljepotica i Zvijer (2. dio)”

 1. zadar u mom srcu

  pa kako ćemo paziti???
  sad imamo situaciju npr.Tepeš neće u EU
  i slijedeća je osoba iz BIH.
  ona će zastupati interese HR a nikada nije živila tu????
  a mi imamo samo “slavonku” to je ješ
  probavljivo u odnosu na (moglo je biti) “gore”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program